Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
07 May 2014 18:50

TİKA Sultan Abdulhamid Çeşmesi'ni restore etti

Gazze'deki 'Sultan Abdulhamid Çeşmesi' Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından restore edildi.

TİKA Sultan Abdulhamid Çeşmesi'ni restore etti
filistin gazze, Sultan Abdulhamid Çeşmesi, tika, restorasyon, Mimari haberleri, Mimari,

Restorasyonu tamamlanan tarihi çeşmenin açılışı dolayısıyla düzenlenen törene, Gazze'deki Filistin Hükümeti Turizm ve Tarihi Eserler Bakanı Ali et-Tarşavi, Türkiye'nin Kudüs Başkonsolosu Büyükelçi Mustafa Sarnıç ve TİKA Filistin Koordinatörü Kürşat Mahmat katıldı. Filistinli Bakan Tarşavi, Sultan Abdulhamid Çeşmesi'nin onarımının, Türkiye ve Filistin halklarını birbirine bağlayan ilişkilerin derinliğinin bir göstergesi olduğunu belirterek bunun aynı zamanda Gazze'nin tarihi eserleri ve turizminin gelişmesine katkıda bulunacağını ifade etti. Büyükelçi Sarnıç da söz konusu restorasyonun, 500 yıllık geçmişe sahip bir tarihi eserin yeniden halkın istifadesine sunulmasının öneminin yanı sıra Filistin'le olan tarihi bağların ne kadar derin olduğunu göstermesi açısından da çok anlamlı olduğunu söyledi. Çeşmenin, Gazze halkının su ihtiyacına katkı sağlayacağını, çevre okullarda öğrenim gören öğrencilerin de bundan faydalanacağını dile getiren Kudüs Başkonsolosu Büyükelçi Sarnıç, TİKA'nın yalnızca Gazze'de değil tüm Filistin'de sağlıktan eğitime, altyapı yatırımlarından tarihi eserlerin ortaya çıkarılmasına kadar çok geniş ölçekli projelere imza attığını kaydetti. Filistinli Bakan Tarşavi, törende Büyükelçi Sarnıç ve TİKA Koordinatörü Mahmat'a teşekkür plaketi verdi. Gazze'de 1400'lü yıllarda inşa edilen ve o dönemlerde "Rıfaiyye Çeşmesi" olarak anılan tarihi eser, 1905 yılında Sultan Abdulhamid Han'ın talimatıyla onarıldıktan sonra bölgede, "Sultan Abdulhamid Çeşmesi" olarak anılmaya başlandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...