Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
19 Mart 2022 07:27 - Güncelleme : 19 Mart 2022 08:08

ABD'den Türkiye'ye yeni öneri: S-400'leri Ukrayna'ya verin, F-35'leri alın

Rusya-Ukrayna savaşı sürerken eski CIA yöneticisi Paul Kolbe'den çarpıcı bir öneri geldi. Türkiye'nin elindeki S-400'lerin Ukrayna'ya gönderilmesini öneren Kolbe, bu adım karşılığında Türkiye'nin F-35 savaş uçağı konsorsiyomuna geri dönüşünün önünün açılacağını ifade etti.

ABD'den Türkiye'ye yeni öneri: S-400'leri Ukrayna'ya verin, F-35'leri alın

Türkiye, Rus yapımı hava savunma sistemi olan S-400’leri envanterine katınca NATO müttefiki ABD tarafından ‘F-35 Müşterek Saldırı Uçağı Programı’ndan 2019 yılında çıkarılmıştı. Eski CIA yöneticisi Paul Kolbe, Wall Street Journal'da Ukrayna'nın hava sahasını koruma ihtiyacıyla ilgili dikkat çeken bir makale kaleme aldı. Kolbe, Türkiye'nin elindeki S-400'leri Rus savaş uçaklarına karşı Ukrayna'ya göndermesi halinde ABD'nin de Türkiye'ye F-35 sevkiyatlarını başlatacağını ifade etti.

TÜRKİYE'YE S-400 TEKLİFİ

Wall Street Journal gazetesinde yayımlanan bir makalede Türkiye’nin envanterindeki S-400 ele alındı. Eski CIA çalışanı Paul Kolbe tarafından kaleme alınan makalede “S-400’lerin Ukrayna'nın hava savunma kapasitesini güçlendireceğinden şüphe yok. Onları Türk envanterinden çıkarmak, Türkiye’nin F-35 konsorsiyumuna geri dönmesinin ve müeyyidelerin kaldırılmasının önünü açacak. Türk hava savunmasındaki boşluk, kısa vadede ABD Patriot bataryaları ve nihayetinde Türkiye’nin geliştirilmekte olan kendi Siper uçaksavar füzeleri ile doldurulabilir. S-400’lerinin Kiev yönetimine teslim edilmesi Ukrayna, NATO, ABD'ye ve Türkiye’ye yardım edecek. Sadece Rusya’ya zarar verecek. NATO’yu bölmek amacıyla Türkiye'ye satılan Rus yapımı S-400’lerin Ukrayna şehirlerini bombalayan Rus jetlerini vurmak için kullanılması şiirsel bir adalet olur” yorumunda bulundu.

ABD'den Türkiye'ye yeni öneri: S-400'leri Ukrayna'ya verin, F-35'leri alın

Öte yandan Avrupa Birliği'nin 8 yıl önce Kırım ilhak edilince aldığı Rusya'ya silah ambargosu kararının delindiği ortaya çıktı. Avrupa ülkelerinin, müeyyideleri çiğneyip 346 milyon euro değerinde füze, bomba ve roketi Ruslara sattığı ortaya çıktı!

AVRUPA, RUSLARI SİLAHA BOĞDU

Fransa, Almanya, İspanya ve İtalya dâhil on Avrupa ülkesinin, AB’nin 2014’ten bu yana uyguladığı ambargoya rağmen Rusya'ya toplam 346 milyon avro değerinde silah sattığı ortaya çıktı. “Investigate Europe” adlı kuruluşunun araştırmasına göre bu satış ve teslimatlar, Kırım’ın Rusya tarafından kanun dışı ilhakı sebebiyle silah ambargosu uygulanmasına dönemde gerçekleşti. Bu ülkelerin içinde en çok silah satan ülke, 152 milyon avro ile Fransa oldu. Skandalın ortaya çıkmasının ardından ambargoya saygı gösterdiklerini açıklayan Fransa Savunma Bakanlığı, satılan silah sözleşmelerinin 2014’te imzalandığını savundu. Fransa’yı 121,8 milyon avro ile Almanya izlerken, İtalya da 22,5 milyon değerinde Iveco şirketinin ürettiği savaş araçlarını ihraç etti. Avusturya ise her yıl düzenli olarak Rusya’ya hafif silah gönderirken, Bulgaristan 16,5 milyon değerinde savaş gemisi teslim etti. Finlandiya, İspanya, Slovakya ve Hırvatistan ise bir defa silah sattı.

LAVROV’DAN “VURURUZ” TEHDİDİ

Bu arada diğer ülkelerin Ukrayna’ya silah tedarik etmesine izin vermeyeceklerini söyleyen Rusya Dışişleri Bakanı Sergev Lavrov “Silah taşıdığını düşündüğümüz ve Ukrayna topraklarına giren herhangi bir yükün meşru hedef olacağını açıkça belirtiyoruz” dedi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...