Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
28 Ekim 2021 18:21

Sudan'daki darbe girişimine 'kınama' Rusya ve Çin'in itirazına takıldı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde Sudan'daki darbe girişimine yönelik hazırlanan ortak açıklamadaki 'darbe' ve 'kınama' ifadeleri Rusya ve Çin'in itirazına takıldı.

Sudan'daki darbe girişimine 'kınama' Rusya ve Çin'in itirazına takıldı
sudan,darbe,abd,çin,rusya,bmgk

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Sudan'daki darbe girişimi konusunda da görüş ayrılıkları yaşadı. Darbe girişimine yönelik hazırlanan ortak açıklamada yer alan bazı ifadeler Rusya ve Çin'in itirazına nedeniyle metinden çıkarıldı.

'DARBE' VE 'KINAMA' İFADELERİ ÇIKARILDI

15 üyeli BMGK, Sudan'daki gelişmeleri kapalı oturumda görüştükten sonra ortak bir açıklama yayımladı.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Rusya ve Çin'in metinde yer alan 'darbe' ve 'kınama' kelimelerine itiraz etmesi üzerine konsey, "ordunun yönetime el koymasından, ülkede OHAL ilan edilmesinden ve sivil yöneticilerin gözaltına alınmasından derin endişe duyulduğu" yönünde bir açıklama yaptı.

'Darbe' ve 'kınama' ifadeleri ortak açıklamadan çıkarıldı.

Ordudan gözaltına aldığı sivil yöneticileri derhal serbest bırakmasını isteyen BMGK, şiddetten kaçınılması, insan haklarına saygı duyulması ve sivil yönetime geri dönülmesi çağrısında da bulundu.

OHAL İLAN EDİLDİ

Sudan'da 25 Ekim sabahı Başbakan Abdullah Hamduk ile çok sayıda siyasetçi gözaltına alınmış, Hamduk daha sonra serbest bırakılmıştı.

Askeri müdahalenin ardından hükümetin sivil kanadı ve çok sayıda siyasi parti, halka sokağa inme çağrısı yapmıştı.

Çağrının ardından başkent Hartum'un farklı bölgelerinde bir araya gelen binlerce Sudanlı, askeri müdahaleye karşı gösteri düzenlemeye başlamıştı.

Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, olağanüstü hal (OHAL) ilan ettiklerini, Egemenlik Konseyi ve kabinenin feshedildiğini ve Sudan'daki tüm kesimleri temsil edecek teknokrat bir hükümet kurulacağını duyurmuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...