Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
17 Haziran 2021 11:37

Tartışmalı Alzheimer ilacı ilk kez bir insanda denendi 3 bilim insanı istifa etti

Amerika'da tartışma çıkaran Alzheimer ilacı, klinik deneylerden sonra ilk defa bir insan üzerinde denendi. İlacın Gıda ve İlaç İdaresi tarafından onay alması ise 3 bilim insanının istifasına neden olmuştu.

Tartışmalı Alzheimer ilacı ilk kez bir insanda denendi 3 bilim insanı istifa etti
alzheimer,ilaç

Brown Üniversitesi Tıp Fakültesi nöroloji profesörü Dr. Stephen Salloway, “Tedavide yeni bir çağ açıyoruz” diyerek yeni Alzheimer ilacı hakkındaki gelişmeler duyumuştu. Klinik deneyleri tamamlanan yeni ilaç geçtiğimiz hafta Gıda ve İlaç İdaresi tarafından onay aldı. Bazı doktorlar FDA'ya ilacı reddetmesi gerektiğini söyledi. Onay üzerine ise 3 bilim insanı istifa etti.

Tartışma çıkaran ve bilim insanlarının istifa etmesine neden olan ilaç, kilinik deneylerinin tamamlanmasının ardından ilk kez bir insana uygulandı. 70 yaşındaki Mark Archambault, her ay damar yoluyla alınan Biogen's Aduhelm dozunu almaya başladı. 56 bin dolara mal olan ve henüz resmi olarak Medicare tarafından karşılanmıyor. Mark, klinik deneyler dışında bu ilacı alan ilk kişi oldu.

''FDA'NIN EN KÖTÜ ONAY KARARI''

New York Times'ın haberine göre, Dr. Aaron Kesselheim, “Bu, FDA'nın hatırlayabildiğim en kötü onay kararı olabilir” dedi.

Tıbbi adı aducanumab olan ilaç, FDA'nın tüm Alzheimer hastaları için kullanımını onaylamasına rağmen, yalnızca erken evre Alzheimer hastalarında test edildi. Bazıları, yan etki risklerine kıyasla ilacın etkinliğini sorguladı.

Alzheimer Derneği ilacın fiyatını "kabul edilemez" olarak nitelendirdi ve grubun baş kamu politikası yetkilisi Reuters'a verdiği röportajda, Medicare alıcılarının çoğunun ilaçların yüzde 20'sinden sorumlu olduğunu ve yüzde 10'unun hiçbir maliyet üst sınırı olmadığını söyledi. 

FDA'nın İlaç Değerlendirme ve Araştırma Merkezi'nin direktörü Dr. Patrizia Cavazzoni, onayla ilgili incelemeye o sırada yaptığı açıklamada yanıt verdi:

“Aduhelm'in basının, Alzheimer hasta topluluğu, seçilmiş yetkililerimiz ve diğer ilgili paydaşların dikkatini çektiğini anlıyoruz. Dengede ciddi, yaşamı tehdit eden bir hastalığın tedavisi ile bu kadar çok insanın bu incelemenin sonucunu takip etmesi mantıklı."

Yeni ilaç, yaklaşık 18 yıldır Alzheimer için onaylanan ilk tedavi ve doktorların umduğu ilk ilaç, sadece semptomları azaltmakla kalmayacak, aynı zamanda altta yatan hastalığı da hedef alacak.

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...