Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
07 Temmuz 2015 05:01

Türkiye-ABD arasında Suriye trafiği hız kazandı

Ankara’ya gelen Obama’nın DEAŞ’a karşı özel temsilcisi Allen ve Savunma Müsteşarı Wormuth’un çantasında 3’lü strateji planı bulunuyor.

Türkiye-ABD arasında Suriye trafiği hız kazandı
abd, türkiye,

 Türkiye sınırlarını Suriye’deki terör ortamından koruyabilmek için “Güvenli Bölge” talebinde bulunurken, ABD Başkanı Obama’nın, DEAŞ’a karşı Özel Temsilci olarak tayin ettiği emekli General John Allen dün Ankara’ya geldi. ABD Savunma Müsteşarı Christine Wormuth ile birlikte bugün Ankara’da görüşmelerde bulunacak olan Allen ile, “Güvenli Bölge de dahil olmak üzere sınır güvenliğini sağlama yöntemleri”, “Eğit Donat Programının kapsamı” ve “PYD’nin, Suriye’nin kuzeyindeki demografik yapıyı Kürtler lehine değiştiren zorlamaları” masaya yatırılacak. Edinilen bilgilere göre, Ankara’nın bugün Pentagon’dan beklediği heyet arasında ABD Savunma Müsteşarı Chritine Wormuth’un yanısıra, ABD’nin DEAŞ ile mücadeledeki en yetkin ismi olan, Obama’nın Özel Temsilcisi,  DEAŞ karşıtı koalisyon koordinatörü emekli General John Allen bulunuyor.

Görüşmelerin amacını, Türkiye’nin, sınırdan DEAŞ militanlarının geçişinin önleme çabalarına destek için istihbarat artışı, DEAŞ’la mücadele konusunda Türkiye ve ABD arasındaki işbirliğinin genişletilmesi ve derinleştirilmesi oluşturuyor.

Türkiye’nin güvenli bölge talebi

Edinilen bilgiye göre, görüşmeler, “Güvenli Bölge de dahil olmak üzere sınırlar güvenliğini sağlama yöntemleri”, “Eğit Donat Programı” ve “Suriye’nin demokrasiye geçişine yönelik somut hedefler” üçgeninde yapılacak. Türk tarafı, Güvenli Bölge talebinin, önce Türkiye’nin ulusal güvenliği, daha sonra da Suriyeli sivillerin korunması açısından hayati derecede önemli olduğu vurgusunu yapacak. Bunanla birlikte STAR’a konuşan kaynaklar, “ABD de, Türkiye’nin sınır güvenliğine büyük önem veriyor. Ancak mevcut durumda Washington, uçuşa yasak bölge ve güvenli bölge dışındaki tedbirlerin uygulanmasından yana bir eğilim gösteriyor” açıklamasını yaptılar.

Bombardıman sonucuna dikkat

Ankara Allen ile yapılacak görüşmelerde, dikkatleri, “Koalisyon güçlerinin Suriye’de yaptıkları hava bombardımanlarının etkisine” de çekecek. Bu operasyonların, PYD tarafından “Demografik ameliyat” olarak kullanıldığını vurgulayacak olan Ankara, “Bombalanan bölgelerden kaçan Arap ve Türkmenlerin yerlerine, PYD tarafından, başka bölgelerden gelen Kürtler yerleştiriliyor. Bölgenin kuzeyindeki demografik yapı tamamen değişmek üzere. Bu ileride, Suriye’yi siyasi ve toprak bütünlüğü açısından tehlikeye atabilir” uyarısını yapacak.

Eğit-Donat’da durum

Görüşmelerde ayrıca, Türkiye’de eğitilen ve ardından ABD tarafından askeri malzemelerle donatılan Ilımlı Suriyeli Muhaliflerin, Suriye’de DEAŞ’ın yanısıra Esad Rejimine karşı yürütecekleri mücadele de masaya yatırılacak. Allen, Türkiye’nin DAEŞ ile mücadelede, özellikle sınır boyunda verdiği mücadeleyi açıkça öven konuşmalarıyla tanınıyor.  3 Haziran günü Washington merkezli Brookings Enstitüsü’nün Katar’da düzenlediği ABD-İslam Dünyası Forumu’nda konuşan Allen, Türkiye’nin Suriye ve Irak ile olan sınırlarını “son savunma hattı” diye tanımlayarak, “IŞİD ne sadece Suriye’nin ne de Irak’ın sorunudur. IŞİD, küresel sonuçları olan bölgesel bir problemdir. Kısacası, bu konuda üzerine görev düşen tek ülke Türkiye değildir” demişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...