Tgrt Haber
23 Temmuz 2022 10:08 - Güncelleme : 23 Temmuz 2022 12:40

Tahıl koridoru anlaşması dünya gündeminde: Türk diplomasisinin ürünü

Rusya’nın saldırdığı Ukrayna’nın tahılının Karadeniz üzerinden ihracı için İstanbul'da imzalanan anlaşma, dünya gündeminde geniş yer aldı.  İtalyan basını, anlaşmayı  “Türk diplomasisinin meyvesidir" diye yorumlarken Fransız basını ise anlaşmayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın büyük başarısı olarak gördü. BBC ise anlaşma için “umut ışığı” ifadesi kullanıldı. Türkiye hakkında kara propaganda yapmaktan geri durmayan Yunanistan basını bile anlaşma için "Hayati öneme sahip" yorumunu yaptı. İşte İstanbul'daki tarihi anlaşmanın yankıları ve gelen yorumlar...

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
Anlaşmanın imzalanması uluslararası ajanslar tarafından acil kodu ile geçildi.
Tahıl anlaşması,Tahıl krizi,Ukrayna,Rusya,BM
Anlaşmanın imzalanması uluslararası ajanslar tarafından acil kodu ile geçildi.

Türkiye liderliğinde Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında dünya tahıl krizini çözecek olan anlaşmanın imzalanması dünya basınında geniş bir yer buldu. Türkiye’nin diplomatik başarısı olarak nitelendirilen anlaşmanın imzalanmasını İtalya ve Fransa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başarası olarak yorumladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in hazır bulunduğu, Ukrayna ve Rusya taraflarının katıldığı, "Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi" Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi'nde düzenlenen törenle imzalandı. Uluslararası kanallar ve haber ajansları imza törenini canlı yayınla izleyicilerine ulaştırdı.

REUTERS: UMUT VERİCİ 

Uluslararası haber ajansı Reuters, anlaşmayı “Ukrayna ve Rusya, savaş devam ederken tahıl ihracat limanlarını yeniden açmak için anlaşma imzaladı” başlığıyla aboneleriyle paylaştı. BM ve Türkiye’nin anlaşmanın yapılmasına aracılık ettiğini aktaran Reuters, anlaşmanın küresel gıda krizini hafifletmeye yönelik umut verici ilerleme olarak yorumladı.  The Associated Press, anlaşma için “Bir umut ışığı: Ukrayna ve Rusya, tahıl ihracat anlaşması imzaladı” başlığını kullandı. Fransız Haber Ajansı AFP de “Savaşın yaklaşık 6'ıncı ayında Ukrayna ve Rusya, Türkiye ve BM ile tahılın Karadeniz'den tahliyesi konusunda anlaşma imzaladı" başlığıyla anlaşmayı duyurdu. 

FRANSIZ BASINI: ANLAŞMA ERDOĞAN’IN BAŞARISI 

Fransa'nın Le Parisien gazetesi, İstanbul'daki anlaşma için "Ukrayna tahılı: Moskova ve Kiev küresel gıda krizini önlemek için ablukayı kaldıran bir anlaşma imzaladı" başlığını kullandı. Anlaşmayla Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en büyük diplomatik başarılarından birine imza attığı kaydedildi. France 24 yorumcusu Bruno Daroux, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu anlaşmanın imzalanmasını sağladığını söyledi. 

İTALYAN BASINI: TÜRK DİPLOMASİSİNİN MEYVESİ

İtalyan basını anlaşmaya geniş yer verdi. İtalyan haber kanalı Rainews24, sosyal medya hesaplarından anlaşma haberini, “25 milyon ton buğday üzerindeki blokaj bugünden itibaren kalktı. Fiyatlar, savaş öncesi seviyelere düştü. Gıda krizinde aciliyetle son veren anlaşma, Türk diplomasisinin meyvesidir. ABD ve Kremlin, anlaşmayı alkışlarla karşılıyor” ifadelerini kullandı. La Repubblica, “Erdoğan, buğday konusunda Ruslarla Ukraynalıları uzlaştırdı” başlığı kullanıldı. 
 İtalyan ANSA ajansı haberi “Tahıl konusunda İstanbul’da dönüm noktası. Kiev ve Moskova, BM ve Ankara’nın huzurunda ayrı ayrı imza attı” başlığıyla verdi. 

İNGİLTERE: GIDA KRİZİNİ HAFİFLETECEK 

İstanbul'daki imza töreni İngiliz basınında da geniş yer buldu. BBC “umut ışığı” ifadesi kullanılarak, “Anlaşma haberlerinin ortaya çıkmasıyla emtia piyasalarında gıda fiyatları düştü” denildi. Independent gazetesi, gıda krizinin anlaşmayla hafifleyeceğine dikkati çekti. Küresel bir gıda krizinin önlenebileceğine dair umutları artıran önemli bir anlaşma imzalandığına işaret edilen haberde, “Tahıl stoklarının önündeki engelin kaldırılması, buğday ve arpa gibi hayati ürünlerin fiyatlarını yükselten gıda krizini hafifletmeye yardımcı olacak” dedi. 

The Guardian'ın haberinde, anlaşmanın gıda krizini önleyeceğine işaret edildi. İstanbul’da imzalanan anlaşma ile “potansiyel olarak feci bir küresel gıda krizi tehdidini önledi” vurgusu yapıldı.

