Tgrt Haber
22 May 2021 21:29

Times'tan çarpıcı Libya-Türkiye analizi: Avrupa için çok korkutucu

İngiliz gazetesi The Times, Türkiye'nin Libya karasularındaki etkisini inceleyen bir analiz yayınladı. Eskiden Avrupa ülkelerinin Libya sahil güvenlik ekiplerine eğitim verdiği, şimdilerde ise bu görevi Türkiye'nin üstlendiğine dikkat çekilen analizde "Bu politik açıdan Avrupa için korkutucu bir durum" ifadelerine yer verildi.

Times'tan çarpıcı Libya-Türkiye analizi: Avrupa için çok korkutucu
times,,türkiye,,libya,,donanma,

Doğu Akdeniz'de haklarını savunan Türkiye'nin Libya üzerindeki etkinliğini Batı'yı tedirgin etti.

Türkiye'nin Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) verdiği destek, uluslararası basının gündeminde yer almaya devam ediyor. UMH'ye bağlı kuvvetlerin Hafter karşısında kazandığı başarılar, son olarak İngiliz basınında masaya yatırıldı. 

İngilizlerin ünlü The Times gazetesi, Türk donanmasının Libya karasularındaki etkisiyle ilgili dikkat çeken bir analiz yayınladı.

"TÜRK GEMİLERİ AVRUPA'NIN LİBYA SULARINDAKİ ROLÜNÜ ZORA SOKUYOR"

"Türk gemileri Avrupa'nın Libya sularındaki rolünü zorluyor" başlığıyla paylaşılan yazıyla, bölgedeki son durum aktarıldı.

Türk donanmasının Libya sahil güvenlik ekipleriyle beraber hareket ettiğine dikkat çekilen yazıda, 13 Mayıs'ta bir Türk fırkateyninin Libya'daki Khoms kentinin 28 mil açıklarında göçmen gemilerine müdahale ettiği belirtildi. Söz konusu operasyonla Libya sahil güvenlik ekiplerinin 97 mülteciyi yakaladığı ifade edildi.

Libya sahil güvenlik güçlerine uzun zamandır Avrupalı üklelerin destek ve eğitim verdiğini vurgulayan The Times, Türkiye'nin son dönemdeki stratejisi yüzünden bu tablonun tersine döndüğünü bildirdi. Yazıda; İtalya'nın daha önce Libya'ya devriye gemileri verdiği savunulup, bu yıl ise 13 bin mültecinin Libya üzerinden İtalya'ya vardığı iddia edildi.

"TÜRKİYE BOŞLUĞU DOLDURDU, BU DURUM AVRUPA İÇİN KORKUTUCU"

Konuyu The Times’a yorumlayan uzmanlardan Roma’daki ISC Direktörü Gabriele Iacovino, “Türkiye boşluğu doldurdu” ifadelerini kullandı.

İsviçre merkezli Ulusötesi Organize Suçlara Karşı Küresel Girişim (Global Initiative Against Transnational Organized Crime) analisti Jalel Harchaoui ise Türkiye’nin Libya’da kalpleri ve akılları kazandığını söyledi. Harchaoui, “Ankara tarafından eğitilen bir Libyalı, hayat boyu Türkiye hayranı haline geliyor. Bu durum politik olarak Avrupa için korkutucu” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...