Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
04 Şubat 2014 22:55

Traian Basescu, 'AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı var'

Traian Basescu, Türkiye'nin AB yolunda cesaretini kaybetmemesi gerektiğini belirterek 'Avrupa Birliğin Türkiye'ye ihtiyacı var' dedi.

Traian Basescu, 'AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı var'
Traian Basescu, türkiye, ab, Birliğin Türkiye'ye ihtiyacı var'

Cumhurbaşkanı Gül'ün davetlisi olarak bugün Ankara'ya gelen Romanya Devlet Başkanı Traian Basescu, SABAH'a özel mülakat verdi. Türk işadamlarına "Romanya'da enerji, ulaştırma, altyapı ve turizm alanlarında yatırım için sağlam bir zemin olduğunu düşünüyorum" mesajını yollayan Basescu, iki ülke ilişkilerini değerlendirdi.
Türkiye-Romanya ilişkilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türkiye, Romanya için önemli bir ortak. Diplomatik ilişkilerimiz 135 yılın üzerinde. Hem Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hem de Başbakan Tayyip Erdoğan'la sıkı dostluk ilişkilerimiz var ve bu dostluk tabii ki halklarımızı da birbirine yakınlaştırıyor.
Romanya, Türkiye'nin AB üyeliğine nasıl bakıyor?
Türkiye'nin AB'ye katılımını aktif olarak destekliyoruz. Zor bir süreç ve Türkiye'nin cesareti kırılmamalı. Aynı zamanda, bazı partilerin oy kazanma uğruna AB karşıtı çabalarının engelenmesi gerektiğini söyleme cesaretini kendimde buluyorum. Deneyimlerimizi sizlerle paylaşmaya hazırız. AB'nin, Türkiye'nin ekonomik dinamiğine ihtiyacı olduğu kanısındayım.
AB'nin ve kıta Avrupa'sının geleceğini nasıl görüyorsunuz?
AB düzeyinde yabancı düşmanlığına, ırkçı eğilimlere karşı ortak olarak hareket etmeliyiz. Türkiye'yi, bügünkü Avrupa'nın bir parçası olarak değerlendiriyoruz. Sadece geçmişi ve tarihi ile değil, mevcut ve gelecekteki rolü ile Avrupa'nın politik kaderinin inşaa edilmesine, ekonomiye, kültüre ve güvenliğe katkısı olacaktır.
İki ülke de "Füze Savunma Sistemi"ne ev sahipliği yapıyor.
Bu ziyaretimde iki ülkenin NATO üyesi olmaları nedeniyle füze kalkanı sistemini değerlendireceğiz. Romanya ve Türkiye arasında güvenlik alanında NATO çerçevesinde mükemmel işbirliği mevcut.
'TÜRK MALI KULANIN'
Ülkenizde "Türk malı kullanın" açıklamanız, Türk işadamlarını memnun etti.
Bugün, ülkeniz bir çok sanayi dalında üretici olarak en üst sıralardadır ve piyasaya kaliteli ürün sunmaktadır. Romen ve Avrupalı vatandaşlarına Türk malı satın almaları konusunda çağrımı koruyorum.
SPORCULAR EN İYİ ELÇİLER
Türkiye'de futbol oynayan Hagi, Popescu ve teknik direktör Lucescu artık Türkiye'ye mal olmuş futbol adamları. Siz bu isimlerin Türkiye-Romanya ilişkilerinde yerini nasıl görüyorsunuz? Sporun her zaman Romanya'nın en iyi elçisi olduğu kanısındayım. Hem Romanya'da hem de Türkiye'deki sporcular iki toplumun birbirini daha iyi anlamasına fırsat verecektir. Ve şunu da bilmenizi isterim ki Türk futbolcular da Romanya da seviliyorlar.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...