Tahıl koridoru anlaşması dünya gündeminde: Türk diplomasisinin ürünü

CNN: BM VE TÜRKİYE'NİN ARABULUCULUĞUYLA İMZALANDI 

CNN'in internet sitesinde anlaşma ilk manşette ve her detayıyla yer alıyor.  "Moskova ve Kiev, Ukrayna limanlarının önündeki engelleri kaldırmak ve dünyanın umutsuzca ihtiyaç duyduğu milyonlarca ton tahıl ihraç etmeye devam etmek için anlaşma imzaladı" ifadelerini kullandı. 

CNN International televizyonun internet sitesinde, "Ukrayna tahıl anlaşması, küresel gıda krizinin olduğu dönemde kabul edildi" başlığına yer verildi. New York Times gazetesi de "Rusya ve Ukrayna, blokaj altındaki limanlardan tahıl çıkarmak için anlaşmaya vardı" başlığı ile verdiği haberde, anlaşmanın BM ve Türkiye'nin yardımlarıyla yapıldığı, söz konusu anlaşmanın tahıl fiyatlarını düşürmeye, küresel bir gıda krizini hafifletmeye yardımcı olmasının beklendiğine işaret edildi.

Washington Post gazetesi, Türkiye'nin aracılığına atıf yaparak, "Rus ve Ukraynalı bakanlar, Ukrayna tahılının ihracatını yeniden başlatmak için Türkiye'de tarihi bir anlaşma imzaladı" ifadesini kullandı.

RUS BASINI: KISITLAMALAR GEVŞETİLİYOR 

Rus medyasında da Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM arasında İstanbul’da imzalanan belgeye dikkat çekildi. Rus haber ajansı TASS, haberi “Ukrayna için koridorlar ve Rusya'ya yönelik kısıtlamaların gevşetilmesi” başlığıyla servis etti. 
Rus Kommersant gazetesi, İstanbul’daki görüşmeyi “Rusya, Türkiye ve BM, Ukrayna'dan tahılın çıkışı konusunda anlaşma imzaladı” başlığıyla okuyucularına servis etti. Haberde, “Anlaşmanın, tahılın deniz üzerinden sevkiyatına yol açması bekleniyor” ifadesi kullandı.

YUNANİSTAN: UMUT FENERİ 

Yunanistan’da yayın yapan Kathimerini gazetesi, “Rusya-Ukrayna: Tahıl ihracatı anlaşmasında imzalar atıldı” başlıklı haberinde, anlaşmanın gıda krizinin aşılmasında faydalı olacağına vurgu yaptı.

“Tahıl ihracatı için Rusya-Ukrayna Anlaşması İstanbul’da imzalandı” başlığını kullanan “CNN Greece” isimli haber portalı, Guterres’in anlaşma için kullandığı “umut feneri” benzetmesine yer verdi.

Ethnos Gazetesi, “hayati öneme sahip” dedi. 

EFSYN Gazetesi de anlaşmayı, “dünyanın gıda güvenliğini tehdit eden savaş zamanındaki bir karşıtlığa son verecek” sözleriyle yorumladı.

Tahıl koridoru anlaşması dünya gündeminde: Türk diplomasisinin ürünü

ACİL KODUYLA DUYURDU 

Avusturya'nın Kamu Yayıncı Kuruluşu ORF, İstanbul'da imzalanan anlaşmayı, acil koduyla okuyucularına duyurdu.  ORF, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın anlaşmaya ilişkin "tarihi bir gün" ifadesini alıntıladığı haberinde, Erdoğan'ın "Bu anlaşmayla önümüzdeki günlerde başlayacak gemi trafiği ile Karadeniz'den dünyanın birçok ülkesine yeni bir nefes yolu açacağız" ifadesine yer verdi.

ÇİN SON DAKİKA HABERİ OLARAK DUYURDU 

Çin haber ajansı Xinhua, gelişmeyi son dakika haberi olarak duyurdu. Haberde, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna, Birleşmiş Milletler ve Rusya arasındaki anlaşmayla tahıl ihracatına ilişkin müjdenin geleceğini bildirdi” ifadesine yer verdi.

Hindistan’da İngilizce yayın yapan Times Of India gazetesi, haberi, “Ukrayna ve Rusya, savaş devam ederken tahıl ihracat limanlarını yeniden açmak için anlaşma imzaladı.” başlığı ile okuyucularına duyurdu. Haberde, anlaşmanın Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle kötüleşen uluslararası gıda krizinin hafifletilebileceğine dair umutları artırdığına işaret edildi.
İsrail’in Haaretz gazetesi ise haberi internet sitesinde, “Ukrayna-Rusya, dünyadaki gıda krizini hafifletmek için tahıl gıda anlaşması imzaladı” başlığıyla duyurdu.

WALL STREET: AYLARDIR SÜREN DİPLOMASİNİN ÜRÜNÜ

The Wall Street Journal Gazetesi "Anlaşma BM ve Türkiye'nin birlikte yürüttüğü aylardır süren diplomasinin ürünüdür" cümlesini haberinde yer verdi. Haber içerisinde Erdoğan ve Guterres'in masadaki birlikte fotoğrafını kullandı.

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...