Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
19 Ağustos 2022 07:52 - Güncelleme : 19 Ağustos 2022 09:33

Aşiretlerden operasyona destek: PKK'yı bitirecek kilit unsuruz

Suriye’de milyonlarca üyesi olan aşiretler, PKK/YPG’ye yönelik operasyonu destekleyecek. Suriye’de terör devletine izin vermeyeceklerini belirterek aşiret liderleri PKK’yı bitirecek kilit unsurun kendileri olduğunu söyledi.

Editör: Ferhat Erdemir / Kaynak: Türkiye Gazetesi
Aşiretlerden operasyona destek: PKK'yı bitirecek kilit unsuruz
suriye,pkk,operasyon,aşiret

Türkiye’nin Suriye rejimine yaptığı “terör örgütü PKK/YPG’ye dönük operasyona destek veririz” teklif bölgenin en önemli dinamiği olan aşiret liderlerine soruldu. Aşiretlerin muhalif ve rejim arasında bölündüğünü kaydeden Rakka, Haseke, Deyr ez-Zor ve Menbiç’te milyonlarca mensubu bulunan aşiret liderleri, PKK’yı bitirecek kilit unsurun kendileri olduğunu söyledi. Şam’a yönelik ciddi çekinceleri olduğunu paylaşan liderler, bölgede hâkim kılınmaya çalışılan terör devletçiği projesinin bitirilmesinin ekonomik, siyasi ve coğrafi etkileri olacağı konusunda hemfikir olduklarını belirtti.

PKK’DAN NEFRET ETMEYEN YOK

Suriye Kabileler ve Aşiretler Meclisi Başkanı Doktor Cihat Meri, Rakka, Deyr ez-Zor, Menbiç ve Haseke’de hâlen yüzde 80 nüfusun aşiret mensubu olduğunu kaydetti. Cihat Meri “PKK’ya karşı yapılacak geniş kapsamlı bir operasyon durumunda kilit faktör aşiretlerdir. PKK’yı tamamen silme konusunda aşiretlerin siyasi ittifakı bile sürecin önemli bir kısmının hal olması demektir. Buradan kastımız sadece Arap aşiretler değil, terör örgütünün zulmünden Kürt ve Türkmenler de aynı derecede mağdur durumda. Orada PKK’dan nefret etmeyen tek bir kişi ve aşiret mensubu yok. Bu potansiyel tehdit nedeniyle PKK bu bölgeleri yüzde 50 oranında boşalttı ve kendi ideolojisine uygun kişileri boşalan yerlere taşıdı. Ancak halen orada kalanlar bu zulmü bitirecek sayı ve kaliteye sahipler” dedi.

HALKIN YÜZDE 80’İ DÖNER

Terör örgütü ile küçük çaplı menfaat ilişkileri dışında tüm aşiretlerin kanlı durumda olduğunu hatırlatan Meri “Bölgenin tüm tarım, petrol, ticaret gelirlerine el koydular. İnsanları aç bırakarak kendi safl arında durmaya zorlayan bir strateji izliyorlar. Başka bir alternatif üretilmesi durumunda gerek rejim destekçisi gerekse muhalif safl arda olan tüm aşiretler tereddüt etmeden PKK’ya karşı mücadele eder ve kısa sürede bu iş kesin bir biçimde biter. Türkiye’nin de içerisinde olduğu bir güvenlik ve istikrar alanına da şu ana dek bölgeden göç edenlerin en az yüzde 80’i döner” diye konuştu. Meclis bünyesinde 120 aşiretin temsil edildiğini aktaran Cihat Meri, bu aşiretlerden 11’ini Kürtlerin oluşturduğu vurgusunu yaptı. Doktor Meri’nin verdiği bilgilere göre hâlen Menbiç’te 1 milyon 300 bin, Rakka’da 650 bin, Deyr ez-Zor’da 900 bin ve Haseke’de 450 bin aşiret mensubu var.

PKK BÜYÜK KATLİAM YAPTI

Cubur aşireti liderlerinden Mudar Hammad da Baggara, Beni Said, Buşaban, Şammar, Cubur, Ageydat, Naim, Damalka gibi önemli aşiretlerin lider kadrosu ile birlikte 20 bin aşiret mensubunun PKK tarafından katledildiğini söyledi. Esad rejiminin bugüne kadar ki süreçte PKK ile ittifak hâlinde olduğunu belirten Hammad, Baas yönetimine güvenilmeyeceğini ancak PKK’ya karşı verilecek bir savaşta aşiretlerin kilit rol oynayacağının bilinmesini istiyor. Hammad, bu noktada aşiretlerin topyekûn bir tavır alması durumunda bölgenin kısa sürede ve düşük yoğunluklu bir operasyonla bile terör belasından kurtulacağı görüşünde.

TERÖR ÖRGÜTÜ BİZİ BİRLEŞTİRİR

Rakka, Menbiç bölgeleri başta olmak üzere Suriye’nin birçok bölgesinde üyesi bulunan Beni Said Aşireti liderlerinden Prof. Dr. Hüseyin Muhammed el-Koud, savaşla birlikte aşiretlerin önemli ölçüde sarsıldığını ve bölündüğünü anlattı. “Meydana çıkış sebebimiz Esad ailesinin dikta yönetimine karşıydı” hatırlatmasında bulunan el-Koud “Bu süreç bir anlamda bu parçalanmanın telafi si ve yeni bir sayfanın açılmasına vesile olabilir” dedi. El-Koud, konuya ilişkin görüşlerini şu sözlerle özetledi:

“Muhalif kanatta ciddi anlamda bir aşiret askerî gücü yapılanması olmadı. Suriye Millî Ordusu (SMO) bünyesinde savaştık. Ancak evine, köyüne, ülkesine dönmek için can atan yüz binlerce insanımız var. Bunlar tüm vatan toprağının PKK illetinden temizlenmesi için canlarını, mallarını feda etmeye hazır durumda. Bunun oluşturulacak bir aşiret gücü ya da SMO bünyesinde olması fark etmez. Yani bir anlamda PKK bu dağınık yapının toparlanmasını sağlayabilir ve bizi yeniden birleştirebilir.”

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Okur19 Ağustos 2022 09:43

ABD den vaz gecebilemezler. Gercekci değil aşiret liderleri hepsi ABD ye bağlılar

Sonraki Haber Yükleniyor...