Tgrt Haber
30 Haziran 2022 06:00 - Güncelleme : 30 Haziran 2022 10:11

Türkiye atılan imzaların takipçisi olacak! İsveç ve Finlandiya’ya veto hakkı hala cepte

İspanya’nın başkenti Madrid’deki NATO Zirvesi’nde Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın imzaladığı mutabakat ile verilen sözler anlamında oldukça önemli. İsveç ve Finlandiya eğer imzaladıkları metne uymazlar ise Türkiye veto kozunu devreye sokacak.

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Türkiye Gazetesi
Türkiye atılan imzaların takipçisi olacak! İsveç ve Finlandiya’ya veto hakkı hala cepte
türkiye,nato,isveç,finlandiya

Dünyanın yakından takip ettiği NATO Liderler Zirvesi İspanya’nın başkenti Madrid’de gerçekleştirildi. Liderlerin birbirleri ile görüşmesi ve diplomasinin arttırdığı görüşmelerde İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik süreci ana gündem maddesi oldu. Zirve öncesinde Türkiye, İsveç ve Finlandiya ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg öncülüğünde bir araya geldi. Dört saat süren ve iki parça halinde olan görüşmelerde ortak bildiriye imza atıldı. İsveç ve Finlandiya, Türkiye’ye terörle mücadele konusunda işbirliği sözü vererek imza attı. Dünyanın ‘Erdoğan’ın Zaferi’ manşeti attığı ortak bildiride ayrıca FETÖ ilk defa NATO’nun bir anlaşma metninde yer aldı.

TÜRKİYE ATILAN İMZALARI YAKINDAN TAKİP EDECEK

Türkiye imzalanan 10 maddelik ortak bildiriyi yakından takip edecek. Verilen sözlerin yerine getirilip getirilmediğine bakacak. Terör örgütü üyelerinin bu ülkelerdeki faaliyetlerinin devam edip etmediğini takip edecek. İade taleplerinin karşılanıp karşılamadığını, İsveç’in PKK/YPG’ye silah gönderip göndermediği izleyecek. Terör örgütü FETÖ konusunda da İsveç ve Finlandiya’nın somut adım atıp atmadığını denetleyecek.

Türkiye atılan imzaların takipçisi olacak! İsveç ve Finlandiya’ya veto hakkı hala cepte

3 AŞAMADA VETO KOZU ELİMİZDE

İsveç ve Finlandiya mutabakata bağlı kalmazsa, veto kozları devreye sokulacak. 3 aşamalı veto kozu şöyle işleyecek: Türkiye, beklentiler karşılanmazsa İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine ilişkin senedi imzalamayabilir. Mutabakat çerçevesinde atılan adımlar yeterli görülür ve senet imzalansa bile sonraki aşamada bu senedin TBMM’nin onayına sunulması gerekiyor. Türkiye, bu aşamada da yine İsveç ve Finlandiya’nın uygulamalarına bakarak, atılan adımlar yeterli görmezse senedi Meclis’e sunmayabilir. Üçüncü ve son aşamada ise senet Meclis’e sunulsa bile, o günkü şartlarda verilen sözlerin yerine getirilip getirilmediğini bir kez daha değerlendirilerek, üyelik senedini bekletilebilir ya da reddedilebilir.

Türkiye atılan imzaların takipçisi olacak! İsveç ve Finlandiya’ya veto hakkı hala cepte

‘AÇIK KAPI’ POLİTİKASINI DESTEKLEDİ

Öte yandan Türkiye, kararlı duruş sayesinde hem bu iki ülkede terör örgütlerine karşı ciddi kazanımlar elde ederken, hem de İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine yeşil ışık yakarak, NATO’nun ‘açık kapı’ politikasını desteklediğini somut olarak göstermiş oldu.

7 AŞAMALI SÜREÇ

  • İsveç ve Finlandiya’nın NATO’nun resmi üyesi olmaları için önlerinde 7 aşamalık süreç bulunuyor:
  • NATO uzmanlarıyla davet edilen ülkenin temsilcileri Brüksel’de bir araya gelerek görüşmeler yapıyor. İlgili yükümlülüklerini yerine getirip getiremeyeceği müzakere ediliyor.
  • Davet edilen ülke NATO Genel Sekreteri’ne resmî niyet mektubu gönderiyor.
  • NATO, Washington Antlaşması’na ilave katılım protokollerini hazırlıyor. Bunlar, NATO ülkeleri tarafından imzalanıyor.
  • Protokollerin NATO üyesi ülkeler tarafından kendi ulusal yasaları ve prosedürleri uyarınca onaylanması gerekiyor.
  • Onayların ardından Washington Anlaşması’nı saklayan ABD’ye yeni üyenin katılımını öngören protokolleri kabul ettiklerine dair bildirim yapıyor.
  • NATO Genel Sekreteri, yeni üyeyi ittifaka katılmaya davet ediyor.
  • Yeni üye süreci tamamlayıp katılım belgesini Washington Antlaşması’nı saklayan ABD’ye teslim ediyor ve NATO üyesi oluyor.

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...