Tgrt Haber
02 Haziran 2021 13:44

Suudi Arabistan ezan sesini kıstı, karşı çıkanlar düşman ilan edildi

Suudi Arabistan, çocuk ve yaşlıların rahatsız olduğu gerekçesiyle ezan sesini kıstı. Karar ülkede tepkilere neden olurken, karşı çıkanlar ‘krallığın düşmanları’ ilan edilecek.

Suudi Arabistan ezan sesini kıstı, karşı çıkanlar düşman ilan edildi
Suudi Arabistan,Ezan,Ezan sesi,Namaz,Krallık,Düşman

Suudi Arabistan yönetimi ezanın ses veyesiyle ilgili skandal bir karara imza attı. Yüksek ezan sesinin yaşlı ve çocukları rahatsız ettiği gerekçesiyle hoporlörlerin ses seviyesine sınırlama getirildi. Yeni karar ülkede tepki ile karşılanırken, Suudi Arabistan İslami İşler Bakanı Abdüllatif El Şeyh, “Namaz kılmak isteyenlerin imamın sesini beklemesine gerek yok. Önceden camiye gitmiş olmaları gerekir" açıklamasını yaptı. 

'TEPKİ VAR' GEREKÇESİ

BBC Türkçe'nin haberine göre, Suudi Arabistan, ülkede camilere ezan sesinin yüksekliği için yeni kurallar getirilmesini tartışıyor. Suudi İslami İşler Bakanlığı geçtiğimiz hafta ezanın, camilerdeki tüm hoparlörlerin azami ses seviyesinin en fazla üçte biri yüksekliğinde okunması kararı aldı. Ülkenin muhafazakâr kesimden tepki gelmesinin ardından İslami İşler Bakanı Abdüllatif El Şeyh kararı savundu, ezan sesinin duyulmasının şart olmadığını açıkladı. 

Abdüllatif El Şeyh, devlet televizyonundan yayınlanan konuşmasında, ezan sesinin kısılması kararının halktan gelen tepkiler üzerine alındığını ileri sürdü. Suudi Arabistan İslami İşler Bakanı, ezan sesinin aşırı yüksek olmasından şikâyet edenler arasında, yaşlıların ve çocuklarının uykularının bölündüğünü söyleyen ailelerin bulunduğunu belirtti.

KARŞI ÇIKANLAR ‘SUUDİ KRALLIĞIN’ DÜŞMANI

Suudi bakan, sosyal medyada bu kararı eleştirip 'restoran ve kafelerdeki yüksek sesli müziğin de kısılması gerektiğini' iddia eden kesimlere de tepki gösterdi. "Namaz kılmak isteyenlerin imamın sesini beklemesine gerek yok. Önceden camiye gitmiş olmaları gerekir" diyen Abdüllatif El Şeyh, karara karşı çıkanları 'Suudi krallığının düşmanı' olarak niteledi. Suudi bakan, bu kişilerin sorun çıkarmayı ve ulusal bütünlüğü bozmak istediğini söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...