Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
21 May 2014 08:58

Trablus'a darbeye karşı askeri takviye

Libya'nın başkenti Trablus'a, güvenliğin sağlanması ve darbe girişimleriyle mücadele amacıyla yüksek donanımlı askeri güç takviye edildiği bildirildi.

Trablus'a darbeye karşı askeri takviye
trablus,darbe,askeri takviye,

Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre, Libya Genelkurmay Başkanı ve Milli Genel Kongre (MGK) Başkanı Nuri Ebu Sehmeyn'in talimatıyla Mısrata kentinden Trablus'a, kentte güvenliğin sağlanması ve darbe girişimlerinin engellenmesi amacıyla bin askeri araç, 4 bin asker ve devrimci savaşçılardan oluşan Libya Orta Kalkan Güçleri takviye olarak gönderildi.Libya Orta Kalkan Güçleri tarafından yayımlanan yazılı açıklamada da kalkan güçlerinin halktan ve halk iradesinden yana olduğu belirtilerek, "Demokratikleşme süreci sabote edilmemeli. Bu haram aylarda (Hicri takvime göre Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Receb ayları haram aylar olarak kabul edilir) tarafları sağduyulu olmaya ve çatışmalara son vermeye çağırıyoruz" ifadesi kullanıldı.
Libya ordusunun ihtiyat kuvvetlerinden olan, silah ve mühimmat gücü bakımından ilk sırada yer alan Libya Orta Kalkan Güçleri, bünyesindeki asker ve devrimcilerle ülkenin güney bölgelerinde güvenliği sağlıyor.Öte yandan Tobruk askeri, hava ve kara üsleri, istihbarat birimi, askeri polis, Ömer Muhtar Taburu ve Tobruk Emniyet Müdürlüğü'nde görevli polisler, ordu birlikleriyle çatışan emekli general Halife Haftar'a bağlı gruplara katıldığını açıkladı.
Eski Libya Başbakanı Ali Zeydan, orduya bağlı birliklerle çatışan emekli general Halife Haftar liderliğindeki gruplara destek verdiğini duyurmuştu. Libya Savunma Bakanı Yardımcısı Halid eş-Şerif, pazar günü yaptığı açıklamada, Şubat 2011 devriminden sonra Libya'da kurulan en büyük milis gruplardan El-Ka'ka' ve Es-Savaık'ın meclis binasına baskın girişiminde bulunduğunu ve bazı milletvekilleriyle görevlileri kaçırdığını belirtmişti.MGK ve çevresindeki bakanlık binalarına saldırı düzenleyen El-Ka'ka' ve Es-Savaık adlı silahlı gruplara talimat verdiği iddia edilen Haftar'a bağlı birlikler, meclisin çalışmalarını durdurmasını talep ediyor.
Libya Sağlık Bakanlığı, cuma gününden bu yana Bingazi'de emekli general Halife Haftar'a bağlı birlikler ile orduya bağlı Ra'fallah es-Sehati Tabur'u arasında çıkan çatışmalarda 75 kişinin öldüğünü, 141 kişinin yaralandığını açıklamıştı.Libya'daki İhvan Başkanı Kebti: Diyaloğun alternatifi yokÖte yandan, Libya'daki Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Başkanı Beşir el-Kebti, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Diyaloğun alternatifi yok, dış müdahaleyi reddediyoruz'' dedi.Kebti, ülkedeki krizin, tarafların müzakere masasına oturması ve hızlı bir şekilde görüşmelerin başlamasıyla çözüleceğini düşündüklerini söyledi.Emekli general Halife Hafter, bu müzakerelerin bir parçası olabilir mi'' sorusuna Kebti, "Bizim için önemli olan Libya'nın çıkarıdır. Hafter veya başka biri olsun, önemli olan herkesin aynı konuda anlaşmasıdır. Aksi