Tgrt Haber
09 Ağustos 2021 09:15

Taliban Afganistan'ın 3 büyük kentini daha ele geçirdi

Taliban güçleri, Afganistan'da son olarak 3 büyük kenti daha ele geçirdi. Kunduz ile Sar-i Pul'un ardından Talokan da ele geçirildi.

Taliban Afganistan'ın 3 büyük kentini daha ele geçirdi
afganistan,,taliban,

Taliban güçleri ve Afganistan arasında şiddetli çatışmalar devam ederken Kunduz, Sar-i Pul vilayetlerinin ardından Talokan da ele geçirildi. Cuma gününden bu yana Taliban'ın ele geçirdiği beş vilayet oldu. 

Binaların ve dükkanların alevler içinde kaldığı Kunduz kentinde kaos yaşandığı ve kent merkezine Taliban bayrağının çekildiği bildiriliyor. BBC'nin haberine göre Taliban, hükümetle ateşkes konusunda da bir anlaşma olmadığını söyledi. Pazar günü Al Jazeera'ye konuşan bir Taliban sözcüsü, ABD'nin Afganistan'a daha fazla müdahale etmesine karşı uyarıda bulundu.

Öte yandan Kunduz, Taliban'ın eline geçen beş vilayet başkentinden biri ve şu ana kadarki en önemlilerinden. 

Afgan hükümeti ise askeri birliklerinin önemli üsleri geri almak için savaştığını söyledi. Ülkenin batısındaki güneydeki Kandahar ve Leşkergah'ta da şiddetli çatışmalar yaşandığı bildirildi.

Taliban Afganistan'ın 3 büyük kentini daha ele geçirdi

KUNDUZ'UN ÖNEMİ

Kunduz, Taliban'ın mayıs ayında başlattığı taaruzdaki en önemli kazanımlardan biri, Afganistan'ın en büyük kentlerinden biri ve kuzey bölgelerine açılan kapı. Konumu, kenti stratejik açıdan önemli kılıyor. Kunduz'u başkent Kabil de dahil diğer büyük şehirlere bağlayan yollar var ve bölge Tacikistan sınırında.

Bu sınır, Afganistan'dan Orta Asya'ya ve daha sonra Avrupa'ya afyon ve eroin kaçırılmasında kullanılıyor. Kunduz'un kontrol edilmesi, bölgedeki en önemli uyuşturucu kaçakçılığı rotasının da kontrol edilmesi demek.

Kent, Taliban için sembolik öneme de sahip, çünkü Kunduz 2001'den önce Taliban'ın kuzeyde güçlü olduğu yerlerden biriydi. Taliban güçleri 2015 ve 2016'da da kenti ele geçirmiş, ancak uzun bir süre tutunamamıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...