Tgrt Haber
28 May 2021 00:23

Suriye'de göstermelik seçimde beklenen sonuç

Suriye'de göstermelik seçim sona erdi. Yarıdan fazla Suriyelinin katılmadığı sözde seçimde Esad başkanlığı yüzde 95.1 ile kazandı.

Suriye'de göstermelik seçimde beklenen sonuç
Suriye,seçim,esad

Suriye’de 26 Mayıs'ta halkın yarısından fazlasının katılamadığı göstermelik devlet başkanlığı seçiminin sonuçları açıklandı. Rejimin Meclis Başkanı Hammode Sabbag, basına yaptığı açıklamada, Esad'ın sözde devlet başkanlığı seçiminde oyların yüzde 95,1'ini alarak kazandığını açıkladı.

KATILIM YÜZDE 87,64 OLDU

Halkın en az yarıdan fazlasının sandığa gitme imkanı bulunmayan Suriye’de katılım oranının yüzde 87,64 olduğu açıklandı. 
Esad'in 13 milyon 540 bin 860 oy aldığını belirten Sabbag, 470 bin 276 oy toplayan göstermelik adaylardan Mahmut Meri'nin oyların yüzde 3.3'ünü aldığını söyledi. Sabbag, kamuoyunun tanımadığı göstermelik diğer adaylardan Abdullah Sellum Abdullah'ın 213 bin 968 oyla, sonuçların yüzde 1,5'ni aldığını duyurdu.

SURİYE’DE MUHALİFLER SÖZDE SEÇİMİ PROTESTO ETMİŞTİ

Suriye'nin kuzeyinde askeri muhaliflerin kontrolündeki halk, Esad rejiminin sözde seçimine karşı gösteriler düzenlemişti. Gösterimlik seçime "tiyatro" benzetmesi yapan Suriye muhalefeti, sözde seçiminin "meşru" olmadığını vurgulamıştı.

SÖZDE SEÇİME ULUSLARARASI TEPKİ

ABD, Fransa, Almanya, İtalya ve İngiltere de 25 Mayıs'ta ortak yazılı açılamayla Esad'in göstermelik seçimine karşı çıktı. Ortak açıklamada, "Fransa, Almanya, İtalya, İngiltere ve ABD dışişleri bakanları olarak, açık bir şekilde dile getiriyoruz ki Suriye'de 26 Mayıs'taki devlet başkanlığı seçimleri, özgür ve adil olmayacak." değerlendirmesi yer almıştı.

TÜRKİYE SÖZDE SEÇİME TEPKİ GÖSTEREN ÜLKELERİN BAŞINDA GELDİ

Türkiye, Esad rejiminin tek taraflı olarak kendi kontrolündeki bölgelerde düzenlediği sözde seçime tepki gösteren ülkelerin başında geldi. Dışişleri Bakanlığından sözde seçim günü yapılan açıklamada, "Suriye rejimi tarafından bugün düzenlenen seçimler halkın hür iradesini yansıtmayan gayrimeşru bir nitelik taşımaktadır. Serbest ve adil olmayan şartlarda tertiplenen söz konusu seçimler, Suriye ihtilafının siyasi çözümüne ilişkin BM Güvenlik Konseyinin (BMGK) 2254 sayılı kararının lafzı ve ruhuyla bağdaşmadığı gibi rejimin siyasi sürece ilişkin samimiyetsiz yaklaşımını da ortaya koymaktadır." ifadesi kullanılmıştı.

ESAD BM KARARLARINI HİÇE SAYIYOR

Esad rejimin sözde seçimine dünyadan tepkiler yağarken,  Esad BMGK kararlarını da hiçe sayıyor. BMGK'nın, Aralık 2015'te kabul ettiği 2254 sayılı kararda, "Cenevre süreci" olarak adlandırılan görüşmelerin gündemi ve yol haritası belirlendi. Buna göre, bir geçiş yönetimi kurulması, anayasanın yeniden yapımı, seçimlerin düzenlenmesi öngörülüyor. Ancak rejim, geçiş yönetimi kurulmasına yanaşmazken Anayasa Komitesi çalışmalarının başlamasına da yıllardır engel çıkartıyor.

6 MİLYONDAN FAZLA SURİYELİ ÜLKE İÇİNDE YERİNDEN EDİLDİ

2011 öncesi nüfusu 22-23 milyon civarındaki Suriye'de, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (BMMYK) verilerine göre 6,6 milyon Suriyeli ülkesini terk etmek zorunda kaldı. Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisine (OCHA) göre, 6 milyon 702 bin kişi ise ülke içinde yerinden edildi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...