Tgrt Haber
20 Ağustos 2021 12:02

BM'ye gönderilen Taliban raporu: NATO’yla işbirliği yapanların peşindeler

Bağımsız istihbarat değerlendirmeleri yapan ve kar amacı gütmeyen Norveç Küresel Analizler Merkezi Afganistan’la ilgili hazırladığı raporu Birleşmiş Milletler’e (BM) gönderdi. Raporda Taliban üyelerinin NATO, ABD ve Afgan hükümeti ile çalışan kişilerin peşine düştüğü, teslim olmayanların ailelerinin hedef alındığı belirtildi.

BM'ye gönderilen Taliban raporu: NATO’yla işbirliği yapanların peşindeler
afganistan,taliban,BM,birleşmiş milletler,NATO,ABD,Norveç Küresel Analizler Merkezi

Taliban’ın Afganistan’da kontrolü ele geçirmesinin ardından ülkede başlayan ve tüm dünyanın gündeminde olan kaos sürüyor. Norveç Küresel Analizler Merkezi (RHIPTO) tarafından hazırlanan ve Birleşmiş Milletler’e (BM) gönderilen bir raporda, Taliban üyelerinin NATO, ABD ve Afgan hükümeti ile çalışanların izlerini sürdüğü ve tek tek bu kişilerin evlerini gittiği belirtildi.

‘TALİBAN İŞBİRLİKÇİLERİ HEDEF ALIYOR’

Taliban’ın bu kişileri yakalamaya odaklandığını belirten raporda, "Taliban, önceki rejimin iş birlikçilerine odaklanıyor. Teslim olmak istemeyenlerin ailelerini hedef alıyor, tutuklayıp şeriat yasalarına göre cezalandırıyor" denildi. Taliban’ın gözaltına almak istediği kişileri ve aile üyelerini “kapı kapı” dolaştığı ifade edilen raporda İstihbarat, polis ve Afgan ordusunda çalışanların özellikle risk altında olduğu vurgulandı.

“ŞERİAT’A GÖRE MUAMELE GÖRECEKSİNİZ”

Raporda, Afgan hükümeti döneminde terörle mücadele biriminde çalışan bir görevliye yazılan 4 sayfalık mektup da yer aldı. Kabil’deki evinden sorgulanmak için gözaltına alınan şahıstan rapor sunması istendiği rapor sunmaması halinde aile üyelerinin tutuklanacağı ve bundan kendisinin sorumlu olacağı belirtildi. Taliban tarafından gönderilen mektupta ayrıca "Siz ve aile üyeleriniz, şeriat kanunlarına göre muamele göreceksiniz" denildiği aktarıldı.

‘NATO VE ABD İLE ÇALIŞANLAR CEZALANDIRILABİLİR’

Taliban tarafından hedef alınan çok sayıda kişinin olduğunu ve tehdidin çok açık olduğunu belirten Norveç Küresel Analizler Merkezi Direktörü Christian Nellemann, Taliban tarafından hedef alınan kişilerin teslim olmaması halinde aile üyelerinin gözaltına alarak şeriat yasalarına göre cezalandırıldığını söyledi. Nellemann, ayrıca “Daha önce NATO ve ABD güçleriyle çalışan kişilerin ve onların müttefiklerinin aile üyeleriyle birlikte işkence ve infazlara maruz kalmalarını bekliyoruz" dedi.

RAPOR BM HAZIRLAMADI

Norveç Küresel Analiz Merkezi, Afganistan raporunun BM bünyesindeki kurum ve kişilerle paylaştı. Gönderilen raporla ilgili açıklama yapan bir BM yetkilisi hazırlanan raporun BM tarafından hazırlanmadığını belirterek “Norveç Küresel Analizler Merkezi tarafından hazırlanan bir rapordur" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...