Tgrt Haber
25 Ekim 2021 08:14

Sudan'da darbe girişimi: Askerler başbakanı gözaltına aldı

Son dakika haberi: Sudan'da bir grup askerin sabah saatlerinde Başbakan Abdullah Hamduk ile ülkeyi yöneten koalisyon hükümeti ortağı partilerin liderlerini gözaltına aldığı bildirildi.

Sudan'da darbe girişimi: Askerler başbakanı gözaltına aldı
sudan,darbe

Son dakika haberi Doğu Afrika ülkesi Sudan'dan yeni bir darbe girişimi haberi geldi. Darbeyi reddeden Başbakan Hamduk, tutuklanarak bilinmeyen bir yere nakledildi. Sudan Meslek Odalar Birliği halkı sokağa inmeye çağırdı. Gözaltılar sonrası başkent Hartum’da protestolar başladı. Sudan'da ordu birlikleri Başbakan Hamduk ve koalisyon hükümeti ortağı partilerin liderlerini gözaltına aldı.

Sudan'da bir grup askerin ülkeyi yöneten koalisyon hükümeti ortağı partilerin liderlerini tutukladığı ve Başbakan Abdullah Hamduk'un evini kuşattığı ve zorunlu ikamete aldığı bildirildi. İktidardaki koalisyon liderlerinin gözaltına alınmasının ardından Hartum’daki bazı bölgelerde protestolar başladı. Gözaltına alınanlar arasında Başbakan Abdullah Hamduk ile Sudan’da iktidar koalisyonu Özgürlük ve Değişim Güçleri’nden yöneticilerin de bulunduğu açıklandı.

Sudan'da darbe girişimi: Askerler başbakanı gözaltına aldı

"HAMDUK BİLİNMEYEN BİR YERE NAKLEDİLDİ"

Sudan Enformasyon Bakanlığından yapılan açıklamada, Hamduk'un darbeyi reddettiği için tutuklanarak bilinmeyen bir yere nakledildiği bildirildi. Gözaltılar sonrası başkent Hartum'da protesto gösterilerinin başladığı ve bazı yollarda göstericilerin lastik yakarak yolları trafiğe kapadığı kaydedildi. Sudan Enformasyon Bakanlığı ise Egemenlik Konseyi üyelerinden bazıları ve geçiş hükümetinin bazı bakanlarının ortak askeri güçler tarafından tutuklandığı bilgisini paylaştı.

Sudan'da darbe girişimi: Askerler başbakanı gözaltına aldı

SİYASİ PARTİLERDEN SİVİL İTAATSİZLİK ÇAĞRISI

Sudanlı siyasi partiler, darbe girişimi sonrası sivil itaatsizlik çağrısı yaparken Sudan Meslek Odalar Birliği ise halkı sokağa inmeye çağırdı. Ülkedeki askeri hareketlilik sonrası internet ve telefon hatlarında kesintiler yaşanıyor.

HALK SOKAKLARA DÖKÜLDÜ, YARALILAR VAR

Sudan bayrağı taşıyan binlerce kişi askeri müdahaleye karşı gösteri düzenlemeye başladı. Lastik yakarak yolları kapatan Sudanlılar, Hartum'daki ordu karargahı çevresine yürüyüş düzenledi. Göstericiler, "Asıl devrim şimdi başladı", "Darbeyi kabul etmiyoruz", "Devrimden dönüş yok" şeklinde sloganlar attı. Öte yandan karargah yakınlarında açılan ateş sonucu bazı göstericilerin yaralandığı öne sürüldü.

Sudan'da darbe girişimi: Askerler başbakanı gözaltına aldı

Hartum’daki havalimanında uluslararası uçuşlar askıya alınırken, kentin farklı noktalarına da yüzlerce asker konuşlandırıldı.

RADYO VE TELEVİZYON MERKEZİNİ BASTILAR

 Sudan Enformasyon Bakanlığı, askeri güçlerin başkent Hartum'un Umdurman bölgesindeki radyo ve televizyon merkezini basarak çok sayıda çalışanı gözaltına aldığını açıkladı. Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Askeri güçler, Umdurman'daki radyo ve televizyon karargahını bastı ve çok sayıda çalışanı gözaltına aldı."

OHAL İLAN EDİLDİ, GEÇİŞ HÜKÜMETİ FESHEDİLDİ

Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdülfettah el-Burhan devlet televizyonunda yaptığı konuşmada, olağanüstü hal (OHAL) ilan edildiğini ve geçiş hükümetinin feshedildiğini duyurdu. Abdulfettah el-Burhan ayrıca bağımsız ulusal yeterlilik hükümeti kurulacağını bildirdi.

Egemenlik Konseyi Başkanı Abdülfettah El Burhan bir basın açıklaması yaptı. El-Burhan, geçici hükümetin feshedildiğini açıklayarak, Sudan'da olağanüstü hal ilan edilerek anayasadaki bazı maddelerin de askıya alındığını duyurdu. Burhan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Silahlı kuvvetler, iktidarı seçilmiş sivil bir hükümete teslim edene ve demokratik geçiş tamamlanana kadar yönetimde kalmaya devam edecektir.''

Geçiş hükümeti tarafları arasındaki ayrılığın çatışmaya dönüştüğünü belirterek, çatışmanın ülkenin güvenlik ve barışını tehdit ettiğini vurguladı.

DIŞİŞLERİ: ENDİŞE İLE KARŞILIYORUZ

Dışişleri Bakanlığı, Sudan’da yaşanan darbe teşebbüsü hakkında açıklama yaptı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Sudan’da 25 Ekim günü darbe teşebbüsünde bulunulduğu yönündeki haberleri derin endişeyle karşılıyoruz. Sudan’da tüm taraflarca Anayasal Bildiri kapsamındaki taahhütlere bağlı kalınması ve geçiş sürecinin sekteye uğratılmaması yönündeki güçlü beklentimizi vurguluyoruz" ifadelerine yer verildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...