Tgrt Haber
30 Haziran 2022 12:49 - Güncelleme : 30 Haziran 2022 13:56

Son dakika! Putin'den silahsızlanma ve diyalog çağrısı

Son dakika haberi: Ukrayna savaşına ilişkin açıklama yapan Vladimir Putin 'Rusya stratejik istikrar ve silahsızlanma için diyaloğa hazır' dedi.

Editör: Murat Makas / Kaynak: TGRT Haber
Son dakika! Putin'den silahsızlanma ve diyalog çağrısı
Vladimir Putin

Son dakika haberi: Rusya Ukrayna'ya art arda saldırılarına devam ederken dünya gündemine İspanya'nın ev sahipliğinde Madrid'de düzenlenen 32. NATO Zirvesi damga vurdu. Zirvede Rusya-Ukrayna savaşının etkileri konuşulurken İsveç ile Finlandiya'nın da üyeliği ele alındı. Vladimir Putin gündeme ilişkin açıklamalarda bulunarak İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya alınması Rusya'yı endişelendiremeyeceğini söyledi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, savaşa ilişkin yaptığı açıklamalarda Ukrayna'yı destekleyeceklerini söylemişti. Estonya Başbakanı Kaja Kallas'ın, zirvede basına yaptığı açıklamada, Finlandiya ve İsveç'e yapılan NATO'ya katılım davetinden sonra Rusya'dan "bir sürpriz bekledikleri'' ifadeleri dikkat çekmişti.

RUSYA DİYALOĞA HAZIR

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 10. St. Petersburg Uluslararası Hukuk Forumu'na bir video mesaj gönderdi.

Rusya'nın yapıcı olduğunu, stratejik istikrar ve silahsızlanma için diyaloğa açık olduğu dile getiren Putin şunları söyledi:

Rusya'nın uluslararası ilişkilerdeki gündemi her zaman yapıcı olmuştur ve olmaya devam etmektedir. Bununla ilgilenen herkesle çok kutuplu ilişkiler geliştiriyoruz. BM, G20, BRICS, Şanghay İşbirliği Örgütü ve diğer kuruluşlarla iş birliğine özel önem gösteriyoruz.

Rusya, stratejik istikrarın sağlanması, kitle imha silahlarının yayılmasını önleme politikasının sürdürülmesi ve silahların kontrolü alanındaki durumun iyileştirilmesi konularında diyaloğa açıktır. İklim krizi, yoksullukla mücadele, gıda ve enerji piyasalarında istikrarın sağlanması, uluslararası ticaret ve adil rekabet gibi hayati konularda güçlerimizi birleştirmeyi hedefliyoruz.

DONBASS'TA YAŞANANLAR GİBİ KRİZLER OLMAYACAK

Ukrayna'daki durumu da değerlendiren Putin, Kiev'e mesaj göndererek şu ifadeleri kullandı:

Tüm bu alanlar yeterli ve esnek yasal düzenlemeyi özenli ortak çalışmayı gerektirir ve o zaman halkları soykırımdan korumak için bugün Donbass'ta yaşananlar gibi krizler olmayacak, Kiev rejiminin eylemlerinin insanlığa karşı suçtan başka bir tanımı olmayacak.

Aynı zamanda Rusya tüm halkların ve insanlığın kültürel ve medeniyet çeşitliliğinin korunmasının garanti altına alınacağı daha demokratik ve adil bir dünyanın oluşumu için çaba göstermeye devam edecektir.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...