Tgrt Haber
31 Ağustos 2021 09:55

Türkmenlerden Macron'un Irak ziyaretine tepki: PKK sözcülüğü yaptı

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Bağdat, Musul ve Erbil’i ziyaret etti. Hristiyan ve Ezidi beldelerine gitti. Türkmenler, “PKK terör örgütünün sözcülüğünü yaptı. Bölge halkını provoke etti” diyerek tepki gösterdi.

Türkmenlerden Macron'un Irak ziyaretine tepki: PKK sözcülüğü yaptı
macon,,pkk,,ırak,,terör,,türkiye,,fransa,

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Irak’ın başkenti Bağdat’ta yapılan “Komşu ve Bölge Ülkeler İş Birliği ve Dayanışma Zirvesi’ne’’ da katıldı. Toplantıya Suudi Arabistan, Katar, İran, Kuveyt, Mısır, Katar, BAE ve Türkiye’den üst düzey temsilciler iştirak etti. Toplantının sürpriz katılımcısı Macron, toplantının ardından Musul ve Erbil’i ziyaret etti.

Türkiye Gazetesi’nde Yılmaz Bilgen’e konuşan Iraklı kaynaklar, bölge ülkelerinin işbirliği ve ortaklığını esas alan Bağdat’ta düzenlenen toplantıda Avrupa ülkesi Fransa’nın yer almasını emperyal refleks olarak değerlendirdi. Irak Türkmen Cephesi Musul eski Temsilcisi Hazım Devlet, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un daha önce bombalarla yakıp yıktıkları yerlerin yeniden inşası için Irak’a ihale almaya geldiğini söyledi. Geçtiğimiz günlerde Papa’nın dini merkezleri ziyaret ettiğini hatırlatan Hazım Devlet, Macron’un bu merkezlerin yanında Bartella ve Karakuş gibi Hristiyan ve Ezidi beldelere ziyarette bulunduğunu belirtti.  

‘MACRON BÖLGE HALKINI PROVOKE ETTİ’

DEAŞ bahanesi ile Musul’u enkaza çeviren unsurların başında Fransa’nın geldiğini ve zor dönemde on binlerce Musullu Ezidi, Türkmen, Kürt ve Arabın Türkiye’ye sığındığını belirten Eski Musul Vali Müsteşarı Kasım Kara, bütün yaşananlara rağmen Macron’un bölgeyi ziyaretini açık bir provokasyon olarak nitelendirdi.

MACRON PKK SÖZCÜLÜĞÜ YAPTI

Kara, Musul sokaklarına Macron’un ziyareti için Fransa bayraklarının asılmasını üzüntüyle karşıladığını belirtti. Macron’un PKK’nın kontrol ettiği bölgelere dair yaptığı açıklamaları skandal olarak nitelendiren Kara, Macron’un Sincar başta olmak üzere PKK işgalindeki bölgelere dönük Türk Silahlı Kuvvetlerinin operasyonlarını eleştirmesine tepki gösterdi. PKK’nın sadece Türkiye için değil Irak için de en büyük tehdit olduğuna dikkati çeken Kasım Kara, Macron’un açık bir biçimde terör örgütü PKK’nın sözcülüğünü yaptığını söyledi.

MACRON İHALE İÇİN GELDİ

Irak’ta yakın dönemde başta havalimanı, demir yolu, karayolu, sağlık kurumları, altyapı, liman, tarımla ilgili faaliyetler, enerji ve eğitim kurumları ile ilgili ciddi bir yeniden yapılanma ve ihale süreçlerinin yaşanacağını belirten Kara, Paris’in bu konuda büyük payı istediğini söyledi. Fransa’nın kendisine en büyük rakip olarak da Türkiye’yi gördüğünü belirten Kara, “Bu sebeple de Türkiyesiz bir Irak istiyorlar. PKK’ya verilen desteğin arka planında da bu gerekçe yatıyor” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...