Tgrt Haber
21 Eylül 2015 19:06

Türkeş, 'Burada olmaktan mutluyum'

Başbakan Yardımcısı Türkeş, "Bugün her iki tarafı da Kıbrıslı olan bir buluşmayı sağlıyoruz, burada sizlerle kendi ülkemde olmaktan da büyük memnuniyet duyuyorum" dedi.

Türkeş, 'Burada olmaktan mutluyum'
alparslan türkeş, kktc,

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, KKTC ziyareti kapsamında Başbakan Ömer Kalyoncu, Meclis Başkanı Sibel Siber, İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Üçüncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nu ziyaret etti.

Tuğrul Türkeş'i Başbakanlıkta kabul eden Kalyoncu, bir tarafıyla da Kıbrıslı olan Türkeş'i "memleketinize hoş geldiniz" diyerek karşıladı.

Türkeş, burada yaptığı konuşmada, "Bildiğiniz üzere Türkiye'de biz görevimizi üstlendiğimizde ilk dış seyahatimizi KKTC'ye yaparız, demiştik. Bu bizim Kıbrıs'a bakışımızı, Kıbrıs'taki Türk halkının, Kıbrıs'taki yaşayan insanların meselelerine nasıl baktığımızı, önem verdiğimizi ifade etmenin bir jesti mahiyetindedir. Bugün her iki tarafı da Kıbrıslı olan bir buluşmayı sağlıyoruz. O bakımdan bu beni çok onurlandırıyor, burada sizlerle kendi ülkemde olmaktan da büyük memnuniyet duyuyorum" dedi.

Kalyoncu da ilk ziyaretlerin KKTC'ye yapıldığını belirterek, "Umarım görevleriniz bundan sonra da devam eder ve daha çok ziyaretlerde karşı karşıya geliriz çünkü öyle görünüyor ki adaysınız da. Dolayısıyla tekrardan bu göreve gelmemeniz için de bir sebep yok diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Bunun üzerine Başbakan Yardımcısı Türkeş, şunları kaydetti:

"Sizler burada güzel bir örnek gösterdiniz, yani koalisyon. İki ana akım partinin bir araya gelip burada bir koalisyon yapabilmiş olması Kuzey Kıbrıs'ta demokrasi açısından önemli bir örnektir. Zor bir şeydir ama önemli bir örnektir. Türkiye'de biz bunu maalesef yapamadığımız için bir seçim yenilemeye gidiyoruz."

Politik partilerde köşelerin ortadan kalktığını ve partilerin görüş itibarıyla daha yuvarlaklaştığını belirten Kalyoncu, "Dolayısıyla daha mümkün hale geliyor bu tür koalisyonlar" dedi.

Avrupa'da bu tür koalisyonların zaten olduğunu hatırlatan Başbakan Kalyoncu, bunun doğuya doğru yaygınlaşma ihtimali olduğunu, ilk örneklerinden birinin de ülkesinde gerçekleştiğini dile getirdi.

Başbakan Yardımcısı Türkeş, daha sonra Cumhuriyet Meclisi'nde Sibel Siber tarafından kabul edildi.

Görüşmede, Kıbrıs'ın Türkiye'nin birinci önceliklerinden olduğunu ifade eden Türkeş, "Bu müdahale diye değil ama burada yaşayan insanların daha onurlu, daha refahlı ve daha özgürce yaşaması doğrultusunda bir bakıştır ve o niyeti taşır bu yakınlaşma ve ilgi. O bakımdan bugün burada bulunmaktan ve sizleri ziyaret etmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum" dedi.

Sibel Siber de Türkeş'e seçimlerde başarı dileyerek, Kıbrıs'ın hikayesini, geçmişini çok iyi bilen birinin bu göreve atanmasının kendileri için ayrı bir önem taşıdığını kaydetti.

"Bizler bu tür ziyaretlerin çok olumlu ve anlamlı olduğunu biliyor ve görüyoruz" ifadesini kullanan Siber, şöyle konuştu:

"Hem yerinde görmek, yerinde dinlemek, yerinde haber almak ayrı bir önem tabi ki bir de ilk ziyaretinizi özellikle buraya yapmanız da bizim için önemlidir. Geçici hükümetin bakanısınız ama geçici hükümetler bazen büyük, güzel işler yapabilir. Onun için görevin süresi değil anlamı ve hakkını vermek önemlidir. Benim de geçici bir hükümet başbakanlığım var, mutlu ayrılmıştık görevimizi verirken. O  yüzden inşallah başarılı bir dönem olacaktır. Geride güzel işler olacaktır bizler açısından da Türkiye açısından da her iki ülkenin mutluluğu ortak mutluluğumuzdur, sevinci ortak sevincimizdir. Biz istiyoruz ki her bir bireyimizin yaşam kalitesi daha iyi, daha güzel olsun. Mutlu insanların yaşadığı ülkeler olsun. Bütün arzumuz budur. Görevler bizim için bu anlamı ifade eder."

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Üçüncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile de bir araya geldikten sonra babası Alparslan Türkeş'in Lefkoşa'da doğduğu evi ziyaret etti.

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay'ın onuruna vereceği yemeğin ardından Ankara'ya hareket edecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...