Tgrt Haber
13 Ocak 2014 07:18

Suriye'nin dostlarından muhaliflere destek

Suriye'nin dostları, Paris'te düzenlenen toplantı sonunda yayımlanan bildiride muhaliflere verdikleri desteği teyit etti.

Suriye'nin dostlarından muhaliflere destek
paris, suriye, suriye'nin dostları, muhaliflere destek,

Suriye Halkının Dostları Çekirdek Grubu, Fransa’nın başkenti Paris'te toplandı. Fransa’nın ev sahipliğinde yapılan toplantıya Türkiye’den Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu katıldı. Dışişleri Bakanlığı’ndaki toplantıda ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Mısır, Ürdün’ün dışişleri bakanları yer aldı. Toplantıya, Suriyeli muhalifler ise Ahmet el Carba'nın başkanlığında bir heyetle iştirak etti. Toplantı sonucunda yayımlanan bildiride, "Suriye halkının kendi geleceğine kendisinin özgür iradesi ile karar vermesi gerektiği" belirtilerek, düzenlenecek Cenevre-2 Konferansı ile Suriye halkının kendi geleceğine karar vermesi ve siyasi geçiş süreci ile despot rejimden kurtulmasının hedeflendiği ifade edildi. Suriye rejiminin saldırılarının şiddetle kınandığı bildiride, Suriye'de savaşan yabancı silahlı güçlerin varlığından duyulan rahatsızlık da güçlü bir şekilde dile getirildi.
Bildiride, Rusya ve İran'dan Suriye rejimi üzerindeki güçlerini kullanarak çatışmaların sona ermesi ve barışçıl çözüm için ağırlıklarını koymaları istendi. Suriye'deki insani durumun kötüleşmesinden duyulan endişenin dile getirildiği bildiride, BM Güvenlik Konseyi'nin konu ile ilgili ortak tavır alamaması da eleştirildi. Cenevre anlaşmasının gereklerinin yerine getirilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, "Suriye için tek çözüm siyasi süreçten geçiyor" ifadesi yer aldı. Bildiride, Suriye'de savaş suçu işleyenlerin yargı önüne çıkarılması gerektiği belirtildi ve savaş suçları mahkemesi mekanizmasının devreye sokulmasının önemine işaret edildi. Açıklamada, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Türkiye arasında 17 Ocak'ta Urfa'da toplantı düzenlenmesinden duyulan memnuniyet dile getirilerek, Suriye'deki insani durumla ilgili olarak uluslararası toplumun daha fazla duyarlı olması ve yardımlarda bulunması istendi. Suriye'deki bütün silahlı grupların temel demokratik ve çoğulcu değerlere saygı göstermesi çağrısında bulunulan açıklamada, yine bu grupların insani yardımların ulaşmasına ve basının özgür bir şekilde çalışmasına katkıda bulunması istendi. Toplantının ardından basına açıklama yapan Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Ahmet el Carba, "Suriye'de Esed ve ailesinin yer almadığı bir çözümden başka alternatif  yok" dedi. Carba, Suriye'de barışın sağlanması için Esed ve ailesinin iktidardan uzaklaşmasının mutlak hedef olduğunu söyledi. Carba, "Esed ve ailesinin Suriye'nin geleceğinde bir rolü ve yeri yok" diye konuştu. Muhalifler olarak görüşlerini aktardıklarını kaydeden Carba, kendilerine verilen desteğe teşekkür etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...