Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
27 May 2015 16:34

Terör örgütü DAEŞ ilerlemeye devam ediyor

Irak ve Suriye'de bazı bölgelerin kontrolünü elinde bulunduran terör örgütü DAEŞ, Nisan ayından itibaren ilerlemesini sürdürdü.

Terör örgütü DAEŞ ilerlemeye devam ediyor
daeş,

Irak ordusu, Peşmerge güçleri ve Şii milislerden oluşan Haşdu'ş Şa'bi'yle çatışma halinde olan DAEŞ, Enbar, Musul ve Salahaddin vilayetlerinin önemli bir bölümü ile Irak-Suriye arasındaki Kaim ve Velid sınır kapılarını elinde bulunduruyor. DAEŞ'in kontrol ettiği yerlerin neredeyse tamamını Sünni Arap bölgeleri oluşturuyor.
Enbar'ın neredeyse tamamı DAEŞ'in kontrolünde
Musul'u kurtarma operasyonu hazırlıklarının yapıldığı bir süreçte Irak'ın batısındaki Ramadi kentini ele geçiren DAEŞ, Enbar vilayetinin yüzde 90'ına sahip oldu. Amiriye, Halidiye, Hadise ilçeleri ile Bağdadiye ve Habbaniye nahiyeleri dışında, Enbar'ın tamamı DAEŞ'in kontrolünde. Irak ordu birlikleriyle Haşdu'ş- Şa'bi güçleri ise Ramadi'nin 35 kilometre güneyinde kente doğru ilerlemeye çalışıyor. Enbar'ın Germe, Halidiye ve Habbani'ye bölgelerindeki şiddetli çatışmalar devam ediyor.
Musul'un merkezi ile çok sayıda ilçesini elinde bulunduran DAEŞ, bu kentin güneyi, kuzeyi ve kuzeybatısında Peşmerge güçleriyle çatışıyor. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) silahlı gücü Peşmerge, Musul'un Vane, Keske, Zummar, Sinun, Hazır, Mahmur, Güver bölgelerini elinde bulunduruyor. İki taraf arasındaki çatışmalar bu bölgelerde aralıksız sürüyor.Kerkük ve Salahaddin Peşmerge ve Irak ordusunda
Kerkük'ün Havice ilçesinde konuşlanan DAEŞ, Peşmerge güçleriyle doğu ve kuzey, Haşdu'ş Şa'bi'ye karşı da güney cephesinde savaşıyor. Kerkük kentinin büyük bölümü ile merkezi, Peşmerge'nin kontrolünde bulunuyor.
Salahaddin vilayetinin Beyci ilçesi ve rafinerisinde Irak ordusu ile DAEŞ arasında yoğunlaşan çatışmalar sürüyor. Salahaddin'in kuzeydoğusundaki Musul ve Kerkük'le sınır olan yerlerde bulunan Şirkat ve Beyci kazalarının bir bölümü DAEŞ'in elinde ancak vilayet merkezi Tikrit, önemli şehirlerden olan Samarra ve diğer bölgeleri Irak ordusu, Peşmerge güçleri ile Haşdu'ş Şa'bi'nin denetimi altında. Vilayetin Enbar'a sınır olan bölgelerinde çatışmalar devam ediyor.
Öte yandan ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü John Kirby, 25 Ocak 2015'te DAEŞ'in Irak'ta 55, Irak hükümetinin 77, Kürt güçlerinin de 56 bin kilometrekare alanı kontrolü altında tuttuğunu bildirmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...