Tgrt Haber
16 Ağustos 2021 10:45

Taliban'dan kaçan yüzlerce Afgan havalimanına akın etti

Taliban Afganistan'ın başkenti Kabil'de kontrolü ele geçirdi. Pek çok ülke bölgedeki vatandaşlarını tahliye ederken, ülkeyi terk etmek isteyen yüzlerce Afgan da havalimanına akın edince izdiham oluştu. Öte yandan Kabil Havalimanı'nda çıkan çatışmada 5 kişinin öldüğü bildirildi.

Taliban'dan kaçan yüzlerce Afgan havalimanına akın etti
AFGANİSTAN,KABİL,KAÇIŞ,taliban

Dünya güzünü Afganistan'a çevirdi. NATO güçlerinin çekilmesinden sonra ilerleyişe geçen Taliban, başkent Kabil'e kadar girerek kontrolü ele geçirdi. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na kadar gelen Taliban komutanları, burada bir toplantı gerçekleştirerek birtakım yeni kararları duyurdu. Taliban ayrıca ülkenin isminden de cumhuriyeti çıkarıp 'Afganistan İslam Emirliği' adını kullanmayı planlıyor.

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ve Afgan güçleri, Taliban'ın ilerleyişine direnmeyip ülkeyi terk etti. Afganlıların yanı sıra birçok ülke de kendi vatandaşlarını ve büyükelçilik personelini tahliye etmek için çalışmalara başladı. 

Taliban'dan kaçan yüzlerce Afgan havalimanına akın etti

TALİBAN UÇUŞLARI DURDURDU

Taliban, Kabil Uluslararası Havalimanı'nın girişine gelerek, halktan evlerine dönmesini istedi ve şu anda uçuş yapılmayacağını açıkladı. Tahliye işlemlerinin yürütüldüğü Kabil Havalimanı'ndaki tüm ticari uçuşlar askıya alınırken, yalnızca askeri uçaklarla yapılan tahliyelere izin veriliyor. Kara yoluyla diğer vilayetlere gitmek isteyenlerin de araç bulmakta çok zorlandığı, taşıma ücretlerinin iki katına çıktığı ifade ediliyor.

Taliban'dan kaçan yüzlerce Afgan havalimanına akın etti

TALİBAN'DAN KAÇIŞ İZDİHAMA DÖNÜŞTÜ

Öte yandan Taliban'a muhalif Afganlılar da ülkeyi terk etmek için dün akşamdan itibaren harekete geçti ve Kabil Havalimanı'nda yoğunluk oluştu. Havaalanında yaşanan kaos anlarına ait görüntüleri kaydeden görgü tanığı, havaalanına gelen yetkililer ve üst düzey kişiler için gizlice biniş kartlarının basıldığı dedikoduları üzerine gidiş salonundaki kişilerin uçaklara doğru koşmaya başladığını ve adeta izdiham yaşandığını bildirdi. O anlarda çekilen görüntüler ise ülkede yaşanan kaosun boyutunu açıkça gözler önüne serdi.

KABİL HAVALİMANI'NDA ÇATIŞMA: 5 ÖLÜ

Afganistan'da ülkeden ayrılmak isteyen binlerce sivilin akın ettiği ve ABD askerlerinin havaya ateş açtığı Kabil Uluslararası Havalimanı'nda en az 5 kişi hayatını kaybetti. Taliban'ın Kabil'de kontrolü ele geçirmesinin ardından kentte panik havası sürüyor. Binlerce kişinin akın ettiği ve piste çıktığı Kabil Havalimanı'nda 5 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi. Hayatını kaybedenlerin, ABD askerlerinin açtığı ateş sonucu mu yoksa izdiham nedeniyle mi öldüğü henüz bilinmiyor.

Taliban'dan kaçan yüzlerce Afgan havalimanına akın etti

ABD'DEN GÜVENLİK UYARISI

Geçtiğimiz saatlerde ABD’nin Kabil Büyükelçiliği tarafından yapılan güvenlik uyarısında, “Kabil'deki güvenlik durumu, havalimanı da dahil olmak üzere hızla değişiyor. Havaalanının ateş açıldığına dair haberler var, bu nedenle ABD vatandaşlarına oldukları yerlere sığınmaları talimatını veriyoruz” denilmişti.

Taliban'dan kaçan yüzlerce Afgan havalimanına akın etti

AFGAN ASKERLERİ TACİKİSTAN'A KAÇTI

Afganistan'da Taliban'dan kaçan 143 Afgan askerinin 3 uçak ve 2 helikopterle Tacikistan’a geçtiği belirtildi. Tacikçe yayın yapan Ozodi Radyosu, içinde ikisi kadın 143 Afgan askerinin bulunduğu 3 uçak ve 2 helikopterin dün gece Tacikistan’ın Afganistan sınırındaki Bohtar havaalanına iniş yaptığını duyurdu.

Tacikistan Acil Durumlar ve Sivil Savunma Devlet Komitesi yetkilisine dayandırılan haberde, söz konusu Afgan askerlerinin geçici olarak Bohtar şehrindeki bir üniversiteye ait yurda yerleştirildiği ifade edilirken, Tacik makamlarının Afgan askerlerin başka bir yere yerleştirilmesiyle ilgili görüştüğü bilgisi paylaşıldı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...