Tgrt Haber
22 Haziran 2021 16:23

Türkiye’nin Afganistan hamlesi: İlişkileri onarmada iyi bir fırsat

ABD ve müttefikleri, NATO toplantısında 11 Eylül'den itibaren Afganistan'dan geri çekilme hususunda uzlaşmıştı. Şimdiye kadar ABD askerlerinin yarısı bölgeden çekilirken, Türkiye Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın güvenliğini üstlenmeye devam etme teklifinde bulundu.

Türkiye’nin Afganistan hamlesi: İlişkileri onarmada iyi bir fırsat
türkiye,nato,ABD,asker,Afganistan

Türkiye ile ABD ilişkilerinde son dönemde öne çıkan konular arasında NATO güçlerinin çekilmesi sonrası Afganistan'ın başkenti Kabil'deki havalimanının güvenliği ön plana çıktı.

Türkiye, ABD ve NATO'nun çekilmesinin ardından Afganistan'daki güçlerini tutarak, Kabil'deki havalimanının güvenliğini sağlamaya devam etmeyi önerdi. Bu konuyu Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, TGRT haber canlı yayınında değerlendirdi.

TGRT haber canlı yayınında konuşan Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşin açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye'nin (Kabil) Hamid Karzai Uluslararası Havalimanının güvenliğinin sağlanmasında öncü rol oynaması konusunda mutabakata vardığını. Güvenilir tek ülkenin Türkiye olduğunu konusunda hiçbir şüpheleri olmadığını söylediler.” 

“Biden yönetimi de Kabil Havalimanı’nda ve genel anlamda Kabil’de bir kaos görmek istemiyor, dolayısıyla bence bu, ABD-Türkiye ve Türkiye ile NATO müttefikleri arasında ortak bir hedef yolunda birlikte çalışmak için büyük bir fırsat olacak.” 

“Pentagon Sözcüsünün, Türkiye'nin Afganistan'da Kabil Havaalanı'nın güvenliğinde öncü rol oynadığını. Halen detaylar üzerinde çalışıldığını ve bu konuda daha yapılması gereken çok iş olduğunu belirtmişti.Bu gelişmeden sonra ABD Savunma Bakanlığı’ndan teknik bir heyetin Afganistan’daki Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nın işler tutulmasına yönelik faaliyetleri ele almak üzere perşembe günü Türkiye’ye gelecek.” 

Türkiye’nin Afganistan hamlesi: İlişkileri onarmada iyi bir fırsat

Caşin,Türkiye’nin Afganistan’a asker göndermesi konusunda anayasanın 92. maddesini hatırlattı:

“Milletlerarası hukukun meşru saydığı hallerde savaş hali ilanına ve Türkiye'nin taraf olduğu milletlerarası anlaşmaların ve milletlerarası nezaket kurallarının gerektirdiği haller dışında, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yabancı ülkelere gönderilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisinin izin vermesi gerekiyor.''

Peki Kabil Havaalanı neden önemli? Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın TGRT Haber ekranlarında anlatıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...