Tgrt Haber
20 May 2022 16:45 - Güncelleme : 20 May 2022 17:50

Türkiye'nin 'veto'su İsveç'te kavga çıkardı

NATO'ya üye olma çabalarını arttıran İsveç, PKK'ya destek söylentilerini dezenformasyon olarak savundu. Terör destekçisi İsveç ve Finlandiya'ya ilk veto Türkiye'den gelmişti. Suriye’deki Kürt yapılanmasına katkıda bulunacakları sözü ile hükümetin başına geçen Sosyal Demokrat Parti en büyük destekçisi bağımsız milletvekili Amineh Kakabaveh ile kriz yaşıyor.

Editör: Murat Makas / Kaynak: AJANSLAR
İsveç'te bağımsız milletvekili Amineh Kakabaveh YPG hayranlığıyla öne çıkıyor.
NATO,Türkiye,İsveç,,Amineh Kakabaveh
İsveç'te bağımsız milletvekili Amineh Kakabaveh YPG hayranlığıyla öne çıkıyor.

NATO üyesi olma yolunda girişimlerini sürdüren İsveç’in terör örgütü PKK ile ilgili duruşu Türkiye’den tepki gördü. PKK’ya destek söylentilerinin dezenformasyon olduğunu savunan İsveç’in NATO üyesi olma çabası ve Türkiye’nin bu konudaki resti bağımsız milletvekili Amineh Kakabaveh ile İsveç hükümetinin başına geçen Sosyal Demokrat Parti arasında kriz çıkardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan son olarak AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, "İsveç'ten 30 teröristi istedik, 'vermeyiz' dediler. Siz teröristleri bize vermeyeceksiniz ama bizden kalkıp NATO üyeliğini isteyeceksiniz. NATO bir güvenlik oluşumudur, bir güvenlik teşkilatıdır. Dolayısıyla bu güvenlik teşkilatını güvenlikten yoksun hale getirmeye biz 'evet' diyemeyiz" diyerek noktayı koymuştu.

"DESTEĞİMİ ÇEKECEĞİM"

Türkiye'nin veto kararının ardından harekete geçen İsveç, Türkiye'nin güvenlik endişelerinin giderilmesi konusunda mutabık olduklarını söylemişti. Bu açıklamanın ardından hükümete destek veren terör destekçisi Kakabeveh, basına yaptığı açıklamada partinin kendine verdiği sözleri tutmadığını belirterek, YPG yandaşlarına yönelik İsveç’te yapılan muameleden mutlu olmadığını bildirdi. Kakabaveh, “Eğer anlaşmaya uymazlarsa, ben de önemli oylamalarda desteğimi geri çekeceğim.” dedi.

PYD ve YPG’nin terörist olarak nitelendirilmemesi konusundaki görüşlerini değişmediğini kaydeden Forslund, “Biz bunu yapmadık, AB’deki listeye uygun olarak hareket ettik.” dedi.

TEK OYLA ESKİ HÜKÜMETİ DEVİRMİŞTİ

Kakabaveh’in oy desteği, 29 Kasım 2021’de parlamentodaki oylamada Sosyal Demokrat Parti’ye İsveç’te iktidar yolu açmıştı. Parlamentoda yapılan oylamada, Sosyal Demokrat Parti ile Yeşiller Partisinin oluşturduğu koalisyon hükümeti için 174 milletvekili karşı, 117 milletvekili de lehte oy kullandı. "Hayır" oyu 175'in altında kaldığı için Andersson başkanlığındaki koalisyon hükümeti, parlamentodan güvenoyu aldı.

TERÖR LİSTESİNE ALAN İLK ÜLKE

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, ülkesinin PKK'yı Türkiye'den sonra terör örgütü listesine alan ilk ülke olduğunu, bu duruşun değişmediğini belirtti. Linde, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "yaygın dezenformasyon nedeniyle" İsveç'in PKK'yı terör örgütü olarak tanıyan ilk ülke olduğunu hatırlatmak istediğini bildirdi. Kararın Olof Palme hükümeti döneminde alındığını anımsatan Linde, Avrupa Birliği'nin (AB) onu 2002'de takip ettiğini belirtti. Linde, "Bu pozisyon değişmedi." ifadesini kullandı.

Kaynak: AJANSLAR
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Bekir kahraman 22 Mayıs 2022 01:43

İnanmıyorum ikinci yanlışı yapmayınız.

Sonraki Haber Yükleniyor...