Tgrt Haber
15 Ocak 2022 15:30

Tonga'da yanardağ ikinci kez patladı! Tsunami yaptı, 800 km'den duyuldu

Tonga’nın Hunga Ha’apai Adasındaki dünkü patlamanın ardından bu sabaha bir patlama daha meydana geldi. Tsunami uyarısının ardından dev dalgalar kıyıya vurdu ve yerleşim alanları su altında kaldı. Yetkililer halka yerleşim yerinin yüksek kısımlarına çıkması çağrısında bulundu.

Tonga'da yanardağ ikinci kez patladı! Tsunami yaptı, 800 km'den duyuldu
Hunga Ha’apai Adası,Tsunami

Ada ülkesi Tonga, dünkü Hunga Ha’apai Adasındaki yanardağın patlamasının ardından bu sabah meydana gelen ikinci bir patlama ile sarsıldı. Ada sakinlerinin yüksek bölgelere geçmeleri istenirken, patlamanın ardından tsunami uyarısı yapıldı. Uyarıdan hemen sonra Nuku’alofa’da 1,2 metrelik dev dalgalar kıyıya vurdu ve birçok yerleşim alanı sular altında kaldı. Pasifik Okyanusu'nun güneyinde meydana gelen ve geçtiğimiz aylardaki patlamaya göre 7 kat daha güçlü olan patlamanın sesinin 800 kilometre uzaktaki Fiji'den bile duyulduğu kaydedildi. Patlama sonrası 20 kilometreye kadar yükselen küller uydular tarafından görüntülendi.

DEV DALGALAR 

Sosyal medyada yayınlanan görüntülerde kentteki bir kilisede ve bazı evlerde su baskınları meydana geldiği görüldü. ABD merkezli Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi’ne göre Nuku’alofa’da tsunami dalgası 83 santimetreye kadar ulaştı.

Fiji’de de alarm verildi. Yetkililer halkı güçlü akıntılar ve tehlikeli dalgalar nedeniyle kıyı şeridinden uzak durmaları konusunda uyardı. Tsunami uyarısı yayınlayan hükümet, kıyı bölgelerindeki insanlar için tahliye merkezleri açtı. Yeni Zelanda’da da Ulusal Acil Durum Yönetim Ajansı, bazı bölgelerinin "büyük bir volkanik patlamanın ardından kıyıda güçlü ve olağandışı akıntılar ile öngörülemeyen dalgalanmalara" maruz kalabileceği konusunda halkı uyardı. 

Tonga'da yanardağ ikinci kez patladı! Tsunami yaptı, 800 km'den duyuldu

7 KAT DAHA GÜÇLÜ

Dün patlama sonrası Tonga Jeoloji Servisi (TGS) tarafından yapılan açıklamada, Tongalılara kapalı alanda kalmaları ve dışarıda maske takmaları yönünde uyarı yapılmıştı. Patlamanın Aralık ayındaki son patlamadan yaklaşık 7 kat daha güçlü olduğu belirtilmişti. Tonga Meteoroloji Ofisi ise patlamanın ardından 30 santimetreye kadar küçük tsunami dalgaları kaydedildiğini belirtilmişti.

EVDE KALIN, MASKE TAKIN 

Tonga Jeoloji Hizmetleri başkanı Taaniela Kula, insanları içeride kalmaya, dışarıdalarsa maske takmaya ve yağmur suyu rezervuarlarını ve yağmur suyu toplama sistemlerini kapatmaya çağırdı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...