Tgrt Haber
20 May 2014 12:34

Türkiye'den Batı Balkanlar'a yardım eli

Türkiye, AFAD'ın koordinasyonuyla Batı Balkanlar'ı etkileyen sel nedeniyle uluslararası desteğe ihtiyaç duyan bölge ülkelerine yardım elini uzatıyor.

Türkiye'den Batı Balkanlar'a yardım eli
türkiye, yardım eli, afad, batı balkanlar

Türkiye, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) koordinasyonuyla Bosna Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan dahil Batı Balkanlar'ı etkileyen sel nedeniyle uluslararası desteğe ihtiyaç duyan bölge ülkelerine yardım elini uzatıyor. Başkanlıktan yapılan yazılı açıklamada, afet ve acil durumların koordinasyonundan, Türkiye'nin insani ve acil yardım konusunda "ortak gücü"nün harekete geçirilmesinden sorumlu AFAD'ın, Batı Balkanlar'ı etkisi altına alan sel ve su baskınları üzerine çalışmalara başladığı bildirildi.
Bölgenin ihtiyacını tespit etmek, yapılacak insani yardımların nitelik ve niceliğini belirlemek, kurumların gerçekleştireceği yardımları yerinde koordine etmek üzere AFAD uzmanlarından oluşan bir heyetin Bosna Hersek'e gönderildiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Sel nedeniyle 15 Mayıs'tan bu yana zor günler geçiren Bosna Hersek'te, özellikle Saraybosna, Tuzla ve Zenitsa-Doboy gibi bölgelerde çok sayıda evde su baskınlarının yaşandığı, Maglaj bölgesinde tahliye edilmeyi bekleyen insanların olduğu, elektrik hatlarının çöktüğü ve birçok köyün boşaltıldığı bildirilmişti. 18 Mayıs Pazar günü akşam saatlerinde Bosna Hersek'e hareket eden uzman ekipler, bölgede kurulan Kriz Merkezi'nde çalışmalara başladı."
Açıklamada, AFAD ekibinin yanı sıra Bosna Hersek'in yardım çağrısına istinaden 40 bini Başkanlık, 85 bini de Türk Kızılayı tarafından temin edilen 125 bin kum torbasını taşıyan Genelkurmay Başkanlığına ait kargo uçağının, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'na sevk edildiği bildirildi.
Bosna Hersek'e dün saat 07.00'de ulaşan uçakla, yine Türk Kızılayınca sağlanan bin battaniye, İstanbul Büyükşehir Belediyesinden 6 personel ve temin edilen 2'şer motopomp ve jeneratör ile çeşitli arama kurtarma malzemelerinin bölgeye gönderildiği belirtilen açıklamada, yardımların, bölgedeki AFAD ekibi ve Büyükelçilik yetkililerince yerel sorumlulara teslim edildiği kaydedildi.
Üç ayrı ihtiyaç bölgesine gönderilen yardım malzemelerinin Brcko kentine sevki sırasında, askeri yetkililere AFAD ekibinin de eşlik ettiği vurgulanan açıklamada, ayrıca AFAD koordinasyonuyla bölgeye gönderilen İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait 19 araç ve 41 personelden oluşan yardım ekibinin de bugün Bosna Hersek'e varmasının beklendiği belirtildi.
Bir heyet de Sırbistan'da
Açıklamada, yoğun yağışların etkili olduğu Sırbistan'daki nehir ve su taşkınları nedeniyle 3 kişinin hayatını kaybettiği, 2 kişinin kaybolduğu, 6 bin 175 kişinin kurtarıldığı ve 135 bin evin elektriksiz kaldığına işaret edildi.
Özellikle yağışların yoğun yaşandığı Mcvanski, Kolubarski ve Maravicki bölgelerinde birçok evin su altında kaldığı, birçok köyün tahliye edildiği ve elektrik altyapısının hasar gördüğü bilgisinin alındığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Sırbistan Hükümeti'ne afete ilişkin olarak Su Üstü Kurtarma Ekibi, gıda ve hijyen malzemesine ilişkin yardımda bulunabileceği iletildi. Sırbistan'a, yaşanan felaket karşısında yapılabilecek yardımın niteliğinin tespiti, hazırlanması ve yerine ulaştırılması amacıyla AFAD Yönetim Hizmetleri Daire Başkanı Melih Rüştü Çalıkoğlu başkanlığında bir koordinasyon ekibi sevk edildi. Ekip Türkiye'nin Belgrad Büyükelçiliği ile koordineli şekilde sahada çalışmalara başladı."
Açıklamada, AFAD-Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezinin, yardımları etkin yönetebilmek için başta TİKA ve Türk Kızılayı olmak üzere Türk, yabancı kuruluşlar ve temsilciliklerle sürekli temas halinde çalışmalarını kesintisiz sürdürdüğü vurgulandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...