Tgrt Haber
12 Kasım 2021 11:14

Tayvan'dan BioNTech kararı: 12-17 yaş arasında kullanımı askıya alındı

Tayvan hükümetinin duyurduğu karara göre, kalp kası iltihaplanmasına neden olduğundan şüphelenilen Pfizer/BioNTech aşısının 2. dozunun 12-17 yaş arası çocuklarda kullanımı askıya alındı.

Tayvan'dan BioNTech kararı: 12-17 yaş arasında kullanımı askıya alındı
tayvan,biontech,pfizer,aşı

Doğu Asya ülkesi Tayvan'da, BioNTech aşısının 2. dozunun 12-17 yaş arası çocuklarda kullanımı durduruldu. Yetkililer, aşının askıya alınmasının sebebini kalp kası iltihabı riskini artırması olarak açıklarken durdurma süresinin 2 hafta oalcağı ve bu süreçte bilim insanlarının çeşitli incelemelerde bulunacağı öğrenildi.

Tayvan'da Merkezi Salgın Komuta Merkezi (CECC) Başkanı Chen Shih-chung, yerel basına yaptığı açıklamada, sağlık uzmanlarından oluşan danışma kurulunun, miyokardit (kalp kası iltihabı) riskini artırabileceği endişesiyle Pfizer-BioNTech aşısının ikinci dozunun 12-17 yaş aralığı için kullanımını askıya almaya karar verdiğini duyurdu.

Tayvan'dan BioNTech kararı: 12-17 yaş arasında kullanımı askıya alındı
2020 yılında koronavirüs pandemesiyle birlikte BioNTech, ilaç devi Pfizer ile SARS-Cov-2 aşısı geliştirmek için bir anlaşma yaptı.

16 VAKA ÜZERİNDE İNCELEME YAPILACAK

Chen'in yaptığı açıklamada, Sağlık ve Refah Bakanlığı Bağışıklama Uygulamaları Danışma Komitesi'nin bu yaş grubuna ikinci doz Pfizer aşısı uygulanmasını 2 haftalığına durdurmaya karar verildiği ve bu süre zarfında uzmanlar ve Hastalık Kontrol Merkezleri'nin (CDC) gözlemlerde bulunacağı belirtildi.

Yetkililerin aşı hakkındaki nihai kararı miyokardit rastlanan 16 vaka üzerindeki incelemelerin ardından vereceği belirtildi.

Tayvan'dan BioNTech kararı: 12-17 yaş arasında kullanımı askıya alındı
Yapılan açıklamaya göre geliştirilen Pfizer/BioNTech aşısının başarı oranı %95 civarlarındadır.

5-11 YAŞ ARASINA ONAY VERİLECEK Mİ?

Nihai karardan önce diğer ülkelerdeki verilerden de yararlanılacağını kaydeden Chen, şu an Hong Kong ve Britanya dışındaki tüm ülkelerde, 12-17 yaş arasındaki çocuklara 2 doz aşı yapıldığını da sözlerine ekledi. Bununla birlikte Chen, aşının 5-11 yaş aralığına uygulanmasına onay verilip verilmeyeceği konusunun henüz gündemde olmadığını, miyokardit endişesiyle başlatılan araştırma sürenin sonlanmasını beklediklerini dile getirdi.

Tayvan'dan BioNTech kararı: 12-17 yaş arasında kullanımı askıya alındı
Japon bilim insanlarının yaptığı bir araştırmaya göre aşı, virüsün mutasyonlarına karşı da bağışıklık sağlamaktadır.

HONG KONG VE BRİTANYA'DA DA DURDURULDU

mRNA teknolojisiyle geliştirilen aşının daha önce miyokardit ve perikardit (kalp zarı iltihabı) vakalarında rolü olduğu ortaya çıkmıştı. ABD'de elde edilen verilere göre, ikinci Pfizer aşısı olan gençlerin miyokardit yaşama riski, birinci dozu olanlardan 10 kat daha yüksek. Diğer yandan bir dizi ülke daha, gençlere yönelik aşı politikasında, sözgelimi riskler nedeniyle değişikliğe gidiyor.

Hong Kong ve Britanya da miyokardit endişesiyle, Pfizer aşısının ikinci dozunun 12-18 yaş aralığında kullanımını durdurmuştu.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...