Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
22 Eylül 2014 22:46

Ukrayna 15 kilometre geri çekiliyor

Ukrayna'nın, doğudaki çatışma hattında güvenli bölge oluşturulması için askeri teçhizat ve ağır silahları 15 kilometre geri çekme hazırlığına başladığı bildirildi.

Ukrayna 15 kilometre geri çekiliyor
ukrayna, askeri teçhizat, silahlar,

Ukrayna'nın, doğudaki çatışma hattında güvenli bölge oluşturulması için askeri teçhizat ve ağır silahları 15 kilometre geri çekme hazırlığına başladığı bildirildi. Milli Güvenlik ve Savunma Kurulu Enformasyon Analiz Merkezi Sözcüsü Andrey Lisenko, yaptığı açıklamada, Ukrayna ordusunun Minsk'te imzalanan memorandumda öngörülen maddeleri hayata geçirmek için birliklerin askeri teçhizat ve ağır silahlarını çatışma bölgesi ve yerleşim alanlarından 15 kilometre uzaklaştırmaya hazırlandığını belirtti. Lisenko, ağır silahların uzaklaştırılmasının diğer bölgelere konuşlandırılacağı anlamına geldiğine değinerek, o bölgelerin de askeri teçhizatlar için hazırlandığını dile getirdi. Lisenko, askeri teçhizatların çatışma bölgesinden geri çekilmesine rağmen, askerlerin bölgede kalmaya devam edeceğini de sözlerine ekledi. Öte yandan, Donetsk Halk Cumhuriyeti yetkilileri ise yaptıkları açıklamada, Ukrayna ordusunun askeri teçhizatve ağır silahlarını çatışma bölgesi ve yerleşim alanlarından uzaklaştırmaya yönelik hazırlık sürecine ilişkin herhangi bir belirti görmediklerini ileri sürdü.

Memorandum

Belarus'un başkenti Minsk'te 19 Eylül'de ikinci kez toplanan "Ukrayna-Rusya-AGİT Üçlü Temas Grubu" çerçevesinde bir araya gelen eski Ukrayna Devlet Başkanı Leonid Kuçma, Rusya'nın Kiev Büyükelçisi Mihail Zurabov, AGİT Temsilcisi Heidi Tagliavini ile Ukrayna'nın doğusunda ayrılıkçılar tarafından tek taraflı ilan edilen Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin Başbakanı Aleksandr Zaharçenko, Başbakan Yardımcısı Andrey Purgin, Luhansk Halk Cumhuriyeti Başbakanı İgor Plotnitskiy ve Parlamento Başkanı Aleksandr Karyakin, 7 saat süren görüşmelerin ardından ateşkes sürecinin hayata geçirilmesine ilişkin 9 maddeden oluşan memorandumu imzalamıştı.

Memorandum, taraflar arasında ateşkesin sağlanmasını, birliklerin 19 Eylül itibarıyla bulundukları noktalarda kalmalarını, her türlü silahın kullanılmasının ve saldırıların yasaklanmasını, ağır silahların 24 saat içinde çatışma bölgesinden ve yerleşim birimlerinden 15 kilometre geri çekilmesini, güvenlik bölgelerinde mayın ve diğer patlayıcı aletlerin yerleştirilmesinin yasaklanmasını ve daha önce yerleştirilen mayınların temizlenmesini, güvenlik bölgesinde AGİT hava araçları hariç tüm uçak ve diğer yabancı uyruklu hava araçlarının uçuşlarının yasaklanmasını öngörüyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...