Tgrt Haber
17 Ekim 2021 19:12

Taliban tüm dünyayı karış karış geziyor: Uluslararası görüşme trafiği

Taliban ikili ilişkilerin sürdürülebilmesi için dünyayı karış karış geziyor. Uluslararası kuruluşlar ve ülke yetkilileriyle bir araya gelerek ülkedeki son durumu aktaran Taliban, insani yardım konuları, yatırım ve projeleri hayata geçirmenin yollarını masaya yatırıyor.

Taliban tüm dünyayı karış karış geziyor: Uluslararası görüşme trafiği
Afganistan,Taliban,Diplomasi,Türkiye,Dışişleri Bakanlığı

Afganistan’ın başkenti Kabil’i kuşatan Taliban birlikleri 15 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin ülkeyi terk etmesiyle birlikte ülkede kontrolü sağlamıştı. Taliban, 13 Ağustos’ta ABD’nin çekilmesinde sonra yeni dönemde ülkenin dünyayla bağının devamı için görüşme trafiğini hızlandırdı.

Birleşmiş Milletler (BM) ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkililerinin yanı sıra ABD, Avrupa ülkeleri ve Afganistan'a komşu ülkeler başta olmak üzere birçok üst düzey yetkili Taliban yönetimiyle temas halinde.

İLK TEMAS ÖZBEKİSTAN

Taliban yönetimi devraldıktan sonra Kabil'i ziyaret ederek geçici hükümetle ilk görüşen ülkelerden biri de Özbekistan oldu.

Toplantıda iki ülke arasındaki ticari-ekonomik iş birliği, uluslararası yük taşımacılığı ve transit konuları ile sınır güvenliği meselelerinin ele alındığı, altyapı projelerinin hayata geçirilmesi, özellikle Surhan-Puli Humri enerji nakil hattı ile Termez-Mezar-i Şerif-Kabul-Peşaver demir yolu inşaatı konularının detaylı olarak masaya yatırıldığı bildirildi.

Yeni dönemde Pakistan'dan Afganistan'a yapılan önemli bir ziyaret de Pakistan Servisler Arası İstihbarat (ISI) Başkanı Korgeneral Faiz Hamid'in eylül başında Kabil'e gidişi oldu.
Taliban'ın Kabil'de bir yönetim yapısı oluşturma çabaları sürerken yapılan ziyarette, Hamid'in Taliban liderleriyle son gelişmeleri ele aldığı ve iki ülke arasındaki ilişkilerin geleceğini görüştüğü bildirildi.

Taliban tüm dünyayı karış karış geziyor: Uluslararası görüşme trafiği

ABD İLE KATAR'DA YÜZ YÜZE GÖRÜŞTÜLER

Afganistan'da kurulan geçici Taliban hükümetinde "Birinci Başbakan Yardımcılığı" görevini üstlenen Abdulgani Birader, önceki dönemde ABD ile Taliban arasında Şubat 2020'de varılan barış anlaşması çerçevesinde o dönem ABD Dışişleri Bakanı olan Mike Pompeo'yla bir araya gelmişti. Öte yandan, Birader'in önceki ABD Başkanı Donald Trump'la yaptığı uzun telefon görüşmesi de o dönem basına yansımıştı.

ABD heyeti, ülkenin Afganistan'dan tamamen çekilmesinden sonra ise Taliban ile ilk kez yüz yüze 9-10 Ekim'de Katar'da görüştü.

RUSYA,ÇİN VE PAKİSTAN TRAFİĞE KATILDI

Rusya Dışişleri Bakanlığının 22 Eylül'de yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov, Pakistan'ın Afganistan Özel Temsilcisi Muhammed Sadık ve Çin'in Afganistan Özel Temsilcisi Yue Şiaoyong'un başkent Kabil'de iki günlük resmi temaslarda bulunduğu belirtildi.

Afganistan sorunuyla ilgili Moskova Formatındaki müzakere mekanizması 2017'de Rusya, Afganistan, Çin, Pakistan, İran ve Hindistan'ın katılımıyla oluşturulmuş, 2018'de de toplantı yapılmıştı. Bu ülkelerin yetkililerinin, 20 Ekim'de düzenlenecek toplantıda da Taliban heyetiyle bir araya gelmesi öngörülüyor.

Taliban tüm dünyayı karış karış geziyor: Uluslararası görüşme trafiği

BÖLGE ÜLKELERİYLE GÖRÜŞME TRAFİĞİ

Üst düzey Taliban heyetleri, Çin, Katar, İran, Özbekistan ve Türkmenistan'dan da dışişleri bakanları dahil üst düzey yetkililerle bir araya geldi. Çin ile Taliban arasındaki yakın ilişkiler bu temaslara da yansıdı. Kabil'deki Çin Büyükelçiliği, Taliban'ın Kabil'i ele geçirdikten sonra da faaliyet gösteren birkaç büyükelçilikten biri. Ancak Çin, yeni Taliban hükümetini henüz resmi olarak tanımadı.

BM, İNSANİ DURUM İÇİN TALİBAN GÖRÜŞTÜ

Birleşmiş Milletler (BM), Afganistan'daki insani durumu göz önünde bulundurarak, Taliban'la uluslararası angajmana duyulan ihtiyaca dikkati çekiyor. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in 13 Eylül'de İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenen "Afganistan'daki İnsani Durum" konulu uluslararası konferansta yaptığı yardım çağrısına 1 milyar doların üzerinde taahhüt yapıldı.

Taliban tüm dünyayı karış karış geziyor: Uluslararası görüşme trafiği

BAKANLAR AFGANİSTAN'A GİTMEYE HAZIRLANIYOR

Taliban'ın kurduğu Afganistan geçici hükümetinde "Dışişleri Bakan Vekili" olarak görev alan Muttaki ve beraberindeki heyetle, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu 14 Ekim'de Ankara'da görüştü.

Heyetin, Katar'ın başkenti Doha'da ABD başta olmak üzere farklı ülke temsilcileriyle görüştükten sonra Türkiye'ye gelme isteğini iletmesi üzerine yapılan görüşmede, Afganistan'daki son durumun yanı sıra insani yardımlar, oradaki yatırımların devam etmesi gibi konular da ele alındı.

Afganistan'da sistem çökerse oluşacak boşluktan terör örgütlerinin faydalanacağına dikkati çekerek Afganistan'la angajmana girilmesi gerektiğini belirten Çavuşoğlu, 13 Ekim'de Nikaragualı mevkidaşı Denis Moncada Colindres'le yaptığı ortak basın toplantısında, dört veya beş dışişleri bakanı olarak Afganistan'ı birlikte ziyaret etmeyi kararlaştırdıklarını, ziyarete ilişkin planlamaların sürdüğünü belirtmişti.

Taliban tüm dünyayı karış karış geziyor: Uluslararası görüşme trafiği

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...