Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
03 Aralık 2014 09:19

Türkiye ve Rusya doğalgaz pazarını sarsacak

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'yi ziyaretinde iki ülke arasında imzalanan anlaşmalar, ABD basınında geniş yankı bulurken, Güney Akım Doğalgaz Boru Hattı'nın Türkiye'den geçmesinin ülke ekonomisi için büyük bir kazanım olacağına işaret edildi.

Türkiye ve Rusya doğalgaz pazarını sarsacak
Türkiye, Rusya, anlaşma, ABD,CEO,NATO,Rusya,haber,Ankara,Avrupa,Suriye,Reuters,Moskova,Almanya,Brüksel,Ukrayna,doğalgaz,New York,Macaristan,Washington,Bulgaristan,Taner Yıldız,Vladimir Putin,Avrupa Birliği,Tayyip Erdoğan,Wall Street Journal,Recep Tayyip E

Almanya'dan ise iktidar ortağı partiden Rusya ve Türkiye arasındaki anlaşmaya tepki var. New York Times, Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın birçok  alanda mutabakat sağlamasını manşetten verdi ve "Eğer bir kazanan varsa o da  Türkiye" ifadesini kullandı. Putin'in Güney Akım Doğalgaz Boru Hattı'nın mevcut şartlar altında  Bulgaristan yerine Türkiye'den geçebileceğine yönelik açıklamalarına dikkati  çeken New York Times, boru hattının güzergahında yapılacak değişikliğin Rusya  yönetimi için "nadir bir diplomatik yenilgi" olacağı değerlendirmesini yaptı.
Buna karşın, Moskova'nın bu girişiminin, Avrupa Birliği (AB) ve ABD  için "nadir bir zafer" olarak nitelendirildiği haberde, Washington ve Brüksel'in  Güney Akım Projesi'ne Rusya'nın bölgedeki en büyük enerji tedarikçisi olmasını engellemek için karşı çıktıkları belirtildi. Rusya ile AB arasındaki ilişkiler,  Doğu Ukrayna ve Kırım'da yaşanan olayların ardından bozulurken, ABD ve  Avrupa'nın, Rusya'ya yönelik yaptırımlarıyla durma noktasına gelmişti.
New York Times, ayrıca Rusya'dan Türkiye'ye ulaştırılan doğalgaz  fiyatının düşürülmesi ve transit hacminin yaklaşık 3 milyar metreküp  artırılmasına yönelik anlaşmaların Türk ekonomisine önemli katkı sağlayacağını  vurguladı.
Associated Press (AP) anlaşmaları, "Türkiye ve Rusya doğalgaz pazarını  sarsacak" başlığıyla verirken, Güney Akım Projesi kapsamındaki boru hatlarının  Türkiye'den geçmesinin ülkeyi büyük bir enerji terminaline dönüştüreceğine işaret etti. Bölgedeki diğer ülkeler ve AB liderlerinin boru hattının güzergahına  ilişkin değişikliğin politik ve finansal sonuçlarını tarttığını belirten AP,  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın projeyle ilgili son sözü  söylemek için henüz erken olduğu yönündeki açıklamalarına da yer verdi.
"Putin blöf mü yapıyor?"-
Reuters haber ajansı ise yaklaşık 40 milyar dolarlık Güney Akım  Projesi'nin AB ve Rusya arasındaki kriz nedeniyle iptal olduğunu kaydederken,  Rusya'nın projeye yeni ortak olarak Türkiye'yi seçtiğini yazdı.
Rus Enerji şirketi Gazprom CEO'su Aleksey Miller'ın Türkiye'de 63  milyar metreküp kapasiteli yeni bir boru hattı inşa edileceğine ilişkin  açıklamalarının yer aldığı haberde, Putin'in Güney Akım konusunda "blöf yapıp  yapmadığı" sorgulandı.
Güney Akım Projesi'nin AB üyesi olmayan Türkiye'den geçmesiyle ilgili  girişimlerin "politik bir taktik" olarak algılandığına işaret eden Reuters,  Rusya'nın Türkiye'ye sattığı gaz fiyatında indirime gitmesinin de projeye yönelik  kuşkuları artırdığını öne sürdü.
Öte yandan, Wall Street Journal, Putin'in Güney Akım Projesi'nin  güzergahına yönelik kararını "sürpriz" olarak niteledi ve bunun Avrupa'yı  karmaşık bir duruma düşürdüğünü savundu. Brüksel'in Rusya'ya olan enerji bağımlılığını azaltmaya yönelik  politikalarına atıfta bulunulan haberde, Avrupa'nın alternatif tedarikçiler  bulana kadar Rus gazına ihtiyaç duyacağı iddiasına da yer verildi.
ALMANYA'DAN ÇOK SERT TEPKİ VAR
Almanya'da hükümet ortakları arasında yer alan Hrıstiyan Sosyal Birlik Partisi’nden (CSU) Rusya ile Türkiye arasındaki anlaşmaya tepki geldi. CSU Dış Politika Sözcüsü Florian Hahn, Alman N-TV kanalına yaptığı açıklamada, Türkiye ile Rusya arasında varılan ve gaz satışını genişleten anlaşmayı ’Bir NATO ülkesinin Rusya’ya verdiği yanlış işaret’ olarak nitelendirdi.
Rusya lideri Vladimir Putin’in taktik geliştirdiğini iddia eden Florian Hahn, Putin’in batıya mesaj vermek için Ankara’yı seçtiğini söyledi. Türkiye’nin kimlerle yakınlaşacağına ve ne tür anlaşma yapacağına kendisinin karar verebileceğini kaydeden Hahn, "Ancak, Türkiye NATO üyesi olduğu gerçeğine uygun tavır sergilemeli ve NATO çıkarlarına uygun davranmalı" dedi.
RUSYA'YLA BU DENLİ YAKINLAŞMA DOĞRU DEĞİL
’Türkiye sizce Rusya’ya karşı yaptırımları deliyor mu?’ sorusuna, "Birlik ancak, herkesin beraber hareket etmesiyle daha güçlü olur" yanıtını veren CSU Dış Politika Sözcüsü Florian Hahn, NATO ülkesi bir ülkenin Rusya’ya bu denli yakınlaşmasını doğru bulmadığını söyledi.
Hahn, ’Bulgaristan Güney Akım Projesini askıya alırken, Macaristan destek verdi. Macar Başbakanı Viktor Orban’ı da eleştiriyor musunuz?’ sorusuna ise: "Macaristan’ın tabi ki milli çıkarları var. Ancak, Macaristan net olarak AB yaptırımları ve NATO çıkarlarının arkasında duruyor" yanıtını verdi.
Florian Hahn, Türkiye’nin IŞİD’e karşı tavrı ve İncirlik Üssü’nün kullanımı konusundaki tutumuna ilişkin soruya ise: "Şu çok açık: Suriye krizi boyunca Alman askerleri ve patriotlarıyla koruduğumuz bir NATO ülkesinden, doğrudan ve ya dolaylı olarak, IŞİD’e destek vermemesini bekliyoruz" yanıtını verdi. ’Türkiye AB ile daha yakın ilişki içinde olsaydı, bu tür sorunların yaşanmayacağını söyleyenler de var’ görüşüne katılmadığını belirten Hahn, Türkiye’nin şu anda iç politika bakımından da AB değerlerinden uzaklaştığını söyledi.(Milliyet)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...