Tgrt Haber
15 Temmuz 2015 03:32

Tahran'da, 'müzakare' kutlaması

İran'ın başkenti Tahran'da, nükleer müzakerelerde anlaşma sağlanması üzerine sokaklara çıkan vatandaşlar sevinç gösterilerinde bulundu

Tahran'da, 'müzakare' kutlaması
tahran, müzakere,

İran'da, nükleer müzakerelerde anlaşma sağlanmasının ardından, Batı ülkeleri tarafından İran İslam Devrimi'nin gerçekleştiği 1979 yılından bu yana ülkelerine uygulanan yaptırımların kaldırılacağı haberi sevinçle karşılandı.

Başkent Tahran'da sokaklara çıkan vatandaşlar, sevinç gösterilerinde bulundu. Veli Asr Meydanı'nda AA muhabirine, İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya (5+1) arasında varılan nihai anlaşmayı değerlendiren İranlılar, görüşmelerin sonuçlanmasını olumlu karşıladıklarını belirtti.

Sevinç gösterilerine katılan 47 yaşındaki Fatma Hanım, "Söz konusu anlaşmayla tüm dünyayla ilişkilerimiz daha iyi olacak. Bu anlaşma tüm dünya için faydalı olacaktır. Çok mutluyum" dedi.

Anlaşmayla silah ambargosunun da kalkacağını dile getiren Muhammed Rıza da "Yanı başımızdaki DAEŞ belasından kurtulmak ve onlara karşı mücadele etmek için İran kendi savaş uçaklarını dışarıda tamir ettirebilecek" ifadesini kullandı.

Nükleer programa karşı ülkesine uygulanan yaptırımlar nedeniyle ülke haklının çok zorluklar çektiğini dile getiren 59 yaşındaki Suzan adlı kadın ise "Zarif ve arkadaşlarının eline sağlık. Gençlerin geleceği için önemli olan ambargo sorunlarını çözdü" değerlendirmesinde bulundu.

Kutlamalara katılan Rıza Hakikatpur da anlaşmanın etkisinin zamanla belli olacağını anlatarak, temkinli olunması gerektiğini dile getirdi. Hakikatpur, "Şimdilik bir şey söylemek mümkün değil. Bu anlaşmanın etkisinin bir veya iki yıl içinde ortaya çıkacağını pek düşünmüyorum" yorumunda bulundu.

İran'ın yurtdışında dondurulan mal varlığının serbest bırakılarak ülkeye dönmesini umduğunu belirten 61 yaşındaki Meryem adlı vatandaş da anlaşmadan duyduğu memnuniyetini dile getirerek, "İnşallah bu anlaşmayla İran'ın dondurulan tüm parası İran milletine ödenir" ifadesini kullandı.

Ahmet adlı vatandaş da Ruhani'nin bu anlaşmayla halkın arasında güvenini artırdığını belirterek, "Artık önemli aşamayı katettik. Ruhani'ye oy verip kendi hedefime ulaştığıma inanıyorum. Bu iyi bir gelişmedir. Biz hep bu anlaşmanın sonuçlanmasını destekledik. Büyük bir başarı elde ettiğimizi düşünüyorum" dedi.

Ülkesine uygulanan yaptırımların ana sorumlusunun eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad hükümeti olduğunu savunan 50 yaşındaki Ali de "Nükleer müzakere heyeti iyi iş çıkardı. Ülkenin dış politikasında rasyonel düşüncelerin hakim olmasını istiyorum" değerlendirmesinde bulundu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...