Tgrt Haber
27 May 2022 07:46 - Güncelleme : 27 May 2022 07:57

Ak Parti’nin ABD temaslarının perde arkası! F-16 konusunda yeni gelişmeler yaşandı

AK Parti heyetinde ABD kongresinde yapılan ziyaretin ardından F-16 konusunda sıcak saatler yaşanıyor. Heyette bulunan TBMM Dışişleri Komisyonu Başkan Vekili Ahmet Berat Çonkar, temasların olumlu geçtiği ve ABD yönetimine Türkiye’nin beklentilerini anlattıklarını ifade etti.

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Türkiye Gazetesi
Ak Parti’nin ABD temaslarının perde arkası! F-16 konusunda yeni gelişmeler yaşandı
f-16,abd,türkiye

Türkiye ile ABD arasında F-16 görüşmeleri sürüyor. AK Parti heyeti ABD kongresine yaptığı ziyaretin ardından, gözler F-16 konusu başta olmak üzere ABD’nin çözüm bekleyen konularda nasıl bir tavır alacağına çevrildi. Heyette yer alan TBMM Dışişleri Komisyonu Başkan Vekili Ahmet Berat Çonkar, temaslarının detaylarını Türkiye gazetesine anlattı. 

“TÜRKİYE’NİN TUTUMU VE BEKLENTİSİNİ ANLATTIK”

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in ABD Kongresindeki konuşmasına rağmen F-16’lar konusunda olumlu gelişmelerin olabileceğini söyleyen Çonkar, şunları aktardı: 
Kongre’de senatörlere, özellikle olumsuz propaganda yapan FETÖ, PKK, Ermeni, Yunan gibi lobilerin aleyhte faaliyetlerine karşı Türkiye’nin düşüncelerini, beklentilerini, Amerika’ya olan bakışını net bir şekilde aktardık. Bazen bir senatörü bile etkileyebilirseniz, bütün bir konuyu orada engelleyebiliyorsunuz. F-16’ların satın alınması ve modernizasyonu konusu noktasında ABD yönetiminin olumlu bir tavır içerisinde olduğunu görüyoruz. F16’lar konusunda, Yunan Başbakan Miçotakis’in Kongre’deki konuşmasına, Yunan lobilerinin ve Ermeni lobilerinin aleyhte kampanyalarına rağmen olumlu gelişme olma ihtimali var. Ama Amerika’da da kasım ayında seçimler var. O seçimlerde Kongre’de komisyon başkanlıklarının değişmesi bekleniyor. Kasımdan sonra bu şartlar değiştiği zaman, olumlu adımlar o dönem atılabilir. Türkiye özellikle Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesi sonrası NATO içerisinde aldığı tutumla ve oynadığı rolle birlikte çok önemli bir yer edindiğini, vazgeçilmez bir konuma sahip olduğunu göstermiş oldu. Bu da Kongre üyeleri üzerinde olumlu bir etki oluşturmuş.

TÜRKİYE’YE ÖNEM VERİYORLAR

Özellikle savunma sanayi noktasında Kongre’de bekletilen meselelerimiz var. Mühimmat alımları, bir takım teçhizat alımları ile ilgili blokajlar var. Bunların doğru olmadığını söyledik. Kongre üyelerini Ankara ve İstanbul’a davet ettik. Genelde olumlu yaklaşıyorlar. Türkiye’ye çok önem veriyorlar.

KALIN HAZİRAN’DA ABD’YE GİDECEK

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da haziran ayında ABD’yi ziyaret edecek. Kalın’ın, birçok senatörle görüşme yapması planlanıyor.

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...