Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
29 Temmuz 2021 11:00

Tunus'ta Devlet Televizyonu Genel Müdürü görevden alındı

Tunus Devlet Başkanı Kays Said, Tunus Devlet Televizyonu Genel Müdürü Mohammed Lesad Dahiş’i görevden aldı.

Tunus'ta Devlet Televizyonu Genel Müdürü görevden alındı
tunus,Kays Said

Tunus Başbakanı Hişam El-Meşişi'yi görevden alan ve Tunus meclisinin yetkilerini donduran Tunus Devlet Başkanı Kays Said yeni bir karar daha aldı. Said, aldığı yeni karar kapsamında Tunus Devlet Televizyonu Genel Müdürü Mohammed Lesad Dahiş'i görevden aldı. Said, Dahiş’in yerine Avatif Eddali'yi geçici olarak atadığını açıkladı.

Meclisin yetkilerinin dondurmasının ardından Tunus Meclis Başkanı ve Nahda Hareketi’nin lideri Raşid El-Gannuşi, Sadi’in karalarını anayasaya karşı darbe olarak nitelendirmişti. Tunus’taki en büyük parti olan Nahda Hareketi düzenlediği bir toplantıda ülkede yaşananların anayasal çerçeveler kapsamında ele alınması gerektiğini vurgulamıştı.

Tunus'ta Devlet Televizyonu Genel Müdürü görevden alındıÜLKENİN PARASI YAĞMALANDI

Cumhurbaşkanı Said, devletin parasının yağmalandığı yönünde açıklama yaparak, söz konusu meblağın geri alınması ve ilgili kişilere para cezasının verilmesi gerektiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanlığını tarafından paylaşılan videoda, Cumhurbaşkanı Said'in Kartaca Sarayı'nda Sanayi ve Ticaret Federasyonu Başkanı Semir Macul ile görüştüğü bildirildi.

Ulusal Rüşvet ve Yolsuzluğu Tespit Komitesince bir rapor yayımlandığını kaydeden Said, ülkedeki 460 kişinin devletin parasını yağmaladığını ve yağmalanan miktarın 13,5 milyar Tunus dinar ( yaklaşık 4.8 milyar dolar) olduğunu ifade etti.

Said, uzlaşma çağrısında bulunarak, devletin parasını yağmalayanların isim listesini elinde bulundurduğunu sözlerine ekledi.

TUNUS'TA NE OLMUŞTU?

Tunus'ta 25 Temmuz'da hükümet ve muhalefet partilerine yönelik yüzlerce kişinin katılımıyla protestolar gerçekleştirilmiş, çıkan olaylarda başta Nahda Hareketi olmak üzere parti merkezlerine saldırılar düzenlenmişti.

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said de Meclisin tüm yetkilerini dondurduğunu, milletvekillerinin dokunulmazlığını askıya aldığını, mevcut Başbakan Hişam el-Meşişi'yi görevden aldığını ve kendi atayacağı bir başbakanla yürütmeyi devralacağını duyurmuştu.

Tunus'ta Devlet Televizyonu Genel Müdürü görevden alındıSaid, kendisini Başsavcı ilan ederek yargının alanına da müdahale etmişti.

Hükümete yönelik bu darbe girişiminin ardından askerler Tunus Meclis Başkanı ve Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ile beraberindeki milletvekillerini meclise almamıştı.

Cumhurbaşkanı Kays Said'in kararları üzerine halkı barışçıl mücadeleye çağıran Gannuşi, yasal bir dayanağı bulunmayan bu adımın bir "darbe" olduğunu vurgulamıştı.

Kays Said ise tarihi bir sorumluluk üstlendiğini, aldığı kararların anayasaya uygun olduğunu ve bunu "darbe" olarak nitelendirenlerden "hukuk derslerini gözden geçirmelerini" istemişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...