Tgrt Haber
09 Ocak 2014 12:35

Suriyeli muhalifler İspanya'da toplandı

Suriyeli muhaliflerden yaklaşık 130 kişilik grup, İspanya'nın Kurtuba kentinde iki gün sürecek toplantılarına başladı.

Suriyeli muhalifler İspanya'da toplandı
Suriyeli muhalifler, İspanya, kurtuba toplandı,

İspanya'nın lojistik desteğiyle 2012'den bu yana 3. kez bu ülkede toplanan Suriyeli muhalifler, 22 Ocak'ta öngörülen Cenevre-2 Konferansı için hazırlıklarına başladı. Madrid'de daha önce Mart 2012 ve Mayıs 2013 Mayıs aylarında toplanan muhalifler bu kez çok daha kalabalık bir grupla, İspanya'nın güneyindeki Endülüs bölgesinin Kurtuba kentinde ağırlandı. Çoğunluğu Türkiye ve Şam'dan gelen, 12 kadar Suriyeli muhalif grubun temsilcisi ve Suriyeli entellektüellerden oluşan yaklaşık 130 kişi, Suriye'de Esed rejimine karşı ortak tavırlarını daha belirginleştirmek için toplandı.
Sadece ilk 40 dakikalık bölümü basına açık tutulan toplantıda ilk söz İspanyol hükümeti adına Dışişleri Bakanlığı Kuzey Afrika, Akdeniz ve Orta Doğu Bölümü Genel Direktörü Manuel Gomez Acebo'ya verildi. Şimdiye kadar 130 binden fazla kişinin ölümüne neden olan Suriye'de yaşanan dramın İspanyol hükümeti tarafından endişeyle izlendiğini belirten Acebo, ''Suriye'nin geleceği adına kilit bir dönemden geçildiğini ve Cenevre-2 Konferansında barışa doğru ilk adımın atılmasını umduklarını'' ifade etti. Özgür Suriye Ordusu adına konuşan Muhammed Fares de Esed rejimine karşı yürütülen silahlı mücadelede uluslararası toplumun desteğini beklediklerini belirterek, ''Suriye'de çözüm, rejimin tüm temsilcileri ve sembollerinin tamamen ortadan kaldırılmasından geçiyor. Bunun dışındaki hiçbir çözüm başarılı olmayacaktır ve zaman kaybıdır. Ayrıca ülkede terörizmin ve radikalleşmenin artmasına neden olacaktır'' şeklindeki sözleriyle salondaki tüm katılımcılardan alkış aldı. Suriye Ulusal Kalkınma Partisi'nden Muhammed Barma da ülkesinde yaşananları ''faşizm ve nazizm ile kıyaslayarak'', ''Suriye'de, demokrasi ve barışın temellerine dayalı din, dil, ırk farkı gözetmeksizin yeni bir sistem kurulmasını gerektiğini'' vurguladı. Toplantının basına açık bölümünde konuşan dini lider El Yakubi de Esed rejimine karşı yürütülen silahlı mücadelenin ''gereksinim'' olduğunu, Suriye halkının ''onur ve inancını koruduğunu'' söyledi. El Yakubi, ''Bu devrim üzerinde oynanılmasından artık bıktık'' ifadesini kullandı. Bu arada verilen bilgilerde, toplantının hedefinin, Cenevre-2 Konferansı öncesinde ''Suriyeli muhaliflerin uzlaşı noktalarını artırmak, aralarındaki diyaloğu geliştirmek ve bölünmüşlükleri en aza indirmek'' olduğu kaydedildi. Ayrıca Suriye'de bazı bölgelerde güçlenen El Kaide'ye yakın grupları durdurmak için Suriyeli muhaliflerin aralarında uzlaşı sağlamasının da bu toplantıda önemli olacağı ifade edildi.
Öte yandan ekonomik krizle mücadele eden İspanya'da, Suriyeli muhalifleri ağırlamak için İspanyol hükümetinin yaptığı harcamanın 250 bin avro olduğu ülke basınındaki haberlerde iddia edildi. Uluslararası basının da ilgi gösterdiği ve yoğun güvenlik önleminin alındığı iki gün sürecek toplantıların ardından yarın akşam basın toplantısı düzenlenmesi öngörülüyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...