Tgrt Haber
14 Eylül 2021 14:06

Taliban'da kayıp yönetici krizi! Açıklamalar üst üste geldi

ABD'nin Afganistan'dan ayrılmasının ardından yönetimi ele geçiren Taliban'da hükümet krizi patlak verdi. Taliban'ın iki üst düzey yöneticisi kayıplara karıştı.

Taliban'da kayıp yönetici krizi! Açıklamalar üst üste geldi
taliban,afganistan

Afganistan'da yönetimi ele geçiren Taliban, geçtiğimiz günlerde yeni hükümeti açıkladı. İddialara göre ise Taliban yeni hükümeti kurarken kriz çıktı, bakanlıkların nasıl dağıtılacağı konusunda kavga çıktı ve üst düzey birkaç isim ağır yaralandı. Taliban'ın bazı liderlerinin bir süredir ortalarda gözükmemesi de Afgan halkının bu durumu sorgulamasına neden oldu. 

Taliban'ın üst düzey lideri Molla Haybatullah Ahundzada, Afganistan'daki yeni hükümete girdikten sonra ortadan kayboldu. Taliban, üst düzey yöneticilerinin ortadan kaybolduğu iddialarını yalanlasa da Afgan halkının kafasındaki soru işaretleri son bulmadı.

Taliban'da kayıp yönetici krizi! Açıklamalar üst üste geldi

Molla Haybatullah Ahundzada'nın ardından Taliban'ın en tanınmış yüzlerinden biri olan Molla Abdul Ghani Baradar da ortadan kayboldu. Baradar'ın sağlığıyla ilgili kuşkular, uzun bir süredir halka görünmemesinin ardından daha da artmaya başladı.

Taliban bu iddiaların ardından peş peşe açıklamalar yaptı Milletvekillerinden Baradar'ın Kandahar'da olduğunu söyleyen Taliban, el yazısıyla yazdığı bir fotoğrafı da yayımladı. Ardından ise Baradar'ın olduğu iddia edilen bir sesli mesajı da Afgan halkıyla paylaştı.

Taliban'da kayıp yönetici krizi! Açıklamalar üst üste geldi

Fakat Taliban'ın Baradar'ın görüntülü videosunu yayınlaması yerine ses kaydını yayınlaması dikkat çekti. Guardian'ın haberine göre, Baradar'ın Kandahar'da olduğunu iddia eden fotoğraf ve ses kaydının ne zaman çekildiğine dair bir tarih yok.

Öte yandan Afganistan Analistleri Ağı'na göre, yeni hükümet nedeniyle Baradar'ın Taliban ile sorunlar yaşadığı biliniyordu.  Kabil'in düşmesinden önce grubun en büyük liderinin yardımcısı olan üç adamdan biri olan Baradar, büyük bir bakanlık sağlayamayan tek kişiydi. Ayrıca Ahundzada da Kabil'in düşmesinden yaklaşık bir ay önce hem kamu hem de özel etkinliklerde yer almadı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...