Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
23 Kasım 2021 06:36

Sudan’da kaos: Darbeciler indirdiği Başbakanı geri getirdi

Sudan’da 25 Ekim’deki darbeyle görevden alınan başbakan Hamduk, geçiş sürecinde tekrar görevine getirildi. Darbeye direndiği günlerde kahraman olarak görülen Hamduk şimdi ise hain ilan edildi.

Sudan’da kaos: Darbeciler indirdiği Başbakanı geri getirdi
sudan,,darbe,

Sudan'da 25 Ekim'de yapılan askerî darbe sonrası ev hapsinde tutulan Başbakan Abdullah Hamduk yeniden görevine dönüyor. Darbecilerin lideri General Abdulfettah elBurhan ile imzalanan anlaşmaya göre, eski devlet başkanı Ömer el-Beşir'in 2019 devrilmesinden sonra bu göreve atanan Hamduk, geçiş dönemi için sivil bir teknokrat hükûmetine liderlik edecek.

ÖNCE "KAHRAMAN" SONRA "HAİN" 

Anlaşma, Beşir'in devrilmesinden bu yana tam sivil yönetim talep eden ve 25 Ekim darbesinden bu yana düzinelerce protestocunun ölmesine öfkelenen demokrasi yanlısı grupları rahatsız etti. 25 Ekim darbesi sonrası gerçekleştirilen protesto hareketi sırasında "kahraman" ilan edilen Hamduk, darbeciler tarafından görevine döneceğinin açıklanması sonrası aynı gruplar tarafından "hain" ilan edildi. Anlaşmanın açıklanmasının ardından protestocular "Hamduk devrimi sattı" sloganları attı. Önde gelen bir protesto grubu olan Sudanlı Profesyoneller Derneği (SPA) Hamduk'u "hain" olarak nitelendirdi.

TUTUKLU SİYASİLER BIRAKILSIN ÇAĞRISI

Başkent Hartum ve ikiz şehirleri Omdurman ve Bahri'de on binlerce kişi düzenlenen mitinge katıldı. Görgü şahitleri, güvenlik güçlerinin onları dağıtmak için mermi ve göz yaşartıcı gaz kullandığını söyledi. Sudanlı Doktorlar Merkez Komitesi, Omdurman'da 16 yaşındaki bir protestocunun kurşun yarasıyla öldüğünü söyledi. ABD, İngiltere, Norveç, Avrupa Birliği, Kanada ve İsviçre Başbakan Hamduk'un eski görevine getirilmesini memnuniyetle karşıladı ve ortak bir bildiriyle, diğer siyasi tutukluların serbest bırakılması çağrısında bulundu. Birleşmiş Milletler de söz konusu anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını duyurdu. Batılı güçler, geçen ayki darbenin ardından derin bir ekonomik krizden kurtulmaya çalışan Sudan'a ekonomik yardımı askıya almıştı.

41 SİVİL HAYATINI KAYBETMİŞTİ

Darbe sonrası gerçekleştirilen protesto gösterilerinde 41 sivil hayatını kaybetmişti. Başbakan Hamduk, daha fazla can kaybını önlemek için anlaşmayı kabul ettiğini söyledi. Devlet televizyonunda yayınlanan imza töreninde konuşan Hamduk "Sudanlıların kanı değerlidir. Akan kanı durduralım, gençlerin enerjisini inşa ve kalkınmaya yönlendirelim" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...