Tgrt Haber
15 Ekim 2021 10:23

Suriye, Lübnan'da çatışmalarla gücünü gösterdi

Lübnan’da, liman patlamasıyla ilgili davaya bakan yargıç nedeniyle başlayan protestolar çatışmaya dönüştü. Ülke adeta iç savaşın eşiğinde. Ekonomik krizin de etkili olduğu ülkede yaşananların arkasında ne var? İsrail ve Suriye'nin işine gelen çatışmalar bu iki ülke mi körüklüyor? Bölgeyi yakından takip eden gazeteci Güngör Yavuzarslan, çarpıcı tespitler yaptı.

Suriye, Lübnan'da çatışmalarla gücünü gösterdi
Lübnan,İç çatışma,Lübnan limanı

Beyrut'ta Hizbullah ve Şii Emel Hareketi destekçilerinin Beyrut limanındaki patlamayı soruşturan başyargıcın değiştirilmesi için başlattığı protestolar, ekonomik kriz nedeniyle gergin olan ülkede çatışmaların fitilini ateşledi. İlk kez göstericilere ateş açılırken, Hizbullah üyeleri karşılık verdi. Gazeteci Güngör Yavuzarslan, ülkeyi krize sürükleyen çatışmaları, Cem Küçük ve Aslı Hünel ile Günaydın Türkiye Programında yorumladı. 

ORDU KONTROLDE ZORLANIYOR

Lübnan limanının patlaması soruşturmasının Hristiyan bir yargıç tarafından yürütüldüğüne dikkat çeken Yavuzarslan şöyle konuştu: “Hizbullah ve Şii Emel hareketi, görevdeki yargıcın el çektirilmesini talep etmek için protestolar düzenledi. Bu sırada çatılardaki keskin nişancılar tarafından ateş açıldı. Şii Emel üyelerinden vurulanlar oldu. Bu yüzden Şii Emel üyeleri silahlandı ve bulundukları bölgelerde çatışmalar çıkardı. Lübnan ordusu resmi devlet kurumlarına konuşlandı ve çatışmalara müdahale etti. Ancak ordu kontrol etmekte zorlanıyor.”

FRANSA, BM, İRAN SÖZÜNÜ TUTMADI 

Lübnan’ın siyasi ve etnik kırılganlıklarından kaynaklanan sorunlar yaşandığına dikkat çeken Yavuzarslan, ülkede baskın bir millet ve ulus olmadığını söyledi. Devlet yönetiminin yarı yarıya Hristiyanlar ile Müslümanlar arasında paylaşıldığını vurgulayan Yavuzarslan, Lübnan’ın dünyada bir eşi benzeri olmayan bir devlet yapısına sahip olduğunu kaydetti. İran, Fransa ve BM’in Lübnan’ı patlama sonrası daha da derinleşen ekonomik krizde yalnız bıraktığını kaydeden Yavuzarslan, “Ekonomik kriz de olayları ve çatışmaları derinleştiriyor” ifadelerini kullandı. Yavuzarslan,Türkiye'nin Lübnan'a en fazla yardım yapan ülke olduğunu belirtti. 

Suriye, Lübnan'da çatışmalarla gücünü gösterdi

SURİYE, LÜBNAN’DA GÜCÜNÜ GÖSTERDİ

Şii Emel grubunun Suriye rejimi ile bağlantısı olduğunun altını çizen Yavuzarslan, “Bu olaylarla birlikte Suriye, Beyrut’ta gücünü göstermeye başladı. Şii Emel gurubunun silah taşıması yasak, ancak Hizbullah’ın devlet ile anlaşmasına göre bazı gurupları silah taşıyabiliyor. Ancak şunu gördük; 1000’e yakın Şii Emel üyesinde silah vardı. Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani’de bu gurupları silahlandırmıştı. Diğer taraftan Lübnan iç savaşında ağır silahlar geride kaldı, bir kısmı toprak altına gömüldü ve gerektiğinde çıkarılıyor” diye konuştu. 

ÇATIŞMALARDA İSRAİL PARMAĞI 

Yavuzarslan, Lübnan Hristiyanlığın ve Müslümanlığın bütün mezheplerinin olduğu bir ülke olduğuna dikkat çekti. Ülkenin tüm inançların bir özeti olduğunu hatırlatan Yavusarslan, “Açıkçası ülkede çatışmalar durulmazsa sonuçları çok ağır olur. 10 yıldır dünya Suriye’yi konuşuyor, burada olaylar artarsa 10 yıl da Lübnan’ı konuşuruz” dedi. İsrail’in de Lübnan’ın üzerinde kötü emelleri olduğunu kaydeden Yavuzarslan, “İsrail en büyük tehdit olarak Lübnan’ı görüyor. Lübnan’da Hizbullah bulunuyor ve çok fazla Filistinli mülteciyi barındırıyor. İsrail, oradaki kaotik durumun devam etmesini istiyor” ifadelerini kullandı. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...