Tgrt Haber
12 Eylül 2016 16:41

Suriye'de silahların susması için geri sayım

Güneşin batmasıyla çatışan taraflar için ateşkes başlayacak, gün boyunca ülkeden önemli bir çatışma haberi gelmedi. Türkiye ve ABD'nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu ateşkese uyacağını duyurdu, Ahrar El Şam ve El Nusra ise ateşkesi reddetti.

Suriye'de silahların susması için geri sayım
suriye,cerablus,ateşkes,

Güneşin batmasıyla çatışan taraflar için ateşkes başlayacak, gün boyunca ülkeden önemli bir çatışma haberi gelmedi. Türkiye ve ABD'nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu ateşkese uyacağını duyurdu, Ahrar El Şam ve El Nusra ise ateşkesi reddetti. Şam rejiminin lideri Esad ise, ateşkese saatler kala savaşa devam mesajı verdi ve ülkenin her noktasını geri almaya kararlı olduklarını söyledi.

İç savaşta 300 bine yakın insanını kaybeden Suriye'de, bu akşamüstü silahlar susabilir. ABD ve Rusya'nın 9 Eylül Cuma günü ilan ettiği ateşkes, güneş batarken başlıyor.

Rejim, muhalif gruplar, DAEŞ ve YPG'nin ayrı ayrı kontrol ettiği noktalardan gün boyunca önemli bir çatışma haberi gelmedi.

Ateşkesi olumlu karşıladığını daha önce ilan eden Şam rejiminin lideri Beşar Esad, bugün bayram namazını muhaliflerin çekildiği Şam yakınlarındaki Deraya'da kıldı ve ateşkese saatler kala 'savaşa devam' mesajı verdi. Esad, ülkedeki tüm alanları 'terörist gruplardan geri almaya kararlı olduklarını' söyledi.

Türkiye ve ABD'nin başını çektiği koalisyon güçlerinin desteğiyle 24 Ağustos'tan bu yana DAEŞ ve PKK'nın Suriye kolu YPG'yi sınırdan temizleyen Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), ateşkese uyacağını duyurdu. ABD yönetimine açıklama yapan ÖSO, 'olumlu bir işbirliği' yapacaklarını ancak ateşkesin hükümetin çıkarına olmasından kaygı duyduğunu iletti.

İç savaştaki en etkili Radikal örgütlerden Ahrar El Şam ise, Washington ve Moskova'nın vardığı ateşkes anlaşmasını reddediyor. Örgütün iki numaralı ismi Ali el Ömer, bir videoyla yaptığı açıklamada "Altı yıldır savaş çilesini çeken isyankar bir halk yarım çözümleri kabul edemez. Rusya ve ABD'nin anlaşması isyan eden halkımızın fedakarlıkları ve kazanımlarını hiçe dönüştürecek. Bu anlaşma sadece rejimin güçlenmesine hizmet edecek" dedi. Ancak ateşkesi bozup bozmayacakları konusunda net bir şey söylemedi.

Ahrar El Şam, eski adıyla El Nusra Cephesi yeni adıyla Fetih el Şam'a yakın silahlı gruplardan biri. El Nusra da yürürlüğe girecek ateşkesi kabul etmediğini daha önce ilan etti.

ABD VE RUSYA ORTAK KARARGAH KURACAK

Ateşkesten önce Suriye hükümetinin düzenlediği hava saldırıları sonucu hafta sonunda 100 dolayında kişi öldü. Rus uçaklarının İdlib ve Halep'de saldırılar düzenlediği belirtildi.

Plan uyarınca, Suriye Ordusu muhaliflerin elindeki yerlerde saldırılarına son verecek.

10 gün sürecek ateşkesi, ABD ve Rusya'nın ortak hava saldırılarının izlemesi bekleniyor. Moskova ve Washington, aralarında DAEŞ ve Şam Fetih Cephesi'nin de bulunduğu cihatçı örgütlerle savaşmak için bir ortak karargah oluşturacak.

CERABLUS BAYRAMA ELEKTRİK VE SUYLA GİRDİ

Öte yandan, Türkiye'nin sınır ötesi harekâtında ilk merkez olan Cerablus'ta hayat normale dönüyor. Türkiye'den Cerablus'a çekilen hat ile ilçe merkezindeki mahalle ve sokaklara 10 Eylül Cumartesi gününden itibaren kademeli olarak elektrik veriliyor.

Elektrik hattının 2.5 kilometrelik bölümü Cerablus’a taşındı. Kalan bölümü ise Türkiye içinde. Karkamış Dağıtım Merkezi’nden yüksek gerilim hattıyla alınan 31,5 kilovoltluk enerji, indirici güç trafolarıyla 20 kilovolt seviyesine düşürüldü. Daha sonra bu enerji yaklaşık 3 kilometre yer altı yüksek gerilim (YG) kablosuyla Cerablus'a verildi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı çalışma ile Cerablus'taki dört su kuyusu 8 Eylül'de aktif hale getirilmiş ve içilebilir su ilçe şebekesine aktarılmıştı.

Mart 2011'de başlayan gösterilerin ardından kısa süre sonra silahların patladığı Suriye'de, iç savaş beş buçuk yıldır sürüyor. 290 binden fazla insan savaşta can verdi, milyonlarca Suriyeli yaşadığı topraklardan ayrılmak zorunda kaldı ve şu an mülteci olarak başta komşu ülkeler dünyanın dört bir yanına dağıldı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...