Tgrt Haber
19 May 2022 17:06 - Güncelleme : 19 May 2022 17:14

Taliban'dan kadın sunucu kararı! Kapatın emri verdi

Afganistan’da kadın ve çocuk haklarını hiçe sayan yasaklarla gündeme gelen Taliban, Afganistan'daki kadın TV sunucularına yüzlerini kapatmalarını emretti.

Taliban'dan kadın sunucu kararı! Kapatın emri verdi
Afganistan,Afgan kadın

ABD’nin ve NATO’nun Afganistan’dan çekilmesiyle ülkeyi ele geçiren Taliban, kadın Afgan TV sunucularına yayın sırasında yüzlerini kapatmalarını emretti. Bir dini polis sözcüsü BBC Peştuca'ya yaptığı açıklamada kararnamenin medya kuruluşlarına bildirildiğini söyledi. Karar, tüm kadınlara toplum içinde peçe takmaları veya cezalandırılmaları emredildikten iki hafta sonra geldi. Kadınlar üzerindeki kısıtlamalar arttıran Taliban, kadınların erkek akrabaları yanında olmadan seyahat etmelerini yasaklarken kız çocuklar için ortaokulları kapattı. Yeni kararname Twitter'da geniş çapta eleştiriliyor ve birçok kişi bunu Taliban'ın aşırıcılığı teşvik etmek için attığı yeni bir adım olarak nitelendiriyor.

TEPKİ YAĞDI

Bir aktivist, "Dünya insanları Covid'den korumak için maskeler kullanıyor. Taliban, insanları kadın gazetecilerin yüzlerini görmekten korumak için maskeler kullanıyor. Taliban için kadınlar bir hastalıktır" diye bir mesajı sosyal medyadan paylaştı. Özel Shamshad haber kanalı, haber sunucusunun maskeli bir fotoğrafını yayınladı ve buna benzer başka görüntüler sosyal medyada paylaşılıyor.

TALİBAN ERTELEMİŞTİ

Geçen yıl ağustos ayında iktidarı ele geçiren Taliban, kadınların ne giymesi gerektiğine dair yeni yasalar çıkarmayı bu aya kadar ertelemişti. Ancak Mayıs ayı başlarında, Ahlaksızlığı Önleme ve Erdem Teşvik Bakanlığı, tüm kadınların toplum içinde yüzlerini kapatmaları gerektiğini duyurdu. Buna uymayı reddeden herkes, cezalandırılacak. Son kararname, sert yöneticilerin yüz kapatma konusundaki talimatının ekrandaki kadınlar için de geçerli olduğunu ortaya koydu. Haber kanalı, "Emir Afganistan'daki tüm medya kuruluşlarına verildi" dedi.

Kaynak: BBC
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...