Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
19 May 2014 10:08

Türkiye, Bosna Hersek'i yalnız bırakmadı

Türkiye, son yılların en büyük sel felaketinin yaşandığı Bosna Hersek ile Sırbistan'a yardım elini uzattı.

Türkiye, Bosna Hersek'i yalnız bırakmadı
türkiye, bosna hersek, sel felaketi

AFAD'dan yapılan yazılı açıklamada, 15 Mayıs’tan bu yana devam eden sağanağın sebep olduğu nehir taşkınları ve su baskınları nedeniyle, Bosna Hersek'in zor günler yaşadığı, özellikle Saraybosna, Tuzla ve Zenitsa-Doboy gibi bölgelerde çok sayıda evi su bastığı, elektrik hatlarının çöktüğü, köylerin tahliye edildiği belirtildi. Batı Balkanları etkisine alan sel ve su baskınları nedeniyle, ihtiyaç tespiti ve yardımların belirlenmesi için bugün akşam saatlerinde Bosna Hersek'e uzman bir ekip gönderildiği ifade edilen açıklamada, AFAD'dan 40 bin, Türk Kızılayı'ndan ise 60 bin olmak üzere, toplam 100 bin kum torbasının, Genelkurmay Başkanlığı'na ait bir kargo uçağıyla İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı üzerinden Bosna Hersek'e gönderildiği bildirildi.  
Uçaktaki kapasiteye göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden temin edilen motopomp ve jeneratörlerin de bölgeye gönderileceği kaydedilen açıklamada, yardımların, bölgede bulunan AFAD ekibi ve büyükelçilik yetkililerince karşılanarak, yerel sorumlulara teslim edileceği belirtildi.
Nehir ve su taşkınlarının meydana geldiği Sırbistan'da da 3 kişi hayatını kaybettiği, 2 kişinin kaybolduğu, 135 bin evin elektriksiz kaldığı, taşkınlardan etkilenen 6 bin 175 kişinin kurtarıldığı hatırlatılan açıklamada, özellikle Mcvanski, Kolubarski ve Maravicki bölgelerinde bir çok evin sular altında kaldığı, köylerin tahliye edildiği ve elektrik altyapısının hasar gördüğü bilgisinin alındığı aktarıldı.
Açıklamada, Sırbistan Hükümetine, "su üstü kurtarma ekibi gönderme" teklifinin, Dışişleri Bakanlığı aracılığı ile iletildiği, olumlu yanıt gelmesi halinde AFAD Yönetim Hizmetleri Daire Başkanı Melih Rüştü Çalıkoğlu başkanlığında İstanbul İl AFAD Müdürlüğünden 10 kişilik su üstü kurtarma ekibinin, Genelkurmay Başkanlığı'na ait C-130 tipi kargo uçağı ile gönderileceği bildirildi.
AFAD-Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezinin, yardımları etkin bir şekilde yönetebilmek için, Türk ve yabancı kuruluşlar ile temsilciliklerle sürekli temas halinde olduğu belirtilen açıklamada, çalışmaların kesintisiz sürdürüldüğü ifade edildi.
Türk Kızılayı'ndan yapılan yazılı açıklamada ise Bosna Hersek'e 1 tırla yardım malzemesi gönderildiği, İstanbul'dan 1 yardım uçağı ve 1 tırla, battaniye, aile mutfak seti, bebek bezi ve çeşitli hijyen ürünlerinden oluşan yardım malzemesi gönderileceği bildirildi. Türk Kızılayı'nın Bosna Hersek'e gönderdiği yardım tırında 432 mutfak seti, 2 bin 250 adet battaniye bulunuyor. Afetzedelerin acil ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Türk Kızılayı, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nda kalkan yardım uçağıyla Bosna Hersek'e bin battaniye gönderdi. Bunun yanı sıra battaniye, aile mutfak seti, bebek  bezi ve çeşitli hijyen malzemelerinden oluşan 1 tır İstanbul'dan Bosna Hersek'e hareket etti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla harekete geçen Türk İşbirliği Ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Bosna Hersek'teki sel felaketinden en fazla etkilenen bölgelerden Jelyezno Polye, Topçiç Polye, Jepçe, Begovhan, Doboy ve Doboy Yug bölgelerindeki vatandaşlara insani yardım malzemesi ulaştırdı. Saraybosna'dan yola çıkan yardım malzemelerinin bulunduğu konvoy, vatandaşlara konserve, un, sıvı yağ, çizme, çocuk bezi, jeneratör ile hijyen malzemeleri verdi.
İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı'nın acil yardım ve su altı arama kurtarma ekibi, sel felaketi yaşanan Bosna Hersek'e gitti. Ekipte, 3 dalgıç ve 2 arama kurtarma personeli yer alıyor. İhtiyaca göre Bosna Hersek'e başka arama kurtarma ekipleri de sevk edilecek. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...