Tgrt Haber
28 Ocak 2022 11:22

Son dakika! Rusya: Ukrayna ile savaş olmayacak

Son dakika... Ukrayna-Rusya krizinde yeni bir gelişme yaşandı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Ukrayna ile savaş olmayacak" açıklamasında bulundu.

Son dakika! Rusya: Ukrayna ile savaş olmayacak
rusya,ukrayna

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna ile savaşmak istemediklerini belirterek, "Eğer bu Rusya'ya bağlı ise savaş olmayacak." dedi. Lavrov, güncel konulara ilişkin Rus radyolarına verdiği röportajda, Rusya ve ABD arasındaki gerilime ilişkin açıklamalarda bulundu.

ABD ve NATO'dan güvenlik tekliflerini yazılı yanıt olarak aldıklarına dikkati çeken Lavrov, bu yanıtlarda ikincil konularla ilgili rasyonel unsurların olduğunu belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Avrupa'da ve dünyanın diğer bölgelerinde orta ve kısa menzilli füzelerin konuşlandırılmasına ilişkin "moratoryum" teklif ettiğini anımsatan Lavrov, şunları kaydetti:

"Bu, yanıtlara dahil edilmiştir. Ayrıca, tatbikatların her iki tarafın sınırlarından uzakta yapılması, savaş uçakları ile gemilerin yakınlaşması mesafesi ve çatışma ile gerilimin azaltılması ve güvenin artırılması ile ilgili önlemler konusunda tekliflerimiz vardı. Tüm bunlar son 2-3 yılda reddedildi. Şimdi ise tüm bunların istişare edilmesi teklif ediliyor."

Avrupa güvenliği ile ilgili sorunların çözülmesinin kendileri için önemli olduğunu belirten Lavrov, güvenliğin başka devletlerin güvenliği pahasına güçlendirilmemesi gerektiğini vurguladı.

Lavrov, "Putin'in de belirttiği gibi, Avrupa'da güvenliği sağlamak için karşılıklı olarak kabul edilebilir prensipler üzerinde anlaşmaya varma girişimlerimiz başarısız olursa gerekli önlemleri alacağız. Bu önlemler de çeşitli olabilir." ifadelerini kullandı.

"ABD'NİN YANITI DİPLOMATİK ETİK ÖRNEĞİ"

ABD ile NATO'dan gelen güvenlikle ilgili cevapları analiz ettiklerini aktaran Lavrov, "ABD'nin yanıtı, NATO'nunkine göre neredeyse diplomatik etik örneğidir. NATO'dan gelen cevap çok ideolojik ve NATO'nun münhasırlığı, özel misyonu ve amaçları ile doludur. Bu metinleri yazanlar adına utandım." değerlendirmesinde bulundu.

Rusya ve ABD ile NATO arasında çeşitli güvenlik garantileriyle ilgili teklifler konusunda müzakerelerin sona ermediğine dikkati çeken Lavrov, birkaç hafta içinde bu konuda Rus-Amerikan görüşmesinin gerçekleşeceği bilgisini paylaştı.

"UKRAYNA İLE SAVAŞ İSTEMİYORUZ"

Rusya ve Ukrayna arasında savaş ihtimalini değerlendiren Lavrov, "Eğer bu Rusya'ya bağlı ise savaş olmayacak. Biz savaş istemiyoruz. Ancak çıkarlarımızı kaba şekilde çiğnemeye ve göz ardı etmeye de izin vermeyeceğiz." dedi.

AB'DEN RUSYA'YA GÖZDAĞI

Rusya-Ukrayna krizinde tarafların askeri hazırlıkları artırması tansiyonu giderek tırmandırırken, Rusya'ya NATO'dan sonra bir gözdağı da Avrupa Birliği'nden geldi. AB'den yapılan açıklamada Rusya'nın olası bir saldırısının sonuçlarının çok ağır olacağı ve her türlü yaptırım seçeneğinin masada olduğu belirtilmişti.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya'ya karşı Kuzey Akım 2 projesinin iptali dahil her seçeneğin masada olduğunu söyledi. CNN International televizyonunda Christine Amanpour'un konuğu olan von der Leyen, Rusya'nın olası saldırısı halinde Kuzey Akım 2 gazı hattı projesinin iptal olup olmayacağı ile ilgili soruya "Çok açık olmak istiyorum. Hiçbir şey masadan kalkmış değil. Her seçenek masada." diye konuşmuştu.

AB Komisyonunun, teknoloji, ekonomi ve finans alanlarındaki yaptırımları tasarlamaktan ve geliştirmekten sorumlu olduğunu anımsatan von der Leyen, açıklamalarında "Biz de bunu yapıyoruz ve bu her şeyi içeriyor. Merdivenin en tepesindeki yaptırımlarla başlayacağız ve çok netiz ki; Rusya'nın Ukrayna'ya karşı saldırganlığının Rusya için çok büyük sonuçları ve ağır bedelleri olacağı unutulmamalıdır." İfadelerine yer vermişti.

PENTAGON SINIRI İŞARET ETMİŞTİ

Rusya-Ukrayna gerilimine ilişkin ABD'den kritik açıklamalar geldi. ABD, Rusya'nın son 24 saatte Ukrayna sınırındaki askeri yığınaklarını artırdığını belirtti. Bu gelişmeler sonrasında, Afganistan ve Irak'ın işgalinde de kullanılan 82'inci ve 101'inci Hava İndirme Tümenleri, 4'ündü Piyade Tümenine bağlı bazı birlikler ile Arizona, Texas, Louisiana, ve Georgia'da olmak üzere 4 Hava Üssü'nün teyakkuza geçirildiği ifade edşlmişti.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Rusya-Ukrayna krizine ilişkin açıklamalarda bulundu. Kirby, Rusya'nın Ukrayna sınırına yakın bölgelere ve Belarus'a yaptığı askeri yığınağını son 24 saatte daha da arttırdığını açıklamıştı.

Kirby, "Rusya'nın yığınağına ilişkin, Ruslar son 24 saatte, ülkelerinin batısına ve Belarus'a önemli ölçüde muharip güç yığmaya devam etti. Günü birlik artışlara girmeden, oradaki kabiliyetlerine dramatik seviyede değilse de belirli ölçüde eklemeler yaptığını görmeye devam ediyoruz." ifadelerine yer vermişti. 

PUTİN TÜRKİYE'YE GELİYOR

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "arabulucu olabiliriz" sözleri sonrası Kremlin’den bir açıklama geldi. Kremlin, Putin’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talebini kabul ettiğini ve Türkiye’ye geleceğini duyurdu. Tarih konusunun ise henüz netleşmediği öğrenilirken Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov gazetecilere yaptığı açıklamada bu ziyaretin en uygun tarihte gerçekleştirileceğini söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...