Tgrt Haber
27 May 2014 17:25

Tayland'da Eski Eğitim Bakanı tutuklandı

Askeri cuntanın geçen hafta yönetime el koyduğu Tayland'da eski Eğitim Bakanı Çaturon Çaisaeng, darbeyi eleştirdiği için tutuklandı.

Tayland'da Eski Eğitim Bakanı tutuklandı
tayland, bakan, tutuklama

Askeri cuntanın geçen hafta yönetime el koyduğu Tayland'da eski Eğitim Bakanı Çaturon Çaisaeng, darbeyi eleştirdiği için tutuklandı. Başkent Bangkok'taki Yabancı Gazeteciler Kulübü'nde konuşan Çaturon, askeri cuntanın yönetime el koymasını "demokrasiye vurulan darbe" olarak niteledi ve sokaklarda direniş gösterileceği uyarısında bulundu. Çaturon'un açıklamalarının ve fotoğraflarının sosyal paylaşım sitesi Twitter'da paylaşılmasının ardından kulübü basan polisler eski bakanı tutukladı. Eski bir öğrenci lideri olan Çaturon, geçen hafta askeri cunta yönetimi tarafından görüşmeye çağrılmasından bu yana saklanıyordu. Çaturon, "kendisini tutuklanmaya hazırladığını" söyledi. Darbenin ülkedeki siyasi krize çözüm olmayacağına, aksine durumu daha da kötüleştireceğine dikkati çeken Çaturon, cunta lideri Prayut Çan-oça'nın iktidarda kalmaya devam edeceğini ve çok sayıda kişinin tutuklandığını belirtti.
Tayland'da sürgündeki eski Başbakan Taksin Şinavatra'nın ülkeye dönebilmesine olanak tanıyan tasarının ekim sonunda parlamentonun alt kanadı tarafından kabul edilmesinin ardından başlayan gösteriler, 28 kişinin yaşamını yitirmesine ve siyasi krize neden olmuştu. Halk, ağabeyinin kuklası olmakla suçladığı Başbakan Yinglak Şinavatra'nın istifasını istemiş, istifa etmeyeceğini açıklayan Şinavatra ise 2 Şubat'ta erken seçime gidileceğini açıklamıştı. Muhalefet partilerinin boykot ettiği seçimi geçersiz sayan Anayasa Mahkemesi, 7 Mayıs'ta Başbakan Yinglak'ı yetkisini kötüye kullanmaktan suçlu bularak görevden almıştı. Tayland, 1932 yılından bu yana 18 askeri müdahaleye tanıklık etti. Son darbe, 2006 yılında eski Başbakan Taksin Şinavatra'nın sonunu getirdi ve bugün hala devam eden siyasi krizin başlangıcı oldu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...