Tgrt Haber
13 Ağustos 2021 09:23

Afganistan Kandahar'ı da kaybetti Taliban 18 vilayeti ele geçirdi

Afganistan'ın güneyinde bulunan Kandahar vilayeti de Taliban'ın kontrolüne geçti. Taliban'ın Kandahar'la beraber ele geçirdiği vilayet sayısı 18'e yükseldi.

Afganistan Kandahar'ı da kaybetti Taliban 18 vilayeti ele geçirdi
taliban,afganistan

Amerika ordusunu Afganistan'dan çekmeye başladığından beri Taliban şiddetli saldırıları artırdı. Mayıs ayından itibaren Amerika'nın Afganistan'dan çekilmeye başlaması Taliban'ı harekete geçirdi. Afgan hükümet güçlerinin, son 8 günde Taliban'a karşı kontrolü kaybettiği vilayet merkezi sayısı, güneydeki Leşkergah, batıdaki Kale-i Nev ve Firuz Koh ile 18'e yükseldi.

Taliban, son olarak Kabil'e 70 kilometre uzaklıktaki Logar vilayetinin merkezi Puli Alem'i, Uruzgan vilayetinin merkezi Tarin Kot ile Zabul vilayetinin merkezi Kalat'ın kontrolünü ele geçirdi.

Afganistan'ın güneyinde bulunan Kandahar da Taliban'ın kontrolüne geçti. Afganistan'ın güney vilayetlerini Kabil'e bağlayan güzergah üzerinde bulunan tarihi kent Gazne ve ülkenin batısındaki Herat vilayetinin merkezi, dün Taliban'ın kontrolüne geçmişti.

Afganistan Kandahar'ı da kaybetti Taliban 18 vilayeti ele geçirdi

Kuzeydoğudaki Badahşan vilayetinin merkezi Feyzabad şehri de çarşamba Taliban’ın kontrolüne geçmişti. Baglan ve batıdaki Farah vilayetlerinin merkezleri de son günlerde Taliban tarafından ele geçirilen bölgeler arasındaydı.

AFGANİSTAN OPERASYON HAZIRLIĞINDA

Peş peşe yaşanan vilayet kayıplarının ardından Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani önceki gün siyasi liderler Mareşal Raşid Dostum, Muhammed Muhakkik ve Cuma Han Hamdard ile kuzeydeki Belh vilayetinin merkezi Mezar-ı Şerif’e gitti.

Siyasi liderler Mareşal Raşid Dostum'un basın ofisinden yapılan açıklamada Taliban kontrolüne geçen kuzey ve kuzeydoğu vilayetlerinde kapsamlı operasyon yapılmasının planlandığını ifade edildi. Özellikle kuzeyde bulunan ve hükümetin son kalesi olan 700 bin nüfuslu Mezar-ı Şerif kenti, stratejik konumu nedeniyle ön planda. Eğer Mezar-ı Şerif kaybedilirse Kabil yönetiminin durumu daha da kötüleşecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...