Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
22 Ağustos 2015 06:31

Suriye ve İsrail'e 'gerginliği tırmandırma' çağrısı

BM Genel Sekreteri Ban, Suriye ve İsrail'e bölgedeki gerginliği tırmandırmamaları çağrısında bulundu.

Suriye ve İsrail'e 'gerginliği tırmandırma' çağrısı
bm, suriye, israil,

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İsrail ve Suriye arasındaki Kuvvetlerin Çekilmesi Anlaşması'na yönelik "ciddi" ihlallerden "derin endişe" duyduğunu bildirdi.


BM Sözcülüğünden yapılan açıklamada, perşembe günü İsrail ve Suriye'nin iki ülke arasındaki Kuvvetlerin Çekilmesi Anlaşması'nı ihlal ettikleri belirtildi. Açıklamada, İsrail'in kuzeyindeki Kiryat Shmona çevresine roket atıldığı ve buna cevap olarak İsrail Savunma Güçleri'nin hava saldırılarının barış hattını geçtiği kaydedildi. İsrail saldırılarının, Al Baas ve Han Arnabeh'a yakınındaki Suriye Arap Silahlı Kuvvetleri pozisyonları çevresinde etkili olduğu ifade edilen açıklamada, bölgede görev yapan BM Ateşkes Gözlemci Gücü'nün (UNDOF) derhal İsrail Savunma Güçleri ve Suriye Arap Silahlı Kuvvetleri'yle gerginliğin tırmandırılmaması için temasa geçtiği bilgisine yer verildi.

Açıklamaya göre Genel Sekreter Ban, Kuvvetlerin Çekilmesi Anlaşması'na yönelik tüm ihlalleri kınayarak, Suriye ve İsrail arasındaki ateşkesi tehlikeye atan ve bölgenin istikrarını baltalayan eylemlerden kaçınılmasını istedi. Genel Sekreter ayrıca, taraflara bölgedeki gerginliğin daha fazla artmaması için "azami sükunet" çağrısında bulundu.İsrail'in Suriye topraklarına yönelik son saldırısında bir araçta bulunan 5 kişinin hayatını kaybettiği belirtilmişti.İsrail'in 1967'deki Altı Gün Savaşları sırasında Golan Tepeleri'ni işgal etmesinin ardından, 1973'te İsrail ve Suriye arasındaki savaş sonrasında Suriye, bölgenin yüzde 5'ini geri almıştı. 1974'te iki ülke arasında tampon bölge oluşturan UNDOF, İsrail ve Suriye arasındaki Kuvvetlerin Çekilme Anlaşması'nı izlemek üzere bölgede bulunuyor. UNDOF misyonunda 31 Temmuz 2014 itibarıyla Fiji, İrlanda, Hindistan, Nepal, Hollanda ve Filipinlerden bin 223 barış gücü görevlisi yer alıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...