Tgrt Haber
25 Ocak 2014 00:42

Taraflar Cenevre'de bir araya gelecek

Suriye Devlet heyeti ve muhalefet bugün Cenevre’de bir araya gelecek.

Taraflar Cenevre'de bir araya gelecek
suriye, el ahdar, eh ibrahimi, bm, arap birliği, cenevre, bm binası, montrö, ibrahimi,

BM Özel Temsilcisi El Ahdar El İbrahimi, Suriyeli taraflarla bugün aynı odada buluşma konusunda mutabık kaldıklarını söyledi. BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar El İbrahimi, bugün Suriyeli muhalefet ve yönetimi temsil eden heyetlerle "aynı odada" buluşmak üzere mutabık kaldıklarını söyledi. İbrahimi, Suriyeli heyetlerle bugün Cenevre'deki BM binasında ayrı ayrı görüştükten sonra basın toplantısı düzenleyerek görüşmeleri değerlendirdi. İki gün önce Cenevre-2 Konferansı çerçevesinde çok sayıda ülke ve uluslararası kuruluşun Montrö'de buluştuğunu hatırlatan İbrahimi, dün ve bugün de Suriyeli muhalefet ve yönetim heyetleriyle ayrı ayrı görüşmeler yaptığını kaydetti. İbrahimi, "Bugün (taraflarla) aynı odada buluşmak üzere mutabık kaldık" ifadesini kullandı. Görüşmelerin gelecek hafta sonuna kadar süreceğini söyleyen İbrahimi, sürecin Cenevre Bildirisi temelinde olduğunu, "bunu tarafların çok iyi anladığını ve kabul ettiğini" belirtti.
Güzel başlangıç...
İbrahimi, "Umarım bugünkü görüşmemiz çok güzel bir başlangıç olacak ve görüşmelerimiz hafta sonuna kadar sürecek" dedi. Sürecin zorluklarla dolu olduğunu başından bu yana bildiklerini belirten El İbraimi, "Bu görüşmelerin tek bir dakikası bile kolay değil. Ancak ilerleme sağlamak için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz" diye konuştu. İbrahimi, "Taraflarla yaptığım görüşmeler cesaret vericiydi. Bugün sabah ve öğleden sonra yapacağımız görüşmeler için sabırsızlanıyoruz" şeklinde konuştu. Tüm sürecin 2012'de kabul edilen Cenevre Bildirisi temelinde olduğunu belirten İbrahimi, "Sanırım iki taraf da bunu çok iyi anlıyor ve kabul ediyor. Bu görüşmelerimizin temelini oluşturuyor" dedi. İbrahimi, "Bu bildiriyi onaylayan BM Güvenlik Konseyi'nin kararını uygulayacağız ve taraflar da bunu anlıyor" ifadesini kullandı. Sürecin kolay olacağını beklemediklerini ve olmayacağını kaydeden İbrahimi, Suriye'de durumun giderek kötüleştiğini, tarafların da bunun bilincinde olduğunu belirtti. "Suriye onların ülkesi" diyen İbrahimi, Suriyeli tarafları destekleyenlerin de meselenin öneminin farkında olması ve üzerlerine düşeni yapmaları gerektiğini kaydetti. Suriyeli bir gazetecinin, "Cenevre bildirisinde tartışmalı noktalar olduğunu" söylemesi üzerine İbrahimi, şu karşılığı verdi: "Cenevre deklarasyonunun bazı unsurları üzerinde yorum farklılıkları olduğuna sanırım hiç kimse itiraz etmiyor. Bu görüşmelerimizde bu belirsizlikleri de açıklığa kavuşturmayı istiyoruz. Tüm bunlar için de sizlerin dualarınızı bekliyorum."
Burada kalacaklar
Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim'in yaptığı açıklamada, "Cumartesi gününe kadar ciddi ilerleme olmazsa Cenevre'den ayrılabileceklerini" söylediğinin anımsatılması üzerine İbrahimi, "Her iki taraf da burada olacak. Hiç kimse cumartesi ya da pazar günü buradan ayrılmayacak" ifadesini kullandı.Görüşmelerde, insani yardımların ulaştırılması, şiddetin son bulması gibi konuları ele alacaklarını belirten BM Temsilcisi İbrahimi, temkinli üslubunu koruyarak, "Tabii bunları görüşüyor olmak, sorunları çözmek anlamına gelmiyor. Ama ilerleme sağlamak için çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu. Suriye görüşmelerinin ülkede süren "terör saldırılarına bir son verip vermeyeceği" yönündeki bir soru üzerine İbrahimi, "Suriye'de terörün devam etmesini, teröristler dışında hiç kimse istemiyor. Eğer başarılı olursak bu Suriye'yi de terörden kurtaracaktır" dedi. Suriye resmi haber ajansında çalışan bir gazetecinin, "Suudi Arabistan, Türkiye ve bu sürece dahil diğer ülkelerin teröre destek vermeye son vereceklerine dair işaretler var mı?" şeklindeki sorusuna ise İbrahimi, "Rica ediyorum, bu tür soruları sormanın hiç anlamı yok" karşılığını verdi. Bir gazetecinin, Suriye görüşmelerinin başarısız olması durumunda "istifa edip etmeyeceği" sorusuna karşılık olarak da İbrahimi, " Benimki gibi bir pozisyonda görev yaptığınızda, çözüme ulaşana kadar, çözüm için her şeyi yapana kadar, istifadan asla söz etmezsiniz" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...