Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
11 Temmuz 2015 16:11

Soykırımın 136 kurbanı toprağa verildi

Srebrenitsa soykırımında hayatını kaybeden 136 kurbanın cenazesi kılınan cenaze namazının ardından Potoçari Anıt Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Soykırımın 136 kurbanı toprağa verildi
soykırım, saraybosna,

Avrupa'da, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak kabul edilen Srebrenitsa soykırımında hayatını kaybeden 136 kurbanın cenazesi kılınan cenaze namazının ardından Potoçari Anıt Mezarlığı'nda toprağa verildi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da katıldığı törende çok sayıda devlet ve hükümet başkanı da hazır bulundu. Heyetler, ilk olarak Potoçari Anıt Mezarlığı'ndaki soykırım anıtına çiçek bırakıp saygı duruşunda bulundu.
Bosna Hersek İslam Birliği Başkanı Husein Kavazoviç, cenaze namazı öncesinde yaptığı konuşmada, soykırım kurbanlarının defnedildiği bu mezarlığın Boşnaklar için kutsal bir mekan olduğuna işaret ederek, tüm Müslümanların buna uygun davranması gerektiğini söyledi.
Kavazoviç'in konuşmasının ardından 136 soykırım kurbanı için toplu cenaze namazı kılındı. Kılınan namaz ve okunan duaların ardından cenazeler, mezarlarına taşınarak yakınları ve vatandaşlar tarafından gözyaşları arasında toprağa verildi.
Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen cenaze töreninin ardından toprağa verilen 136 kurbanın en yaşlısı öldürüldüğünde 75 yaşında olan Yusuf Smayloviç. Smayloviç, oğlu ve torunu ile birlikte yanyana toprağa verildi. Defnedilenler arasında ayrıca, öldürüldüklerinde henüz reşit olmayan 18 kurban da bulunuyor.
Potoçari Anıt Mezarlığı'nda defnedilen soykırım kurbanlarının sayısı bugünkü cenaze törenin ardından 6 bin 377'ye yükseldi.
Sırbistan Başbakanı Vuçiç'e protesto
Öte yandan cenaze törenine katılmak üzere Potoçari Anıt Mezarlığı'na gelen Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç, buradaki vatandaşlar tarafından protesto edildi.
Soykırım kurbanlarının defnedildiği alana girerken ıslıklanan Vuçiç'e bazı vatandaşlar sert cisimler attı. Saldırı sırasında Vuçiç'in gözlüklerinin düştüğü görüldü. Soykırım anıtına çiçek bıraktığı sırada "adalet'' ve ''Vuçiç dışarı" sloganları atan kalabalığın fiziksel saldırı girişiminde bulunması üzerine Vuçiç, Potoçari Anıt Mezarlığı'ndan çıkarıldı.
Bu arada, bir grup vatandaş, üzerinde Vuçiç'in Bosna'daki savaş öncesinde söylediği "Öldürülen her Sırp için biz de 100 Müslüman öldüreceğiz" sözlerinin yazılı olduğu büyük bir pankart açıldı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...