Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
26 Temmuz 2021 09:16

Tunus'taki darbeye Türkiye'den tepki

Tunus'ta yaşananlar ile ilgili açıklamada bulunan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Askeri ya da bürokratik darbe her yerde gayrimeşrudur" dedi. Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in girişiminin meşru olmadığını söyleyen AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise açıklamasında "Tunus demokrasisinin desteklemeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Tunus'taki darbeye Türkiye'den tepki
mustafa şentop,tbmm,ak parti,tunus,ömer çelik,darbe

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, meclisin tüm yetkilerini dondurduğunu ve milletvekillerinin dokunulmazlıklarını askıya aldığını duyurdu. Mevcut başbakan Hişam el-Meşişi'yi görevden alan Cumhurbaşkanı Kays Said, atayacağı bir başbakanla yürütmeyi devralmaya karar verdiğini açıkladı.

Tunus'ta yaşananlar ile ilgili Türkiye'den bir açıklama geldi. "Tunus'ta yaşananlar endişe vericidir" diyen Türkiye Büyük Millet Meclis'i (TBMM) Başkanı Msutafa Şentop, Twitter hesabından paylaştığı mesajında askeri ya da bürokraik darbenin her yerde gayrimeşru olduğunu söyledi. 

Şentop mesajına şu ifadelere yer verdi: Tunus'ta yaşananlar endişe vericidir; seçilmiş parlamentoyu ve milletvekillerini görev yapmaktan men eden kararlar anayasal düzene karşı darbedir. Askeri/bürokratik darbe her yerde gayrimeşrudur; Tunus'ta da gayrımeşrudur. Tunus halkı anayasal düzene ve hukuka sahip çıkacaktır. 

AK PARTİ'DEN TUNUS MESAJI

Tunus'ta Cumhurbaşkanı Said'in yönetime el koymasına ilişkin AK Parti'den de bir açıklama geldi. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Tunus'ta seçilmiş parlamentonun askıya alınmasının ve hükümetin görevden el çektirilmesinin siyasi meşruiyete yönelik bir darbe olduğunu söyledi.

Tunus Cumhurbaşkanı Said'in girişiminin meşru olmadığını ve anayasal zemininin bulunmadığını belirten Çelik'in açıklamalarında şu ifadelere yer verdi: 

Tunus halkının 2011 yılında gerçekleştirdiği demokratik devrim, dünya ve bölgemiz için değerli bir örnek teşkil etmektedir. Anayasal meşruiyet zemininde bu kazanımların korunması çok önemlidir. Tunus’ta anayasal düzenin Cumhurbaşkanı tarafından askıya alınması, meşru değildir.

Kardeş Tunus halkına bu kötülüğü yapanlar kendi ülkelerine zarar veriyorlar. Tunus halkı, mevcut krizi birlik ve beraberlik içinde aşabilecek imkân ve tecrübeye sahiptir. Bu ancak Anayasal düzene hemen geri dönülmesi ile mümkündür.

TUNUS DEMOKRASİSİNİ DESTEKLEYECEĞİZ

Cumhurbaşkanımız her zaman kardeş Tunus halkının tümünün iyiliğini gözeten bir yaklaşımla Tunus’un demokratik kazanımlarına destek verdi. Cumhurbaşkanımız güçlü bir şekilde Tunus halkının demokratik mücadelesinden yana oldu. Tunus demokrasisinin desteklemeye devam edeceğiz

'TÜRKİYE TUNUS'UN YANINDA'

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

Tunus’ta Cumhuriyet Bayramının kutlandığı 25 Temmuz 2021 tarihinde halkın iradesini temsil eden Meclis’in faaliyetlerinin askıya alınmasından derin endişe duyuyoruz.Bölgede halkın beklentileri doğrultusunda yürütülen demokratik süreç bakımından örnek bir başarı öyküsü olan Tunus’un bu müstesna konumunun ve demokratik kazanımlarının korunması Tunus için olduğu kadar, bölge için de büyük önem taşımaktadır. Bu bakımdan, Tunus anayasasının hükümleri çerçevesinde demokratik meşruiyetin en kısa sürede yeniden tesis edilmesini temenni ediyoruz.Demokrasi yolunda bugüne kadar pek çok merhaleyi başarıyla aşan Tunus halkının, bu sınamanın da üstesinden geleceğine şüphe duymuyoruz. Türkiye, güçlü tarihi bağları bulunan Tunus’un ve kardeş Tunus halkının yanında yer almaya devam edecektir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...