Tgrt Haber
10 Temmuz 2021 15:15

Afganların Taliban’dan kaçışı başladı: Rota Türkiye

Taliban’ın Afganistan’da etki alanını genişletmesiyle yeni bir göç dalgasının yaşanması bekleniyor. İran’dan sonra Türkiye’nin mültecilerin ikinci durağı olduğu belirtiliyor. Güvenlik kaynaklarının verdiği bilgilere göre günde yaklaşık bin Afgan mülteci kaçak yollardan Türkiye’ye geçiyor.

Afganların Taliban’dan kaçışı başladı: Rota Türkiye
afganistan,taliban,türkiye,göç,mülteci,sığınmacı,afgan

Son dönemde Afganistan’da Taliban’ın kontrolü artırması nedeniyle eğitimli ve şehirli kesimin ülkeden kaçmaya hazırlandığı iddia ediliyor. Afganistan’dan çekilme sürecini hızlandıran ABD’nin önümüzdeki ay çekilmeyi tamamlaması hedefleniyor. Birleşmiş Milletler (BM) verileri yıl başından bu yana 223 bin Afgan’ın Taliban saldırıları nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldığını gösteriyor. Geçen hafta ise bu sayı 56 binin üzerindeydi.

Afganistan, Suriye’den sonra en fazla kaçışın yaşandığı ülke. Taliban’ın etkisini artırması ve yayılmasıyla birlikte bu defa önceki göçlerden faklı olarak ülkedeki eğitimli kesimin yeni bir göç dalgasını oluşturacağı tahmin ediliyor.  

TALİBAN’DAN KORKAN AFGANLARIN ROTASI TÜRKİYE

İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi (İGAM) Başkanı Metin Çorabatır, Afganistan’da olası Taliban zaferinde cezalandırılmaktan korkan memurların bir süredir Türkiye’ye gelmenin yollarını aradığını söyledi. Türkiye’ye göç etmek isteyenlerin çok azının vize alabildiğini belirten Çorabatır, Düzensiz göç yöntemlerine başvurmak yerine sağlık turizmi, konut alımı, eğitim gibi alternatifleri deneyen bu kişilerden çok azı şu ana dek vize alabilmiş” dedi.

Afganların Taliban’dan kaçışı başladı: Rota Türkiye

'TÜRKİYE'YE VİZE ALARAK GİRMEK İSTİYORLAR'

Afganistan’da Kabil hükümetinin dayanamayacağı endişesinin olduğunu ve bu durumun insanları göç etmeye ittiğini aktaran Çorabatır, “Bunlar arasında Kabil hükümetinin memurları, öğrenciler, yüksek düzeyli çalışanlar da var" dedi. Bu göçmenlerin geçmiş yıllardaki göçmenlerden farklı olduğuan değinen Çorabatır, “bu kişiler geçmiş yıllardaki örneklerde olduğu gibi ülkeleri karayoluyla aşarak Türkiye ve oradan da Avrupa’ya gitmeyi denemek yerine, bir şekilde vize alarak Türkiye’de güvenli bir gelecek kurmak istiyorlar” dedi.

AFGAN MÜLTECİLERİN TERCİHİ İRAN’DAN SONRA TÜRKİYE

Taliban, Afganistan’daki hâkimiyet alanlarını genişlettikçe ülkeden Pakistan ve İran’a doğru göç dalgası başladı. Türkiye, Afgan göçmenlerin İran’dan sonraki ikinci durağı oluyor. Afgan göçünde Türkiye’de dikkat çeken bir artış yaşanırken güvenlik birimlerinden edinilen bilgilere göre günde 500 ila bin Afgan’ın yasadışı yollarla Türkiye’ye geçiş yaptığı öğrenildi. Çoğu 16 ila 26 yaşlarındaki erkeklerden oluşan Afganların İran üzerinden Türkiye’ye ulaşan yolculuğu yaya olarak bir ay sürüyor. Türkiye’de, Suriyeli göçmen-sığınmacılardan sonra 500 bini aşan sayıları ile Afgan göçmen-sığınmacı bulunuyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...