Tgrt Haber
27 Temmuz 2021 06:44

15 Temmuz gecesine ait görüntülerle darbeye karşı çıkıyorlar

Cumhurbaşkanı Said, Tunus'un bağımsızlık gününde demokrasiye 'darbe' vurdu. Meclis'i feshetti, Başbakan’ı görevden aldı. Tepki için sokaklara dökülen Tunusluların ilham kaynağı 15 Temmuz direnişi oldu. Meclis Başkanı Gannuşi, “Darbelerde sokağa çıkmasını 15 Temmuz’da Türkiye’den öğrendik” diyerek direniş çağrısı yaptı.

15 Temmuz gecesine ait görüntülerle darbeye karşı çıkıyorlar
tunus,,türkiye,,darbe,,15 temmuz,

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, ülkesinin bağımsızlık günü olan 25 Temmuz’da skandal bir karara imza atarak Tunus'u yeni bir krizin içine soktu. "Ülkenin içinde bulunduğu olağanüstü şartlar sebebiyle" Meclis’in bütün yetkilerini dondurduğunu açıklayan Said, milletvekillerinin dokunulmazlığını askıya aldığını duyurdu. "Tunus'un içinde bulunduğu yağma, yangın ve durum karşısında ülkeyi kurtarmak için olağanüstü tedbirler alması gerektiğini" belirterek isim vermediği bazı grupların belirli bölgelerde iç savaş çıkarmak için para topladığını öne süren Cumhurbaşkanı, Başbakan Hişam el-Meşişi'yi görevden aldığını ve kendi atayacağı bir başbakanla yürütmeyi devralacağını söyledi.

HALK, KARŞI KARŞIYA GELDİ

On yıl önce diktatörlük rejimini deviren ve Arap Baharı ayaklanmalarını başlatan Tunus devrimi için kilit bir yer olan başkentin ana arteri Avenue Bourguiba'ya giden tüm sokaklar güvenlik güçleri tarafından kapatıldı. Bunun "darbe girişimi" olduğunu söyleyen binlerce kişi sokaklara döküldü. Sosyal medyada Türkiye'de darbe girişiminin önlendiği 15 Temmuz gecesine ait görüntüleri paylaşan Tunuslular "Türkler başardı, biz de başaralım” diyerek darbeye karşı direniş başlattı. Cumhurbaşkanı’nın kararını destekleyen ve darbeye destek verenler de sokaklara döküldü. Bazı gruplar başkent Tunus'taki Meclis binası önünde toplandı. Emniyet güçleri taraflar arasında arbede çıkmaması için kalabalığa müdahale etti. Müdahale sonucu bazı kişiler yaralandı.

GANNUŞİ'Yİ ENGELLEDİLER

Tunus Meclis Başkanı ve ülkedeki en büyük parti olan Nahda Hareketi'nin lideri Raşid el-Gannuşi, Cumhurbaşkanı Said'i darbe yapmakla suçladı. Gannuşi "Bu açıkça anayasal bir darbedir. Devrime, genel ve kişisel özgürlüklere karşı bir darbedir. Demokratik olarak seçilmiş parlamento, hükûmet ve gerisi hâlen görevinin başında" dedi. Hükûmetin görevinin başında olduğunu belirten ve halkı, demokrasiyi yeniden tesis etmek için barışçıl mücadeleye çağıran Gannuşi, beraberindeki bir grup milletvekili ile Meclis'e gitmek istedi. Ancak Parlamento binasını kuşatan askerler izin vermedi. Bunun üzerine Gannuşi, Meclis toplantılarını çevrim içi düzenleme kararı aldı. TRT Arapça’ya konuşan Gannuşi, "Darbe olduğunda sokağa çıkılması gerektiğini öğrendik. Türkiye'den aldığımız ders bu. Haberi duyar duymaz dışarı çıktık, önce parti genel merkezine sonra da Meclis binasına gittik ama kapılar yüzümüze kapandı" diye konuştu.

LİBYA: BİZ BUNU HATIRLIYORUZ

Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri, Tunus'ta yapılan darbe girişimine tepki gösterdi. Libya'da ülkenin doğusundaki gayrimeşru güçlerin lideri Halife Hafter'in yönetimi ele geçirmek için darbe girişiminde bulunmasını "14 Şubat 2014 Hafter darbesi" ifadesiyle hatırlatan Mişri, Tunus'taki gelişmeyi bununla kıyaslayıp "25 Temmuz 2021 Kays darbesi" nitelendirmesini yaptı. Mişri "Bu gece düne ne kadar benziyor" değerlendirmesinde bulundu.

FRANSA VE BAE İZLERİ

Tunus'ta hükûmet, kısa süre önce Fransa'nın uçak ve gemi satma teklifini reddetmiş ve Türkiye ile savunma sanayii anlaşması yapmıştı. Paris, anlaşmaya büyük tepki göstermişti. Bununla birlikte Birleşik Arap Emîrlikleri (BAE) Veliaht Prensi bin Zayed'in danışmanlarından olan Dhahi Khalfan'ın üç gün önce attığı bir tweet de dolaşıma girdi. Khalfan "İyi haber, yeni bir darbe geliyor" diye paylaşımda bulunmuştu

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...