takdirde herkes silah diliyle hareket edecek ve herkes zarar edecek" cevabını verdi.Hafter'in, dün eş-Şark el-Avsat gazetesine verdiği demeçte, İhvan'ı ''radikal'' diye nitelemesi ve yargılamakla tehdit etmesini ise Kebti, siyaset arenasına girmek ve destek almak için bölgesel ve dış taraflarla flört etme ve pazarlık yapma çabası olarak niteledi.Kebti, "Biz Libya halkının bir parçasıyız. Hafter ise şiddetten ve terörden zarar görmüş ve bunları yapması mümkün olmayan bir cemaatten bahsediyor" yorumunda bulundu.
İhvan'ın kendisine karşı yapılacak operasyona hazır olup olmadığı sorusunu da yanıtlayan Kebti, "Bizim için en önemlisi Libyalıların çıkarıdır. Biz yönetimde değiliz, sadece bir kısmımız Adalet ve İnşa Partisi'ne katılmış durumda. Her zaman çatışmaya karşı durmaya devam edeceğiz" dedi.
Trablus'ta füze saldırısı
Bu arada, başkent Trablus'un güneyinde bulunan es-Sidra bölgesindeki ev tekstil ürünleri satan mağazaların üzerine bir Grad füzesi düştü.  Olayda, 1 kişi yaşamını yitirdi, 5 kişi yaralandı.Görgü tanıkları, füzenin kentin güneybatısından geldiğini tahmin ettiklerini dile getirdi.Füzenin, üzerine düştüğü mağazalarda yangına neden olduğunu ifade eden görgü tanıkları, saldırının hedefinin, bölgenin yakınında konuşlanan silahlı milisler olduğunu düşündüklerini kaydetti.Emekli general Hafter liderliğindeki gruplara katıldılaLibya Hava Savunma Kuvvetleri Komutanı Yarbay Cuma el-Abani ve Bingazi havaalanının güvenliğini sağlamakla görevli güvenlik güçlerinin emekli general Halife Hafter liderliğindeki gruplara katıldığı bildirildi.Yarbay Abani, Libya'daki ulusal televizyon kanallarında yayınlanan açıklamasında, ülkenin doğusunda ordu birlikleriyle çatışan emekli general Hafter liderliğindeki gruplara katıldığını duyurdu.Abani, "Libya'yı terörden temizlemek ve ülkenin birliğini korumak için onur operasyonuna katıldığımı ilan ediyorum" dedi.Bu arada Bingazi'deki uluslararası Banina havaalanının güvenliğini sağlamakla görevli güvenlik güçlerinin komutanı Yarbay Hamid Şuveyki de AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Banina havaalanındaki subay, astsubay, asker ve havaalanı memurlarının, Hafter liderliğindeki "Libya'nın Onuru" savaşına katıldığını söyledi.Banina havaalanı Müdürü İbrahim Ferkaş ise Şuveyki'nin açıklamalarına yorum yapmazken, 25 Mayıs'a kadar durdurulan uçuşların, ülkenin doğusundaki Tobruk Havaalanı'na yönlendirildiğini kaydetti.Tubruk'taki hava, kara ve deniz güçleri, istihbarat servisi, genel istihbarat, askeri polis, Ömer el-Muhtar Taburu, Tobruk Ulusal Güvenlik Müdürlüğü, eski Başbakan Ali Zeydan, Bingazi Emniyet Müdürlüğünde görevli polisler ve Özel Kuvvetler Komutanı Albay Venis Buhamade'nin, emrindeki güçlerle Bingazi'de ordu birlikleriyle çatışan emekli general Hafter liderliğindeki gruplara katıldığı duyurulmuştu.Libya Sağlık Bakanlığı, cuma gününden bu yana Haftar'a bağlı birliklerle orduya bağlı Ra'fallah es-Sehati Taburu arasında çıkan çatışmalarda 75 kişinin öldüğünü, 141 kişinin yaralandığını açıklamıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...