Tgrt Haber
03 Mart 2017 06:26

Tunus'ta tartışmalı bakanlık kaldırıldı

Tunus'ta geçen cumartesi günü kısmi kabine değişikliğiyle yeni bakan atanan "Devlet Memurluğu ve Yönetişim Bakanlığı", Başbakanlık tarafından kaldırıldı.

Tunus'ta tartışmalı bakanlık kaldırıldı
tunus, bakanlık

Başbakanlıktan yapılan açıklamada, Devlet Memurluğu ve Yönetişim Bakanlığının kaldırıldığı, ilgili kadro ve kurumlarının Başbakanlığa bağlanacağı bildirildi.

Hükümet Sözcüsü İyad Dehmani, hükümet binasında düzenlediği basın toplantısında, söz konusu değişikliğin çalışmalara menfi herhangi bir etkisinin olmayacağını belirterek, onlarca yıl söz konusu bakanlık çalışmalarının Başbakanlık tarafından yürütüldüğünü hatırlattı.

Tunus'ta 25 Şubat'ta Ulusal Uzlaşı Hükümetindeki iki bakanlıkta revizyona gidilmişti. Bu revizyona göre, "Din İşleri Bakanlığı" ile "Devlet Memurluğu ve Yönetişim Bakanlığı"na yeni isimler atanmıştı.

Devlet Memurluğu ve Yönetişim Bakanlığına atanan kişinin işçilere değil işverenlere yakın bir isim olarak bilinen iş adamı Halil el-Gıryani olması başta Tunus Genel İşçi Sendikaları (UGTT) olmak üzere ülkedeki bazı kesimlerin sert eleştirilerine neden olmuştu.

Söz konusu bakanlıktaki koltuktan indirilen Abid el-Briki'nin, UGTT'nin eski yöneticilerinden olmasının sendikayı harekete geçirdiği belirtilmişti.

Ayrıca bu değişikliğin, Ulusal Birlik Hükümetinin uzlaşı olarak bilinen kuruluş esasına aykırı davranılarak tarafların görüşüne başvurulmadan yapıldığı iddia edilmişti.

Tunus'ta etkin bir kurum olan UGTT ile hükümet arasında kriz beklenirken, Başbakan Yusuf Şahid ile UGTT Başkanı Nureddin Tabbubi arasındaki görüşmenin ardından yapılan açıklamalarla sükunet sağlanmıştı.

Yeni atanan Gıryani de bugün erken saatlerde Başbakan Şahid ile yaptığı görüşme sonrası "görevi kabul etmediğini" açıklamıştı.

Tartışmalara yol açan bakanlığın kaldırılmasına karşı ilgili tarafların nasıl tepki vereceği siyasi çevreler tarafından merakla bekleniyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...